Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a 18-a de peste an - Anul A - 2017

Nici o făptură să nu ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, care este în Cristos Isus.

Isus pentru că a predicat adevărul a fost respins ca mântuitor la Corozain, Betsaida și Cafarnaum (cf. Mt 11,21-23), a fost respins și la Nazaret (cf. Mt 13,53-58), a fost respins și la Ierusalim (cf. In 11,53) și a fost ucis pe cruce (cf. Lc 23,33). Ba mai mult, și astăzi Isus este respins și ucis de mulți oameni de mântuit (cf. Evr 6,6). Ioan Botezătorul, pentru că a predicat adevărul, a fost și el respins de mai marii religioși (cf. Lc 7,33) și apoi decapitat de Irod Antipa, căci Ioan Botezătorul a avut curajul să le vorbească la pe toți din partea lui Dumnezeu (cf. Mt 3,7; Lc 3,10-14), iar lui Irod să-i spună că Dumnezeu oprește adulterul (cf. Mt 14,1-12). Rămas văduv, Irod Antipa a luat-o de nevastă pe Irodiada, soția fratelui său vitreg, Irod Filip. Ucenicii lui Isus, pentru că predicau adevărul și mântuirea prin Isus, au fost respinși (cf. Mt 12,1-2; 15,2) și apoi uciși (cf. Fap 12,2). Preoți și laici din toate timpurile, care au curajul să predice adevărul și mântuirea prin Cristos, sunt respinși de cei certați cu morala creștină și uciși. Chiar recent a fost publicat pe www.ercis.ro un articol despre un tânăr preot columbian care a fost respins și ucis, din cauza adevărului lui Isus. "Era mai bine pentru noi dacă nu ne spuneați adevărul", mi-a spus și mie odată un "credincios".

În ciuda respingerii sale, a învățăturii și a mântuirii sale, dar și a colaboratorilor săi, Isus a continuat să predice Evanghelia împărăției și a continuat să-și trimită apostolii în lume până la sfârșitul veacurilor (cf. Mt 28,19; Mc 16,15-16; Fap 1,8), pentru a-i chema pe oameni la mântuirea și împărăția sa, chiar dacă lumea îi va ucide ca pe el, ca pe Ioan Botezătorul, ca pe apostoli, ca pe martiri și ca pe tânărul preot Diomer Eliver Chavarría Pérez la Puerto Valdivia, din Columbia, ucis la 27 iulie 2017. Isus îi iubește pe toți oamenii și vrea ca ei să ajungă la mântuire și la cunoașterea adevărului (cf. 1Tim 2,4).

Deci, dragostea pentru mântuirea lor a fost și este răspunsul lui Isus la ura evreilor, a păgânilor, a dușmanilor și a creștinilor falși; ură față de împărăția sa, față de invitația de a face parte dintre ucenicii și mântuiții săi și dintre casnicii lui Dumnezeu și ai săi. Iată cuvântul lui Paul către cei care au venit la Isus: "Voi nu mai sunteți străini și nici oaspeți, ci sunteți concetățeni ai sfinților și oameni de casă ai lui Dumnezeu, zidiți pe temelia apostolilor și a profeților, piatra unghiulară fiind Cristos" (Ef 2,17-20).

Iubind chiar și pe dușmani declarați și pe cei voalați, creștinii falși, dar respins de aceștia, Isus și-a luat într-o zi apostolii și s-a retras într-un loc singuratic, pentru a fi numai cu Tatăl ceresc care îl iubește sincer (cf. In 3,35; 5,20; 10,17). Dar și aici, Tatăl ceresc, care iubește orice făptură, cum spune psalmistul (cf. Ps 145,9), îi trimite la Isus pe "peștii" prinși cu năvodul evangheliei, îi trimite pe cei au devenit "comorile și mărgăritarele" împărăției sale recuperate din pământul și stăpânirea lumii, îi trimite oameni flămânzi și însetați de mântuire spre a fi hrăniți și săturați sufletește și trupește.

În măsura în care depinde de ei, Isus îi implică și pe ucenicii săi din toate timpurile, nu numai în acțiunea de "pescuire de suflete pentru cer", de "căutare de comori și mărgăritare pentru împărăția cerurilor", ci și în misiunea de "hrănire sufletească și trupească" a celor care s-au lăsat găsiți de Isus, care s-au lăsat prinși de năvodul evangheliei. De aceea, Isus, le-a spus ucenicilor săi: "Dați-le voi să mănânce" (Mt 14,16). Și de mai bine de două mii de ani încoace Isus și ucenicii săi pescuiesc suflete din marea lumii, adună suflete comori și perle pentru împărăția sa eternă din pământul și stăpânirea lumii, hrănesc și vindecă sufletește și trupește pe toți cei care cred și aleargă la el și la ucenicii lui.

Alergând la Isus, aceste mulțimi nu vin în primul rând ca să mănânce, ci vin pentru că simt în Isus o "putere supranaturală". Lor le este foame de Isus, le este foame de învățătura lui, le este foame de trupul său euharistic. Niciodată "pâinea" cumpărată nu va putea să-i sature pe oameni. De aceea, Isus însuși se face pentru oameni: "pâine frântă", "pâine de viață", "pâine spre înviere", "pâine pentru o lume nouă și mai bună"!

Toți cei 5.000 de bărbați veniți după Isus cu soțiile și copiii lor au mâncat și s-au săturat, atât trupește cât și sufletește. Cineva spunea că aici cifra 5.000 este aici simbolul mulțimii oamenilor de pe cele cinci continente; iar cele 12 coșuri cu firimituri sunt simbol al resurselor nemăsurate ale lui Dumnezeu, date fiecărui apostol, fiecărui ucenic trimis în misiune. Abundența hranei de la înmulțirea pâinilor este și o imagine pală a abundenței și a fericirii din timpurile mesianice (cf. Dt 6,11; Ps 132,15; Is 65,10), când nimeni nu va mai duce lipsă de nici un bine (cf. Ps 23,1).

Isus ne învață astăzi lecția de a nu separa trupul de suflet, din misiunea apostolică. Isus a avut în vedere omul întreg, trup și suflet. Astfel: Isus vindeca ochii sufletești vindeca și ochii trupești. Isus sătura sufletul, sătura și trupul. Apostolii vindecau șchiopătarea sufletească vindecând șchiopătarea trupească. Apostolii săturau foamea sufletului după mântuire săturând foamea trupului după pâine. Maica Tereza de Calcutta ducea sufletele în casa lui Dumnezeu din ceruri, mutându-le mai întâi de pe stradă într-un adăpost. Misionarii duceau bucuria evangheliei odată cu bucuria unor daruri. De aceea, sfântul Francisc din Assisi (1181-1226) îndemna pe colaboratorii săi: "Lângă multe fapte bune puteți spune și câteva cuvinte!"

Apoi într-o altă ordine de idei, încă de pe acum Dumnezeu are grijă de toți cei care au părăsit amăgirile celui rău și ale lumii ca să vină după el, ca să nu le lipsească nimic din pâinea spirituală și cea materială, din vindecarea sufletească și cea trupească, din călăuzirea cerească și cea pământească. Și vedem asta din aceasta din faptul că avem mereu păstori de suflete, că avem mereu pâinea cuvântului divin și a sfintei Euharistii, că avem mereu vindecări sufletești și trupești.

Am văzut în ultimele zile în calendar pe sfântul Eusebiu de Verceli (283-371), care a fost ridicat dintre păgâni, pe sfântul Ignațiu de Loyola (1491-1556) care a fost ridicat dintre cei care iubeau lumea și pe sfântul Alfons Maria de Ligouri (1696-1787) care a fost ridicat dintre cei care iubeau funcțiile din lume. Pe toți aceștia prin minuni de har, Dumnezeu i-a scos din marea lumii și i-a pus în fruntea poporului său pentru a-i da pâinea spirituală la timpul potrivit (cf. Mt 24,45; Lc 12,42). De aceea trebuie să ne ținem strâns legați de dragostea lui Dumnezeu, în Cristos și Duhul Sfânt.

De aceea, însuși Dumnezeu ne spune în prima lectură: "Voi care sunteți însetați, veniți la apă; chiar dacă nu aveți bani, veniți; veniți și procurați-vă grâu fără bani și mâncați; procurați-vă vin și lapte, fără să plătiți nimic. De ce vă irosiți banii pentru ceea ce nu vă hrănește și munca voastră pentru ceea ce nu vă satură? Ascultați-mă pe mine și veți mânca numai bunătăți și vă veți hrăni cu mâncăruri alese. Deschideți-vă urechile! Veniți la mine! Ascultați și veți trăi! Voi încheia cu voi un legământ veșnic, după cum i-am promis lui David" (Is 55,1-3).

De aceea, sfântul apostol Paul ne spune astăzi: "Fraților, cine ne va despărți de dragostea lui Cristos? Oare necazul, strâmtorarea, prigoana, foamea, lipsa de îmbrăcăminte, primejdia ori sabia? Nu, căci în toate acestea suntem mai mult decât biruitori prin acela care ne-a iubit pe noi. Căci sunt convins că nici moartea, nici viața, nici îngerii, nici stăpânirile, nici puterile, nici prezentul, nici viitorul, nici înălțimea, nici adâncul, nici vreo altă făptură nu va putea să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, care este în Cristos Isus, Domnul nostru. (Rom 8,35.37-39).

Fridjof Nansen (1861-1930), mare explorator norvegian, când a făcut o călătorie la Polul Nord, a încercat să măsoare adâncimea oceanului polar. Pentru aceasta a aruncat o frânghie de măsurat, dar n-a atins fundul oceanului. În jurnalul său, el a scris: "E mai adânc decât atât frânghia mea!" La acea frânghie a adăugat alta și a lansat-o în ocean, însă nici de data aceasta n-a atins fundul oceanului. Și din nou a scris în jurnalul său: "E mai adânc decât două frânghii!" Dar dragostea lui Dumnezeu față de noi, oamenii chemați la mântuire, este mult mai adâncă decât adâncul oceanului (cf. Ef 3,18).

Numai că situația din parabolele neghinei din ogor și a drojdiei rele rostite de Isus mai înainte își pot face apariția și aici, căci mulți oameni amăgiți de satana vor căuta fie numai hrana, vindecarea și lăcașurile trupești (cf. Fap 6,1), fie își vor căuta păstori după patimile inimii lor și nu după inima lui Dumnezeu, își vor dori învățături îndulcite și nu învățături mântuitoare, își vor dori vindecări numai trupești și nu sufletești (cf. 2Tim 2,14).

Așa cum au fost și sunt oameni nechibzuiți în lucrurile pământești, care vor pâine fără muncă, diplome fără studii, însoțire fără căsătorie; tot astfel sunt și oameni nechibzuiți în cele spirituale care vor mântuire fără Dumnezeu, sărbători fără Isus și Biserică, iertarea păcatelor fără pocăință, împărăția cerurilor fără virtuți. Și în acest sens își caută păstori după poftele și lenea lor sufletească, păstori care să le predice grija de trup fără grija de suflet. Dar pe noi așa cum ne învață sfântul Paul astăzi, "nimeni și nimic să nu ne despartă de dragostea lui Dumnezeu care este în Cristos" (cf. Rom 8,35-39).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat