Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Paradisul ne așteaptă

La Porțiuncula secretarul de stat încheie jubileul iertării de la Assisi

"Misiunea fundamentală a Bisericii" este "aceea de a arăta o cale de mântuire oferită tuturor și nu rezervată unor grupuri mici": "un drum accesibil săracilor, celor din urmă, largă și liberă de obstacole, care conduce la mântuire, chiar dacă printr-o poartă strâmtă ca aceea a Porțiunculei, poarta convertirii autentice a inimii și a vieții". Asta a subliniat cardinalul Pietro Parolin prezidând astăzi dimineață, miercuri 2 august, liturghia în ziua Iertării de la Assisi la încheierea jubileului care amintește al optulea secol de la instituirea sa.

Un an de la inaugurarea din partea cardinalului Gualtiero Bassetti și a pelerinajului succesiv făcut la 4 august de Papa Francisc la "Sfânta Maria a Îngerilor", secretarul de stat a dus numeroșilor credincioși prezenți "salutul de binecuvântare" al Pontifului, evidențiind că "exemplul sărăcuțului" continuă să interogheze conștiințele și comunitatea. La omilie a amintit mai întâi acea zi de 2 august 1216 în care "sfântul Francisc, radios pentru că a obținut de la papa Honoriu al III-lea acordarea indulgenței pentru cei care vor merge în pelerinaj la biserica Sfânta Maria a Îngerilor, n-a reținut bucuria și a exclamat: «Frații mei, vreau să vă trimit pe toți în paradis»". Cuvinte, a comentat cardinalul, care "dezvăluie ardoarea cu care el l-a iubit pe Domnul" transformând-o în "compasiune și caritate față de aproapele". Având certitudinea, a adăugat el, că Dumnezeu însuși "stă alături de noi" pentru că "vrea să ne «ducă pe toți în paradis»"; și pentru a face asta "folosește canale de umilință, alegând locuri periferice și semne delicate". De fapt, a clarificat cardinalul Parolin, Domnul "a voit să fie recunoscut în fragilitate, manifestând gloria sa cu mici flăcări de lumină". De altfel, "dacă s-ar fi arătat prin semne grandioase, cei puternici din această lume ar fi pus stăpânire asupra lor, rezultând privilegiați, nu numai datorită bogățiilor și a puterii pământești, ci și în facilitatea întâlnirii cu Dumnezeu".

În schimb, a mai spus celebrantul, "revelându-se în simplitate și într-o umilință dezarmantă, el a oferit tuturor strălucirea feței lui Dumnezeu, care se apleacă asupra celui umil și asupra săracului și se împotrivește celui mândru, celui care este prea plin de sine, de puterea sa, de cunoștințele și proiectele sale, de relațiile și bogățiile sale pentru a-și da seama de un Dumnezeu care se face mic, se înjosește și se despoaie pentru a înălța ființa umană".

După aceea secretarul de stat a comentat lecturile liturgice legându-le cu imaginea sfântului Francisc care "se bucură pentru bunătatea Domnului", care "cu acordarea indulgenței, oferă cu generozitate iertarea, eliminând nu numai păcatul și condamnarea, care sunt salariul păcatului, ci și pedeapsa temporală care rămâne". În această privință cardinalul a afirmat că "citind cronicile vieții sfântului Francisc" se poate observa "cât conta paradisul pentru bărbații și femeile din acel secole, cât de dispuși erau să meargă, să se angajeze, să se roage, pentru a nu-l îndepărta din orizontul lor" și "cât de mult se gândeau oamenii la lucrurile din cer, conștienți că destinul definitiv, cel adevărat, nu se joacă în satisfacțiile și realizările pământești, ci se află în lumea viitoare, acolo sus în cetatea sfinților și nu aici pe pământ în cetățile pământești, pline de greutăți, de legături îndoielnice și de vanități". Și pentru că, "această conștiință era făcută și mai acută de condițiile de atunci, unde mari epidemii și războaie limitate dar dese, unite cu scăzutele cunoștințe științifice, făceau și mai evidentă labilitatea existenței". Acest comportament poate fi condus la faptul că atunci "sufletul uman era mai puțin distras, nefiind sătul de eterul cu infinite imagini și sunete și se putea concentra cu mai multă ușurință asupra gândurilor înalte. Societatea și cultura se dovedeau sensibile la supranatural, disponibile să reflecteze asupra destinului sufletului, să se angajeze pentru ca, dacă viața pe pământ era labilă și grea, era cel puțin fericită și bucuroasă aceea care-i aștepta pe toți, în paradis". În timp ce dimpotrivă, a explicat secretarul de stat actualizând reflecția, "astăzi nu suntem ajutați să înțelegem că, urmărind numai realizări pământești, se va merge în întâmpinarea unor înfrângeri amare. Nu este sigur că înțelegem faptul că trebuie să ne adresăm lui Dumnezeu, să primim iertarea sa, să ne schimbăm viața". Și rezultă chiar "complicat de a face spațiu gândirii despre Dumnezeu, despre Biserică, despre fluviul de har oferit de sacramente, despre importanța de a păzi Cuvântul pentru a nu face alegeri distrugătoare ale comuniunii familiilor, ale comuniunii parohiilor sau ale mediilor de muncă, pentru a nu trăi fără busolă, bâjbâind în căutarea unei fericiri care ne scapă veșnic".

De aceea, este consecința, "sărbătoarea de astăzi, acest loc sfânt, exemplul și viața sfântului Francisc și cuvintele din Magnificat invită să privim cu ochi noi realitatea, să ne apropiem de Isus și de Mama sa, să pornim spre Porțiuncula pentru a adora și a primi forța de a fi martori bucuroși ai lui Cristos". De aici îndemnul conclusiv al cardinalului de a-i ruga pe "Fecioara Maria și pe sfântul Francisc pentru ca să răspândească dorința de convertire, aspirația la sfințenie, bucuria de a merge în cotidianitatea cu picioarele bine sprijinite pe pământ, dar cu privire îndreptată constant spre cer, pentru a primi de sus călăuzire, claritate de intenții, mângâiere, ajutor și protecție".

(După L'Osservatore Romano, 3 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat