Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma, relicve atribuite lui Petru într-o biserică din Trastevere

De Andrea Tornielli

Cu siguranță există găsirea mormântului său și a cultului foarte vechi care i-a fost dat pe colina Vatican unde a îndurat martiriul și unde se ridică acum bazilica "Sfântul Petru". Dar soarta oaselor sale a fost îndelung învăluită în mister. Deși arheologa Margherita Guarducci era sigură că le-a găsit, iar Paul al VI-lea la 26 iunie 1968 a anunțat că "au fost identificate în așa fel încât putem considera convingător", drama despre relicvele lui Petru nu se poate considera încheiată. Acum un nou capitol: lucrările de restaurare în biserica "Santa Maria in Cappella", la Trastevere, au adus la lumină, într-un altar medieval, două oale care conțin (presupusele) relicve ale primilor papi, inclusiv sfântul Petru. Fragmente de os care s-ar adăuga așadar la cele păstrate în subsolurile vaticane.

Evenimentul este relatat de Barbara Carfagna în emisiunea "Codice", transmisă pe Rai Uno mâine, 1 septembrie 2017, la 23.30. Biserica "Santa Maria in Cappella", proprietate a familiei Doria Pamphilj, a fost consacrată la 25 martie 1090, de doi episcopi, Ubaldo al diecezei de Sabina și Giovanni al celei de Tuscolo. O inscripție din acea vreme pe piatră, studiată de arheologul Cristiano Mengarelli, atestă că au fost adunate acolo relicve importante: lista începe cu un fragment din haina Sfintei Fecioare Maria (negăsită în altar), și continuă citând relicvele sfântului Petru și ale papilor Corneliu, Calixt și Felix, la origine înmormântați în diferite cimitire. Apoi ale martirilor Hipolit, Anastasiu, Melix și Marmenia. "Acest ansamblu de relicve apare, cu diferite combinații, în alte consacrări documentate pentru această perioadă pentru alte biserici", afirmă arheologul.

Deși cavitatea-relicviar realizată chiar sub masa altarului de marmură n-a rămas mereu sigilată - sunt atestate două recunoașteri, în secolul al XVII-lea și la sfârșitul secolului al XIX-lea - s-a pierdut amintirea existenței sale și a conținutului său. Templul, închis din 1982 datorită problemelor de structură, a fost în sfârșit obiect al lucrărilor în ultimii ani. Și aici, așa cum relatează martorul descoperirii Massimiliano Floridi, soț al principesei Gesine Pogson Doria Pamphilj, relicvele au fost descoperite de un muncitor care muta masa altarului. Caseta-relicviar din plumb conținea două oale de mici dimensiuni din ceramică purificată îmbrăcată cu email plumbifer, cu respectivele capace realizate dintr-o placă de plumb având imprimate deasupra scrijelite numele sfinților, repetate, cu grafie diferită, în plachetele din aliaj de plumb puse în interiorul celor două vase. Conform arheologului Mengarelli este vorba despre piese care datează din epoca în care biserica a fost consacrată. Relicvele, în noi contenitoare, au fost predate la Vicariatul din Roma, care a pus sigilii noi.

Biserica "Santa Maria in Cappella" este legată de Urban al II-lea, înainte de călugărie Eudes de Châtillon (papă legitim din 1088 până în 1099), citat în lespedea de întemeiere, care trăia în Insula Tiberină. În acea vreme la Roma locuia și antipapa Clement al III-lea (1080-1100), ales de împăratul Henric al IV-lea, care ocupa palatul Lateran. Există ipoteza că biserica din Trastevere ar fi putut fi folosită drept capelă de pontiful legitim când se afla în oraș.

Încă nimic nu e posibil de spus despre proveniența relicvelor nici despre autenticitatea lor. În timp ce acelea venerate în "Sfântul Petru", în locul în care a fost identificat cu certitudine mormântul principelui apostolilor, sunt compatibile cu rămășițele pământești ale unui om care a trăit în primul secol după Cristos. În așteptarea de noi examinări și eventual a unei confruntări între diferitele relicve din Urbe atribuite lui Petru, drama continuă.

(După Vatican Insider, 31 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat