Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adio lui Tettamanzi, "micul" cardinal cu inimă mare

De Andrea Tornielli

A murit Dionigi Tettamanzi, 83 de ani, arhiepiscop emerit de Milano, dieceza pe care a condus-o din 2002 până în 2011. Cardinalul suferea datorită reacutizării bolii care îl lovise în urmă cu câțiva ani. Născut la Renate, în Brianza, în 1934, intră în seminar la vârsta de 11 ani. Părintele Pasquale Zanzi, timp de 45 de ani paroh de Renate, preotul care cel dintâi a intuit vocația lui Dionigi, adesea îi repeta "Te sé piscinin, ma te ghé un bel crapin" ("Ești micuț de statură, dar ai un căpșor inteligent"). Este hirotonit preot de arhiepiscopul Giovanni Battista Montini în 1957. Completează studiile la Roma timp de doi ani, la Seminarul Pontifical Lombard și frecventează Universitatea Pontificală Gregoriana, obținând doctoratul în teologie cu o teză despre "Obligația apostolatului laicilor". Timp de peste douăzeci de ani predă morală fundamentală la Seminarul Mare din Venegono. Printre temele tratate mai mult în producția sa foarte vastă sunt chestiuni de morală fundamentală alături de cele de morală specială, cu o preferință pentru domeniul căsătoriei, familiei, sexualității și bioeticii. Sunt anii în care devine un colaborator stimat al Papei Wojtyła, adesea consultat pentru redactarea de documente și enciclice.

În 1989 este numit arhiepiscop de Ancona-Osimo, însă episcopatul său în dieceza marchegiană este o trecere destinată să dureze foarte puțin: de fapt, în aprilie 1991, o lasă pentru a asuma funcția de secretar general al Conferinței Episcopale Italiene, prim act semnificativ al președinției lui Camillo Ruini. Sunt anii furtunoși ai Tangetopoli, ai nașterii celei de-a doua Republici, ai sfârșitului partidului unic al catolicilor. Tettamanzi secretar este cel care permite operațiunea editorială care va duce la adăugirea Evangheliilor, a Faptelor Apostolilor și a Apocalipsei la cotidianul L'Unità, condus pe atunci de Walter Veltroni. Și prezența sa în CEI nu durează îndelung. În 1995, Ioan Paul al II-lea îl numește arhiepiscop mitropolit de Genova, succesor al cardinalului Canestri. Va fi creat cardinal în consistoriul din 1998. Însă orașul Lanternei, contrar la ceea ce s-ar putea crede, nu este destinația sa definitivă. După lungul episcopat milanez al lui Carlo Maria Martini se caută un succesor care să cunoască deja din interior realitatea complexă a diecezei ambroziene. Decizia de a-l numi arhiepiscop de Milană, luată de Papa Wojtyła când prefectul Congregației pentru Episcopi este cardinalul Giovanni Battista Re, rezultă total inedită: o ruptură la tradiția nescrisă care niciodată n-a avut în ultimul secol un arhiepiscop mitropolit deja cardinal să treacă de la un sediu la un altul. Tettamanzi va povesti că atunci când i-a comunicat asta, în timpul unei audiențe la Castel Gandolfo, de acum bătrânul și bolnavul Ioan Paul al II-lea i-a făcut o mângâiere pe obraz.

La 29 septembrie 2002 Tettamanzi intră la Milano și primește cârja pastorală din mâinile lui Martini. În lunga omilie programatică spune: "Bărbații și femeile din timpul nostru, chiar dacă inconștient, ne cer să le «vorbim» despre Cristos, ba chiar să li-l «arătăm». Ei au dreptul la mărturia noastră bucuroasă și curajoasă de credință, așa cum are acest drept întreaga societate: chiar dacă a devenit indiferentă, păgână și ostilă lui Dumnezeu și lui Isus Cristos, de fapt societatea noastră nu poate dezrădăcina și șterge acea dorință religioasă pe care Dumnezeu Creator și Tată a imprimat-o în inima fiecărui om". Ceea ce face breșă printre lumea ambroziană este stilul lui Tettamanzi, care la sfârșitul fiecărei celebrări rămâne timp îndelungat la dispoziția credincioșilor, pentru oricine care voia să se apropie ca să-i strângă mâna sau să-i adreseze o cerere. Disponibil cu toți, mereu cordial, dar deloc naiv.

În 2005, la moartea lui Ioan Paul al II-lea, numele lui Tettamanzi circulă printre observatori ca acela de posibil "papabil". Chiar sunt unii care vorbesc cu emfază despre emoția sa în momentul în care părăsește palatul arhiepiscopal din piața Fontana, considerând-o aproape un presentiment. Dar deja la prima votare în Capela Sixtină, pentru conclavul foarte rapid care în 24 de ore va duce la alegerea lui Joseph Ratzinger, se observă că adevărații "papabili" sunt alții.

În anii episcopatului său milanez el, păstor din Brianza expresie a unui catolicism popular precum și colaborator din culise al multor scrieri woityliene de morală, ajunge să fie reprezentat - cu o caricatură evidentă - ca un progresist periculos de cei care nu-l consideră perfect aliniat cu Ruini și cu viziunea culturală și politică a "ateilor evlavioși" care consacră berlusconismul. Deschizând lucrările Întâlnirii Bisericii Italiene de la Verona, se distanțează de acea linie, citând Scrisoarea către Efeseni a sfântului Ignațiu din Antiohia: "Cei care mărturisesc că aparțin lui Cristos se vor recunoaște din faptele lor. Acum nu este vorba de a face o mărturisire de credință în cuvinte, ci de a persevera în practicarea credinței până la sfârșit. Este mai bine a fi creștin fără a o spune, decât a proclama asta fără a fi creștin". Ajunge în vizorul atacurilor murdare, ca acelea ale ministrului leghist Roberto Calderoli care-l definește "imam" pentru cuvintele sale despre primirea față de musulmani.

Milano pe care Tettamanzi o lasă în 2011, când îi succede Angelo Scola, până atunci patriarh de Veneția (o a doua ruptură la tradiții) este diferită de aceea pe care a găsit-o. "Viitorul este în caritate", profețește de acum arhiepiscopul emerit, din cauza transformărilor sociale și a crizei economice: la Milano "am găsit progresiva sărăcire economică a familiilor, dar în același timp creșterea practicii solidarității; crescânda repulsie față de politică și crescuta voință de «a spune propria părere» despre oraș; înrăutățirea unor perspective de stabilitate pentru locul de muncă al tinerilor dar, în același timp, oportunitățile formative și culturale mărite; creșterea numărului imigraților și incapacitatea crescândă de a-i face să se simtă protagoniști ai societății; creșterea bogăției pentru puțini, îndatorirea crescândă a multora. Uitam un alt lucru care nu s-a schimbat: anii așa-numitei Tangentopoli pare că aici nu au învățat nimic, dat fiind faptul că din păcate chestiunea morală este mereu de actualitate".

Cu privire la imigrație, în momentul când lasă conducerea diecezei, afirmă: "Societății noastre încă îi este greu să se confrunte cu adevărat cu imigrația, care, dacă pentru unii poate să fie o problemă, pentru toți ar trebui să fie, în schimb, o oportunitate. Milano datorează mult imigrației pentru succesul său: acest oraș este rod al repetatelor și succesivelor procese de integrare. Este o amintire de recuperat. Cu siguranță trebuie intervenit pentru a reglementa cum se cuvine fenomenul migrator, garantând legalitatea, activându-se împreună cu celelalte națiuni. Și este neîndoielnic că și Biserica trebuie să facă propria parte. În schimb, din păcate adesea se întâmplă că prevalează frica de celălalt".

Cu Tettamanzi arhiepiscop, dieceza ambroziană instituie Fondul Familie Muncă, pentru a ajuta pe cel aflat în dificultate din cauza crizei. Un model care va fi replicat după aceea în alte dieceze. Ca emerit, cardinalul Tettamanzi se retrage la Triuggio, într-o reședință proprietate a arhidiecezei de Milano, unde îl vor asista până la moarte. Nu vrea să fie (și nu va fi) deranjant pentru succesorul său: nu dă interviuri, nu devine, așa cum se întâmplă uneori emeriților - mai mult sau mai puțin inconștient - referentul "redundanței" pentru episcopul în funcție. Continuă în schimb să se dedice activității pastorale, celebrând mirul în parohii, ajutându-l astfel pe succesorul său. După demisia episcopului de Vigevano, Vincenzo Di Mauro, în iulie 2012, Tettamanzi este numit administrator apostolic de Vigevană, unde va rămâne timp de un an, până la desemnarea noului păstor, mergând înainte și înapoi de la Milano. Un exemplu și o mărturie a modului în care se poate continua slujirea Bisericii de către episcopi emeriți. În martie 2013 participă la conclavul care-l alege pe Jorge Mario Bergoglio, pe care va reuși să-l întâlnească în Milano "a sa" după patru ani, la 25 martie 2017: deși grav, bolnav, va reuși să fie prezent în dom și să primească astfel îmbrățișarea lui Francisc.

Ca arhiepiscop, în 2008, Tettamanzi a dedicat o scrisoare pastorală soților "în situație de despărțire, divorț sau nouă unire", celor care au "inima rănită", pentru a le comunica faptul că nu trebuie să se simtă excluși sau marginalizați din viața comunităților creștine. Și la începutul primului dintre cele două Sinoade despre familie, în octombrie 2014, arhiepiscopul emerit de Milano deschide pentru prima dată și posibilitatea sacramentelor pentru divorțații recăsătoriți: "Cred că ipoteza ar putea să fie primită cu trei condiții precise care determină un drum de parcurs: dacă se asumă, conform învățăturii constante a Bisericii, semnificația sacramentelor de "semne ale milostivirilor lui Dumnezeu", dacă se evită confuzii necuvenite cu privire la indisolubilitatea căsătoriei și se asigură o recuperată angajare de viață creștină prin «drumuri de credință» care să fie adevărate și serioase".

Înainte de a lăsa dieceza, făcând un bilanț al episcopatului său milanez, a spus: "Astăzi mai mult ca oricând avem nevoie de o Biserică înrădăcinată în Cristos, care să-l pună pe El și nu organizarea sau succesul lumesc în centru". Și în zilele bolii, chiar și în momentele în care nu era conștient de sine însuși din cauza medicamentelor, a continuat să recomande "rugăciunea și munca pentru unitatea Bisericii", ca principala sa preocupare care provenea din inconștientul său. Preocuparea care a marcat toată viața se de slujitor credincios al Evangheliei și al Papilor care s-au succedat la catedra lui Petru.

(După Vatican Insider, 5 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat