Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Un majordom și papa al său, memoriile lui Guido Gusso

De Marco Roncalli

Nu toate vor fi amintiri foarte clare, dar nu este îndoială că este un papă "văzut de aproape" Ioan al XXIII-lea relatat de Guido Gusso, născut în 1931, pescar ratat foarte legat de Caorle a sa, intrat de foarte tânăr în patriarhie la Veneția, în slujba cardinalului Angelo Giuseppe Roncalli, care l-a voit alături de el și după alegerea ca papă. Mai mult decât un memorial, unde totuși nu lipsesc - împreună cu episoade bine cunoscute - anecdote curioase revelate pentru prima dată, aceste pagini constituie însă mai ales (cum voia să fie de atâta timp) un mare gest de afect față de sfântul care a schimbat viața autorului.

Împreună cu Pontiful "iese în evidență o inedită galerie de personaje și angoase, simpatii și antipatii, toate de gustat", scrie carmelitanul Bruno Secondin în prefață. Adăugând: "Și acest lucru este tocmai frumosul. Pentru că în timp ce alții reconstruiesc acei ani și acele zile cu marile scheme interpretative, Guido Gusso vede lucrurile ca «din bucătărie» sau «din culise»... Notează maniile și micile ambiții, țopăielile și lingușirile, obtuzitățile și micile șmecherii...".

Prima parte a cărții, editate de Palumbi, este de factură autobiografică, dedicată de autor familiei sale - "Gusso Santamore" - un omagiu adus rădăcinilor și vieții din vale mai ales după ocupația germană, unde se evidențiază și evlavia populară. "În vale nu erau biserici și, de aceea, a sfinți sărbătorile nu era un lucru atât de simplu. Unchiul Gioacchino, la instrucțiunile precise ale fratelui preot, părintele Felice, paroh de Caorle, organiza în toate duminicile transportul întregului grup de evacuați, o adevărată migrațiune, efectuată cu bărci mari, spre biserica din Brussa...", povestește Gusso, care se oprește după aceea asupra anilor reconstrucției până la prima perioadă de muncă la Veneția, puține luni din martie până în iulie 1953 ca ospătar și factotum al patriarhului datorită unei înlocuiri când tocmai a fost numit secretar părintele Loris Capovilla, apoi, după vara din acel an în casa contelui Vittorio Cini, definitiv la cardinalul Roncalli.

Așa începe să depene un șir de amintiri din viața zilnică în slujba patriarhului în casă, dar și în călătorii. Ies în evidență secvențele precum cea de la Beirut în 1954: cu Roncalli numit legat pontifical la congresul marian și primul zbor, însă cu întoarcere pe navă și cu marea aflată în furtună. Și aceea din 1955 în Puglia pentru încoronarea Sfintei Fecioare Maria de Siponto și un ratat moment "în afara programului". Scrie Gusso că în acea ocazie: "Cardinalul Roncalli a exprimat dorința, dată fiind apropierea, să meargă în vizită și la San Giovanni Rotondo pentru a-l întâlni pe Padre Pio, despre care auzise vorbindu-se atât de mult. Episcopul (Andrea Cesarano, ndr) a exprimat în schimb dezacordul său, deoarece, așa spune el cel puțin, nu era în măsură să organizeze vizita. Lui Roncalli nu i-a picat bine. A încercat să insiste, explicându-i înaltului prelat că, dată fiind apropierea, voia mult să facă numai o vizită foarte scurtă. Episcopul, în acel moment, a explicat: «Sunt un frate capucin ca aceia din conventul de la San Giovanni Rotondo, loc care până la urmă face parte din dieceza mea, dar vă invit, încă o dată, să nu mergeți acolo». Patriarhul a rămas mortificat și gânditor datorită acestui refuz categoric".

Întorcându-se la viața din patriarhie, Gusso amintește după aceea profilurile atâtor vizitatori serviți la prânz sau la cină, însoțiți la port sau la gară sau să admire comorile lagunei sau răspândite printre alei. Și iată numele arhiepiscopului de Milano, Martini, pe care autorul l-a servit și după alegerea ca papă a lui Roncalli; al cardinalului american Spellman sau al arhiepiscopului de Sidney, Gilroy, sau al părintelui Primo Mazzolari împreună cu diferiți "pastori protestanți și ortodocși care, în așteptarea navei pentru a se întoarce în Orient, îl vizitează pe patriarh". Împreună cu ei, sunt amintite întâlnirile lui Roncalli cu primarii de Veneția, Spanio și Tognazzi, cu președintele provinciei Favaretto Fisca, cu fostul președinte francez cunoscut în timpurile cât a fost nunțiu la Paris, Vincent Auriol. Și, îndeosebi, se reevocă prietenia dintre patriarh și contele Cini, așa de apropiat de Roncalli încât s-a lăsat convins - el și prietenii săi industriași - să nu închidă de exemplu fabrica de zahăr de la Ceggia în mare criză, pentru a nu lăsa în mizerie circa o sută de familii. Dar este spațiu pentru sublinieri interesante. Între acestea, fidelitatea absolută față de breviar și față de cele trei rozarii pe zi împreună cu Roncalli care se plimbă în marea Sală a Banchetelor înainte de a fi construită o terasă pe acoperișul patriarhiei.

Ceea ce schimbă viața lui Roncalli și a credinciosului Guido este însă conclavul din 1958. Tânărul asistent, chiar în timp ce este în pragul de a trece la o nouă aranjare mai sigură pentru viitorul său și familie pe care vrea s-o întemeieze cu "prietena" Antonia (un loc de muncă la Asociația Industriași, deși continua cu un fel de part time la cardinal), este ținut în serviciu cu program plin cu chemarea patriarhului la Roma pentru alegerea succesorului lui Pius al XII-lea. Restul este destul de cunoscut. Deși este îmbogățit cu amănunte inedite mereu de gen "anecdotic" care a avut înflorituri oneste sau mai puțin oneste timp de peste cinci decenii. În galeria de tablouri iată-l pe Gusso că uită în mașină pălăria cu ciucuri roșii a lui Roncalli care-i spune că nu-i nicio problemă pentru că și-așa în zilele acelea nu ar fi folosit-o, apoi Guido care oricum telefonează responsabilului parcării, Troccoli, care-i răspunde în schimb că nu avea s-o mai folosească niciodată: același lucru se întâmplase în 1939 cardinalului Pacelli ieșit din conclav ca Pius al XII-lea. Și suntem cu papa abia ales în Camera Plânsului probând haina sa albă: "Guido, tu credeai asta?". Și cu Gusso care trebuie și el repede să îmbrace haine noi precum fracul.

Ce a făcut în pontificatul său extraordinar Ioan al XXIII-lea este materie pe care istoricii și biografii au aprofundat bine. Și ce anume îl face pe adjutantul de cameră al Sanctității Sale - funcție mai puțin cunoscută - s-a redescoperit în perioadele "corbilor din Vatican". Ceva ce le amintește se citește și în această carte. "În primii ani de pontificat - dezvăluie Gusso - ne-am dat seama cum, în mod straniu, era mereu cineva care venea la cunoștința multor conversații «secrete» ale pontifului și mereu despre teme «calde» pe care el le trata exclusiv cu colaboratorii săi cei mai apropiați. S-a ajuns până acolo încât unele ziare au ajuns să publice cu anticipație știri pe care numai puține persoane le cunoșteau". Așadar, scurgeri de știri care i-au pus în încurcătură pe colaboratorii papei: "Se bănuia despre tot și despre toți". Astfel s-a încercat să se facă unele îmbunătățiri inclusiv vechea centrală telefonică: "dar am fost constrânși să capitulăm", notează Gusso, "pentru a inspecta toate cablurile ar fi fost necesare uriași lucrări de zidărie". De atunci papa Ioan a decis să limiteze folosirea telefonului pentru lucruri strict indispensabile. "Decizia a fost deci, probabil, cea mai înțeleaptă: se putea înțelege situația lăsând lucrurile așa cum erau, filtrând numai știrile care se voia să se aducă la cunoștință și asta putea aduce și unele utilități".

În cartea lui Gusso se desfășoară în fiecare caz mici istorii în cadrul Marii Istorii. Detalii despre primele zile papale și amânările căsătoriei sale cu Antonia, care a avut loc apoi la 6 mai 1959, cu soția coborâtă imediat împreună cu el la Roma unde cei doi merg să trăiască pentru puțin timp vizavi de Poarta Sfânta Ana. Detalii despre "familia" papei în Vatican (conlocuitorul părinte Loris, merituoasele surori ale Săracelor), dar și frații și nepoții săi. Provoacă zâmbete ziarele întinse pe pergamentele rezervate familiei Gusso sau cuișorul pe vârful papucului pontifical care strică un pic pontificalul pentru consacrarea episcopală a lui Albino Luciani, al doilea succesor al său cu numele de Ioan Paul I (care îi va avea și el alături pe Guido Gusso și pe fratele Paolo). Și provoacă zâmbete complicitatea lui Gusso în pregătirea ieșirilor secrete din Vatican lăsându-i cu gura căscată pe jandarmii din Vatican și poliția italiană.

Se citesc fraze precum: "Guido, eu îți țin scara, tu urci ca să agăți tablourile", unde cel care ține puternic scara nu este un angajat din Palatul Apostolic, ci însuși pontiful. Și cu privire la ieșirile cu mașină sau la altele care-l puneau în mare încurcătură și îl emoționau, Gusso își amintește de aceste cuvinte ale lui Ioan al XXIII-lea: "Prefă-te că încă suntem la Veneția". Se descoperă întâmplări necunoscute, ca atunci când ieșind din apartamentele pontificale pentru o plimbare în Grădinile Vaticane, papa Roncalli a riscat să fie lovit de mașina unui tehnician de la Radio Vatican care mergea în grabă deoarece întârziase pentru o legătură internațională: pentru a-l feri, scrie Gusso, "Capovilla cu promptitudine i-a dat un brânci papei și amândoi s-au turtit de partea laterală a mașinii papale".

Jandarmeria pontificală a voit să ia măsuri împotriva șoferului, însă papa i-a sfătuit s-o lase baltă (chiar dacă din ziua aceea paza a fost întărită și traficul suspendat în timpul plimbărilor papale ca în timpurile lui Pius al XII-lea. Există confirmare a celor mai celebre "supărări" făcute papei: de exemplu când în mai 1960 însuși cotidianul Vaticanului a instrumentalizat sub titlul "Puncte ferme" câteva din declarațiile sale cu caracter politic electoral din timpurile de la Veneția: "Niciodată n-am avut ocazia de a-l auzi pe papa ridicându-și glasul ca în acel caz. Prin natură era un om blând, generos și bun, răbdător cu toți, îndeosebi cu aceia care l-au făcut să sufere în special când era nunțiu, dar de data aceasta, desigur, chiar fuseseră depășite toate limitele".

În pagini se desfășoară apoi relatările cu diferite personalității din toată lumea, sărbătorile liturgice mai importante, vacanțele la Castel Gandolfo, audiențele. Revine de mai multe ori atenția pontifului față de angajații din Vatican și față de condițiile lor de viață. Învăluite de tristețe și emoție paginile finale despre ultimele luni de viață: "Suferea foarte mult - scrie Gusso - unele seri voia să fiu cu el, îmi cerea să-i citesc câteva articole [...]. La asfințitul zilei de 3 iunie, ultima zi a vieții sale, eram la căpătâiul său în genunchi [...]. Erau acolo rudele sale apropiate. Mâna papei Ioan a început să-și piardă căldura, am înțeles încet-încet că se stingea. Și acolo m-am gândit: el a fost sfântul care a schimbat viața mea".

(După Vatican Insider, 29 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat