Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scoutul catolic: pentru a deveni lideri mai buni, o aventură formativă "urcând pe Trotuș"

În săptămâna 21-28 august 2017, cercetași din trei centre locale - Adjudeni, Iași și Valea Lupului - au participat la Campusul Școală de formare integrativă pentru lideri și viitori lideri.

În timp ce unii tineri se pregăteau să devină "lideri la ramura de lupișori", alt grup făcea nivelul doi de perfecționare, participând la campusul de formare integrativă. Împreună cu liderul formator, ei și-au intersectat drumurile la gara din Târgu Ocna, întâmpinându-se cu zâmbete și emoții. Privirile lor ascundeau nerăbdarea, așteptările și elanul de a înfrunta cele opt zile ce aveau să-i poarte pe un itinerar de aproape 70 de kilometri, printre teme și misiuni zilnice.

Cu rucsacii în spate și cercetășia în inimă, participanții au început traseul din Târgul Ocna și după patru zile de campus mobil în care au explorat, pas cu pas malurile râului Trotuș, au ajuns într-un final în Ciugheș, unde temele și sarcinile de lucru au fost mult mai intense.

Prin deviza "Nu cum, dar pentru ce...", campusul pune în valoare experiențele participanților și-i ajută să aibă o viziune mai profundă a cercetășiei pentru o slujire mai eficientă și mai conștientă. Scopurile formative sunt realizate prin dezvoltarea capacității de a realiza schimbări și prin rafinarea artei de a fi lider; prin raționalizare argumentativă și prin împlinirea unor finalități și obiective mai precis elaborate; susținerea itinerariului educativ nu doar prin teorii, ci prin modelul vieții personale și colective.

Pe lângă încercările prin care au trecut, participanții au învățat, în stil cercetășesc, cum să rezolve problemele cu care se întâlnesc, cum să-l regăsească pe Dumnezeu chiar și într-un fir de iarbă, în Sfânta Scriptură precum și la sfânta Liturghie. Spiritualitatea ca izvor ce susține calitățile unui bun lider, favorizează întruchiparea divină în om și cu sprijinul miraculos al simbolismului, realitățile vizibile nu numai că vorbesc de realitățile supranaturale ci aduce și bucuria de a fi în fiecare clipă Dumnezeu care ne-a binecuvântat și ne-a purtat de mână mai ales în aceste zile.

Participanții au avut ocazia să pună în practică cele învățate, interacționând foarte mult cu tot felul de oameni și transmițându-le copiilor din diferite comunități adevăratele valori folosindu-se de jocuri cât mai creative și atractive.

Pe parcursul a 24 de ore, cercetașii au luat-o la pas pe o distanță de 42 de kilometri, într-un hike menit ca fiecare să facă experiența abandonării în grija lui Dumnezeu ca să se regăsească ca persoană având cu ei minime resurse alimentare, meditații prin care să se gândească cât mai mult la lucrarea lui Dumnezeu, o hartă și o scrisoare de trimitere în misiune. La finalul acestui hike, toți participanții erau bucuroși nu numai că și-au împlinit misiunea ci și pentru că au fost găzduiți și primiți de oameni străini ce au dovedit multă ospitalitate și generozitate. Toate au concurat ca ei să dobândească mai multă încredere și poftă de viață.

Absolvirea campusului a fost realizată prin intermediul unu colocviu care a arătat cât de bine au fost asimilate cele învățate.

Cu lacrimile despărțirii în ochi, dar cu fericirea în inimi, cercetașii au pornit către Centrele lor Locale unde vor avea ocazia să împărtășească și celorlalți cercetași deprinderile lor și să demonstreze că "vor face tot posibilul, gata oricând, pentru a sluji".

Delia Benchea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21-28 august: Scoutul catolic: pentru a deveni lideri mai buni, o aventură formativă "urcând pe Trotuș"


 

lecturi: 43.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat