Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la solemnitatea "Schimbarea la Față a Domnului nostru Isus Cristos" - Anul A - 2017

"Se va lumina de ziuă și va răsări luceafărul de dimineață în inimile voastre" (2Pt 1,19).

În fiecare an la data de 6 august, Biserica celebrează solemnitatea Schimbării la față a Domnului nostru Isus Cristos. Este interesat de știut că înțelesul acestei solemnități este cuprins în însăși ziua celebrării ei, 6 august. Cum așa? Ziua de 6 august este ziua când a ajuns la Roma vestea victoriei de la Belgrad din 1456 a micii oștiri a creștinilor contra imensei armate a turcilor batjocoritori de Cristos și ucigași de creștini. Când nimeni nu se mai gândea că mica oștire creștină poate învinge imensa armată turcească și că se mai poate scutura jugul otoman atât de greu, tocmai atunci a sosit la Roma vestea victoriei armatelor creștine asupra turcilor. Atunci papa Calist al III-lea a ridicat Schimbarea la față a lui Isus la rangul de mare solemnitate. Mesajul zilei de 6 august și a solemnității Schimbării la față a lui Isus este acesta: nu diavolul, nu păcatul, nu moartea, nu mulțimea oamenilor răi, nu asupritori vor învinge, ci Dumnezeu, iubirea sa, oamenii credincioși, oameni pașnici vor învinge.

De la căderea lui Adam în păcat, diavolul, moartea și acoliții lor apăsau greu omenirea ieșită din mâinile lui Dumnezeu după chipul și asemănarea sa (cf. Gen 1,26). După veacuri de așteptare și de pregătire de la promisiunea unui mântuitor (cf. Gen 3,15), Isus Mesia, Isus Fiul lui Dumnezeu, vine în lume ca să o mântuiască de sub jugul satanei și al morții. Dar, ca să-i poată învinge, trebuia să ajungă în lăcașurile lor. De aceea își ia un trup ca al nostru, pentru ca diavolul și moartea să-l tragă ca pe toți oamenii în lăcașurile lor și acolo să-i învingă și să le distrugă lăcașurile.

În mândria și orbirea lor, diavolul, moartea și acoliții lor, în semn de dispreț față de Fiul lui Dumnezeu făcut om, i-au pregătit ceea ce era mai rău, blestemul și nebunia crucii (cf. Dt 21,23; 1Cor 1,21). Dar tocmai ceea ce dușmanii au crezut că este blestem și nebunie era de fapt puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu (cf. 1Cor 1,25). De aceea, Isus le-a spus apostolilor și tuturor celor care vor să-l urmeze pe calea mântuirii sale să-și ia și ei crucea în fiecare zi și să vină după el (cf. Mt 16,24; Mc 8,34; Lc 9,23). De aceea, Isus, ca să-i convingă pe apostolii săi care fugeau de cruce, ca să nu se mai teamă de ea (cf. Mt 16,22), în drumul său spre Calvar își ia și doi martori cerești care s-au încrezut în puterea lui Dumnezeu, pe Moise și pe Ilie care erau vii, și în prezența a trei dintre cei mai curajoși apostoli, Petru, Iacob și Ioan, se schimbă la față înaintea lor (cf. Mt 17,1-9). În schimbarea sa la față, Isus își arată strălucirea dumnezeiască, puterea și slava, pentru ca atunci când va fi chinuit, răstignit și pus în mormânt, și a treia zi va învia (cf. Mt 17,23), ei să creadă în divinitatea lui, dar să creadă și în necesitatea crucii pentru mântuire. De fapt, crucea este singura cale de mântuire rămasă după păcat, de aceea Dumnezeu îi dă fiecărui om chemarea de a-și lua în fiecare zi crucea pregătită.

Dacă păcatul a fost și este cea mai mare catastrofă din univers, moartea lui Isus pe cruce a fost cea mai mare izbândă din univers. Când diavolul, moartea și acoliții lor credeau că l-au biruit pe Isus, tocmai atunci soldații puși de pază la mormânt i-au anunțat pe dușmani că Isus a înviat (cf. Mt 28,11). De atunci și până la sfârșitul lumii așa va fi pentru toți cei care îl primesc pe Isus mort și înviat ca mântuitor al lor și poartă crucea lui de putere. Când vor părea slabi, atunci vor fi tari. Când vor părea învinși, atunci vor fi biruitori (cf. 2Cor 12,9-10). Apostolii au fost primii care au experimentat aceasta. Tocmai când dușmanii se bucurau că apostolii au fost arestați, tocmai atunci li s-a anunțat că apostolii sunt liberi și predică în templu (cf. Fap 5,18-25). Noi înșine experimentăm zilnic aceasta. Tocmai atunci când oamenii puși în slujba satanei vor crede că ne-au distrus imaginea, că ne-au distrus viitorul, că ne-au distrus viața, că ne-au făcut răul cel mai mare ca lui Isus, tocmai atunci li se va anunța că a sosit ziua gloriei noastre. Schimbarea la față a lui Isus de pe Tabor, schimbare care a prefațat învierea și biruința finală, constituie un stimulent al credinței, nu numai pentru apostoli care după înviere nu s-au mai temut de suferință și moarte (cf. Fil 1,21), dar și pentru noi toți care credem în Isus și trecem prin încercări, prin necazuri, prin suferințe și prin moarte. Când toți ne vor crede înfrânți, noi în Cristos vom birui și vom învia.

Deci, prin solemnitatea Schimbării la față, Dumnezeu spune omenirii de peste două mii de ani că nu diavolul, nu păcatul, nu moartea, nu dușmanii noștri, nu necredincioșii, nu oamenii cei răi, nu asupritori vor învinge, ci Isus Fiul său, iubirea sa, oamenii credincioși vor învinge și vor învia (cf. In 14,19).

Acest adevăr ni l-a prezis Dumnezeu și prin profetul Daniel care ne vorbește în prima lectură.

Nabucadențar era un împărat păgân care batjocorea pe Dumnezeu și prigonea pe fii poporului ales. Și pe când i se părea că nu va fi deranjat de nimeni, tocmai atunci a avut în vis viziunea "chipului uriaș", cu cap de aur, piept de argint, coapse de aramă, picioare de fier și lut, care a fost doborât și făcut una cu pământul de "o pietricică mică" desprinsă din munte, pietricică care mai apoi s-a făcut un munte și a umplut pământul (Dan 2,31-35). Era simbolul lui Isus.

Belșațar, un alt împărat al Babilonului, care și el batjocorea pe Dumnezeu profanând vasele sfinte furate de tatăl său din templul din Ierusalim și prigonea pe fiii poporului ales, credea că așa va putea face mereu. Dar tocmai atunci a avut și el viziunea "mâinii nevăzute" care scria: "numărat, cântărit și împărțit", prin care i se anunța sfârșitul lui iminent (cf. Dan 5,25-31). Dumnezeu judecătorul i-a scris aceasta.

În anul întâi al lui Belșațar, împăratul Babilonului, și Daniel în țara robiei a avut un vis cu mai multe arătări privind soarta celor credincioși (cf. Dan 7,9-14), vis a cărui temă a fost aceeași cu cea a visului lui Nebucadnețar (cf. Dan 2,31-35).

În visul său, Daniel a văzut patru monarhii succesive de dinaintea sfârșitului robiei, monarhii apărând sub înfățișarea unor fiare: Babilonul este figurat prin leul cu picioare de vultur. Persia este figurată prin ursul feroce; imperiul grec este figurat prin leopardul rapid. Însă când este vorba de cea de-a patra fiară, aceasta se ivește "înspăimântătoare și îngrozitoare și nemaipomenit de puternică" (cf. Dan 7,7), că nu există făptură atât de monstruoasă între animalele create pentru a putea fi reprezentată. Este vorba de imperiul roman, reprezentat prin: cele zece coarne, cei zece împărați și cele zece valuri de prigoane. În centrul lor apare cornul cel mic dominant. El reprezintă capul răutăților, omul vândut lui satan, omul cu o inteligență mare pusă în slujba răului, omul cu ambiții nemăsurate, omul care rostește blasfemii. Dar nu acesta este finalul. Când cei apăsați de aceste "fiare" nu mai credeau că cineva îi mai poate salva, i s-a arătat "Cel Bătrân de zile", care a distrus dintr-o dată toate aceste "fiare feroce", înainte să-i dea Fiului Omului "stăpânirea, gloria și împărăția" (cf. Dan 7,1-14).

Tocmai această biruință a lui Dumnezeu asupra diavolului care ne apasă, asupra oamenilor lui care ne asupresc, asupra tuturor relelor păcatului care ne împresoară, asupra suferințelor de tot felul și morții care ne fură bucuria de a trăi, ne-o prezintă astăzi Biserica în solemnitatea Schimbării la față a lui Isus, nu numai ca preludiu al învierii și glorificării lui Isus, dar mai ales ca preludiu al învierii și glorificării noastre care îl urmăm pe Isus. "El va schimba trupul stării noastre smerite și-l va face asemenea trupului slavei sale, prin lucrarea puterii pe care o are de a-și supune toate lucrurile" (Fil 3,21). Deci, iarăși, nu păcatul, nu diavolul, nu moartea, nu iadul, nu cei răi, nu relele, nu disperarea vor birui. Ci vor birui persoanele divine, căci numai ele sunt veșnice, vor birui oamenii credincioși, căci ei sunt copiii lui Dumnezeu, vor birui toate cele bune, căci ele își au rădăcina în Dumnezeu.

Sfântul Petru, care mai înainte amăgit de satana protestase la vestea crucii mântuitoare (cf. Mt 16,22), iar la schimbarea la față a lui Isus propusese să se facă trei colibe pe Tabor, fără mai treacă pe la cruce și uitând de lăcașurile veșnice (cf. Mt 17,4); acum, după ce a luat aminte la cuvântul profetic, luminat de Cristos Isus la transfigurare și înviere, a primit să poarte crucea, a primit și să moară răstignit (cf. In 21,18-19), convins fiind că va învia și că va trăi veșnic "într-un trup schimbat și glorificat" (cf. 2Pt 1,14.19).

Psalmul 97 ne prezintă instaurarea împărăției lui Dumnezeu și ne spune că tot ceea ce se opune stăpânirii Domnului va fi distrus, în timp ce inimile tuturor credincioșilor vor fi umplute de bucurie. Atunci gloria Domnului va fi nu numai istorisită, ci și văzută. Îngerii, atât de mult timp martori ai nedreptății pe pământ, vor asista în sfârșit la triumful dreptății. Dumnezeu are neîncetat privirile îndreptate asupra celor care-l iubesc, asupra celor "drepți cu inima". El așteaptă de la ei, adică de la noi, să ne schimbăm, adică urâm răul și să facem binele.

În cartea sa "Religia mea", Lev Tolstoi (1828-1910) a scris: "Acum cinci ani am primit credința. Am crezut doctrina lui Isus și întreaga mea viață a devenit transformată dintr-o dată. Ceea ce am dorit altădată, acum nu mai doresc; și am început să doresc ceea ce niciodată mai înainte nu am dorit".

În timpul celui de al doilea război mondial, șapte aviatori americani, al căror avion a fost doborât în Oceanul Pacific, după două zile și jumătate de eforturi, au ajuns pe o insulă deținută de japonezi, ai cărei locuitori au fost vânători de capete și canibali. Un băștinaș, care era la țărm, i-a luat și i-a dus la o ascunzătoare în tufișuri, apoi s-a făcut nevăzut. În acea noapte, o procesiune de negri s-a apropiat de ascunzătoare. Aviatorii se așteptau să fie omorâți. Spre uimirea aviatorilor, conducătorul negru a înaintat spre ei ținând în mâini o Biblie deschisă. Erau credincioși. Timp de 48 de zile acești foști vânători de capete le-au purtat de grijă. Și deși mai bine de 200 de băștinași au știut de ei, nici unul n-a spus o vorbă militarilor japonezi de pe insulă. Într-o noapte, i-au scos din ascunzătoare, cu mare precauție, i-au pus pe o plută și i-au scăpat. Unul dintre aviatori a scris familiei: "Puteți să spuneți lumii că acum sunt un devotat credincios, datorită acelui negru care ne-a adus Biblia".

Cuvântul lui Dumnezeu pe care l-am ascultat astăzi, Cuvânt care a schimbat viața vânătorilor de capete, Cuvânt care a schimbat viața acelui aviator, să schimbe și viața noastră.

Isus a venit în lume pentru ca noi să ne schimbăm zilnic după chipul său glorios. Dacă vom începe schimbarea noastră din timpul vieții, vom fi schimbați la față de Isus și în veșnicie. Dacă la început Dumnezeu l-a creat pe om după chipul și asemănarea sa fără participarea omului (cf. Gen 1,26), la refacerea chipului de la început este nevoie și de participarea noastră. Sfântul Augustin (354-430) spunea: "Cel ce te-a creat fără de tine, nu te va mântui fără de tine".

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat