Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"ZMT asiatică", sultanul îi primește pe tinerii catolici

De Paolo Affatato

Sultanul Hamengku Buwono al X-lea, guvernator de Yogyakarta, cântând la othok-othok - instrument muzical din tradiția javaneză - deschide oficial manifestația: în această imagine pregnantă se află semnificația lui Asian Youth Day, "Ziua tineretului asiatic", întâlnire organizată de Federația Conferințelor Episcopale din Asia care timp de o săptămână îi reunește pe tinerii catolici din douăzeci și două de națiuni din continent pe străzile din Yogyakarta, oraș pe insula indoneziană Java.

Sultanul, conducător civil și religios al provinciei Yogyakarta, a oferit sprijinul său adunării catolice acordând gratuit un mare centru de întâlniri care găzduiește diferitele evenimente ale săptămânii: întâlniri, seminarii, cateheze, reprezentații teatrale și muzicale, experiențe de rugăciune și reflecție, întâlniri declinate toate pe tema multiculturalității și armoniei dintre culturi și religii diferite.

În ceea ce este definită familial "ZMT asiatică" - izvor de inspirație este, de fapt, Ziua Mondială a Tineretului - focusul este "a trăi împreună Evanghelia în Asia multiculturală" și nu putea să fie decât Indonezia țara care să găzduiască un eveniment în care Biserica catolică promovează, pornind de la noile generații, paradigma pentru conviețuirea între credincioși de religii diferite, în timp ce țara islamică cea mai populată din lume este zguduită de fermenții islamismului radical care reprezintă o provocare pentru toleranța și armonia socială.

Arhiepiscopul de Jakarta și președinte al episcopilor indonezieni, Ignazio Suharyo, destăinuiește asta la Vatican Insider cu libere clare.

"Indonezia este o țară prin natură pluralistă și multiculturală, cu peste trei mii de grupuri etnice și unsprezece mii de limbi locale: țara, prin intermediul tinerilor săi, poate să învețe celelalte țări asiatice pluralismul și conviețuirea senină dintre oameni și religii. Tinerii noștri oferă aici un exemplu de unitate, întrupând acea «unitate în diversitate» care este motoul națiunii. Dar este o abordare care se poate și trebuie exportată la toate realitățile asiatice și chiar dincolo".

Yogyakarta, îndeosebi, este considerată o "micro-indonezia" datorită pluralismului său cultural religios înnăscut: găzduind peste șaizeci de universități statale și private, colegii și academii, primește tineri din toată națiunea, care populează străzi, baruri, biblioteci, piețe, temple și târguri, care fac "Yogya" (așa o numesc toți) o oază multicoloră.

Orașul este în sine special: Yogyakarta este, de fapt, singura provincie indoneziană încă guvernată de un sultanat precolonial care conduce un soi de mini-teocrație, de când tatăl său, în urmă cu jumătate de secol, a contribuit la lupta pentru independență de olandezi și apoi a acceptat să facă parte din Republica indoneziană.

Astăzi sultanul este conducător luminat al unui oraș vesel, plural, deschis, rodnic în idei și inițiative transculturale, unde cetățenii din toate religiile apreciază activitatea sa și nu pun în niciun fel în discuție excepția instituțională a unui guvernator neales ci încă numit pe bază ereditară. Orașul, întărit de o conștiință colectivă deschisă la contribuțiile cele mai diferite, găzduiește Asian Youth Day, care a adus la Yogya peste două mii de tineri din 22 de țări, 52 de episcopi (între care șase cardinali) și 158 de preoți.

În acest ambient special, ZMT asiatică este caracterizată de o profundă semnificație interreligioasă: în țara musulmană cea mai populată din lume, tinerii musulmani iau parte la evenimentele din program și chiar sunt implicați în comitetul de organizare. Și guvernul indonezian n-a făcut să lipsească sprijinul financiar și politic, prin Ministerul Afacerilor Religioase, Ministerul Turismului și Ministerul pentru Tineri și Sport.

Președintele Joko Widodo se bazează și pe creștini (circa 10% între care 7,5 milioane de catolici, într-o națiune cu 250 de milioane de locuitori, cu 85% musulmani) pentru a contrasta, în numele conceptului de cetățenie, întoarcerea extremismului islamic care creează preocupare răspândită.

Baza conviețuirii civile, puternic relansată de Widodo, este "Pancasila", carta celor cinci principii care reglementează viața socială a unei națiuni așa de multiforme și întăresc identitatea națională necesară pentru a descuraja balcanizarea.

Pancasila, desenând un stat democratic în care religia are o importanță, dar nu o teocrație, pune la adăpost și de sirenele Statului Islamic. Califatul a pus în mișcare o masivă operațiune de propagandă în Asia sud-estică, găsind teren fertil în unele grupări radicale indoneziene precum Hizbut Tahrir Indonesia care, grație unei recente măsuri aprobate de executiv, ar putea să fie interzisă fără a trece prin tribunale.

(După Vatican Insider, 2 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat