Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (6 august 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În această duminică, liturgia celebrează sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului. Pagina evanghelică de astăzi relatează că apostolii Petru, Iacob și Ioan au fost martori ai acestui eveniment extraordinar. Isus i-a luat cu sine "și i-a dus deoparte pe un munte înalt" (Mt 17,1) și, în timp ce se ruga, fața i s-a schimbat, strălucind ca soarele, iar hainele lui au devenit albe ca lumina. Au apărut atunci Moise și Ilie și au intrat în dialog cu El. În acest moment, Petru i-a spus lui Isus: "Doamne, e bine că suntem aici! Dacă vrei, voi face aici trei colibe: una pentru tine, una pentru Moise și una pentru Ilie" (v. 4). Încă n-a terminat de vorbit, când un nor luminos i-a învăluit.

Evenimentul Schimbării la Față a Domnului ne oferă un mesaj de speranță - așa vom fi noi, cu El -: ne invită să-l întâlnim pe Isus, pentru a fi în slujba fraților.

Urcarea discipolilor spre muntele Tabor ne induce să reflectăm asupra importanței dezlipirii noastre de lucrurile materiale, pentru a parcurge un drum spre înălțime și a-l contempla pe Isus. Este vorba de a ne dispune la ascultarea atentă și rugătoare a lui Cristos, Fiul iubit al Tatălui, căutând momente de rugăciune care permit primirea docilă și bucuroasă a Cuvântului lui Dumnezeu. În această asceză spirituală, în această dezlipire de lucrurile lumești, suntem chemați să redescoperim tăcerea pacificatoare și regenerantă a meditării Evangheliei, a citirii Bibliei, care conduce spre o țintă bogată în frumusețe, în splendoare și în bucurie. Și când noi stăm așa, cu Biblia în mână, în tăcere, începem să simțim această frumusețe interioară, această bucurie pe care o generează Cuvântul lui Dumnezeu în noi. În această perspectivă, timpul estival este moment providențial pentru a mări angajarea noastră de căutare și de întâlnire cu Domnul. În această perioadă, studenții sunt liberi de activitățile școlare și atâtea familii merg în concediu; este important ca în perioada de odihnă și de dezlipire de ocupațiile zilnice, să se poate reface forțele trupului și ale spiritului, aprofundând drumul spiritual.

La sfârșitul experienței minunate a Schimbării la Față, discipolii au coborât de pe munte (cf. v. 9) cu ochii și inima transfigurați de întâlnirea cu Domnul. Este parcursul pe care putem să-l facem și noi. Redescoperirea mereu vie a lui Isus nu este scop în sine, ci ne induce să "coborâm de pe munte", încărcați de forța Duhului divin, pentru a decide noi pași de convertire și pentru a mărturisi constant caritatea, ca lege de viață zilnică. Transformați de prezența lui Cristos și de ardoarea cuvântului său, vom fi semn concret pentru cei care se află în singurătate și în abandonare, pentru bolnavi și pentru multitudinea de bărbați și de femei care, în diferite părți ale lumii, sunt umiliți de nedreptate, de prepotență și de violență.

În Schimbarea la Față se aude glasul Tatălui ceresc care spune: "Acesta este Fiul meu cel iubit, în care este mulțumirea mea; ascultați de el!" (v. 5). Să privim la Maria, Fecioara ascultării, mereu gata să primească și să păstreze în inimă fiecare cuvânt al Fiului divin (cf. Lc 1,51). Fie ca Mama noastră și Mama lui Dumnezeu să ne ajute să intrăm în sintonie cu Cuvântul lui Dumnezeu, așa încât Cristos să devină lumină și călăuza a întregii noastre vieți. Ei să-i încredințăm vacanțele tuturor, pentru ca să fie senine și rodnice, dar mai ales vara celor care nu pot să petreacă vacanțe pentru că sunt împiedicați de vârstă, de motive de sănătate sau de muncă, de probleme economice sau de alte probleme, pentru ca să fie oricum un timp de destindere, îmbucurat de prezențe prietenești și de momente fericite.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din diferite țări: familii, asociații, pe fiecare credincios.

Astăzi sunt prezente diferite grupuri de adolescenți și tineri. Vă salut cu mare afect! Îndeosebi, grupul pastorației tineretului din Verona; pe tinerii din Adria, Campodarsego, Offanengo.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat