Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată reprezentanților Conferinței Rabinilor Europeni, ai Consiliului Rabinic din America și ai Comisiei Marelui Rabinat din Israel (31 august 2017)

Iubiți frați și surori,

Vă adresez cu bucurie un salut cordial vouă tuturor, în special reprezentanților Conferinței Rabinilor Europeni, ai Consiliului Rabinic din America și ai Comisiei Marelui Rabinat din Israel în dialog cu Comisia pentru Raporturile Religioase cu Ebraismul a Sfântului Scaun. Mulțumesc rabinului Pinchas Goldschmidt pentru cuvintele sale respectuoase.

În drumul nostru comun, grație bunăvoinței Celui Preaînalt, trecem printr-un rodnic moment de dialog. În acest sens este documentul Între Ierusalim și Roma, pe care l-ați elaborat și pe care astăzi îl primesc din mâinile voastre. Este un text care dă recunoașteri deosebite declarației conciliare Nostra aetate, care în capitolul al patrulea constituie pentru noi "magna charta" a dialogului cu lumea ebraică: de fapt, progresiva sa punere în practică a permis raporturilor noastre să devină tot mai prietenești și fraterne. Nostra aetate a scos în evidență că începuturile credinței creștine se află deja, conform misterului divin al mântuirii, în patriarhi, în Moise și în profeți și că, fiind mare patrimoniul spiritual pe care-l avem în comun, trebuie promovată între noi cunoașterea și stima reciprocă, mai ales prin studii biblice și colocvii fraterne (cf. nr. 4). Astfel, în cursul ultimelor decenii ne-am putut apropia, dialogând în mod eficace și rodnic; am aprofundat cunoașterea noastră reciprocă și am intensificat legăturile noastre de prietenie.

Oricum, declarația Între Ierusalim și Roma nu ascunde diferențele teologice ale tradițiilor noastre de credință. Totuși exprimă voința fermă de a colabora mai strâns astăzi și în viitor. Documentul vostru se adresează catolicilor numindu-i "parteneri, aliați apropiați, prieteni și frați în căutarea comună a unei lumi mai bune care să se poată bucura de pace, dreptate socială și siguranță". Un alt text recunoaște că "în pofida diferențelor teologice profunde, catolicii și evreii împărtășesc credințe comune" și "afirmația că religiile trebuie să utilizeze comportamentul moral și educația religioasă - nu războiul, constrângerea sau presiunea socială - pentru a exercita propria capacitate de a influența și de a inspira". Este atât de important acest lucru: fie ca Cel Veșnic să binecuvânteze și să lumineze colaborarea noastră pentru ca împreună să putem primi și realiza tot mai bine planurile sale, "planuri de pace și nu de nenorocire", pentru "un viitor plin de speranță" (Ier 29,11).

Cu ocazia plăcutei voastre vizite, aș vrea deja să vă exprim vouă și comunităților voastre cele mai bune urări ale mele pentru noul an ebraic, care va începe peste câteva săptămâni: Shanah towah! (un an bun!). Vă mulțumesc iarăși pentru că ați venit și vă cer să vă amintiți de mine în rugăciunile voastre. În sfârșit, aș vrea să invoc cu voi și asupra noastră a tuturor binecuvântarea Celui Preaînalt asupra drumului comun de prietenie și de încredere care ne așteaptă. În milostivirea sa, Atotputernicul să ne dea nouă și întregii lumi pacea sa. Shalom alechem!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat