Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Hezbollah: episcopii de Alep răpiți nu sunt în mâinile lui ISIS

De Giorgio Bernardelli

Cei doi episcopi de Alep răpiți în urmă cu peste patru ani nu sunt în mâinile lui ISIS. A susținut asta ieri seara într-un discurs televizat liderul lui Hezbollah, Hassan Nasrallah, revelând că despre soarta lor s-a vorbit în timpul tratativelor care au dus la încetarea focului pe munții Qalamoun, regiunea muntoasă la granița dintre Siria și Liban. Tocmai știrile despre o serie de răpiri a fost de fapt schimbul pe care mișcarea șiită libaneză l-a cerut emisarilor din așa-numitul Califat în schimbul permisului de trecere care a permis câtorva sute de milițieni să abandoneze zona și să ajungă - cu familiile lor, escortați de armata siriană - în orașul Deir ez Zor, una dintre ultimele fortărețe aflate în mâinilor oamenilor cu steaguri negre.

Atenția în Liban era îndreptată mai ales asupra sorții unui grup de soldați proprii răpiți în zona Arsal în august 2014, când forțele jihadiste au luat controlul zonei. Șaisprezece au fost eliberați în decembrie 2015, în cadrul unui schimb de prizonieri între guvernul de la Beirut și Frontul al Nusra. Acum ISIS a indicat Hezbollah-ului locurile unde alți opt soldați din grup au fost înmormântați și sunt în curs verificările asupra rămășițelor găsite. Însă Nasrallah a revelat că în tratativă au fost cerute știri și despre cei doi episcopi din Alep - siro-ortodoxul Mar Gregorios Yohanna Ibrahim și greco-ortodoxul Boulos Yazigi, răpiți la 22 aprilie 2013 - și despre cameramanul libanez Samir Kassab, răpit în octombrie același an. "Pentru ambele cazuri - a relatat liderul lui Hezbollah - Statul Islamic ne-a răspuns că nu știe nimic".

De fapt, cei doi prelați au fost răpiți mult mai în nord, în zona dintre Alep și granița cu Turcia, probabil în timp ce mergeau să negocieze pentru eliberarea altor persoane sechestrate. Așadar este mai verosimil că sechestrarea lor a fost gestionată de milițiile apropiate de Frontul al Nusra, încă puternice în zona Idlib în Siria. Faptul că Nasrallah a voit să citeze expres cazul episcopilor din Alep are probabil și o semnificație politică față de echilibrele interne ale unei țări precum Liban. De fapt, contextul era acela al unui discurs în care liderul lui Hesbollah a revendicat victoria asupra lui ISIS ca o "a doua eliberare" a țării, obținută de propria mișcare și nu de armata obișnuită.

Dincolo de asta, însă, rămâne faptul că odată cu căderea lui ISIS în Siria, revine în prim plan chestiunea soții ostaticilor despre care nu există vești de mulți ani. Pentru cazul celor doi episcopi - pentru care încă în aprilie, în aniversarea a patru ani de la dispariție, cei doi patriarhi respectivi, Mar Ignatios Aphrem al II-lea și Yohanna al X-lea, se plângeau de abandonarea "într-un destin încă întunecate" - cheia pentru a cunoaște soarta lor se află probabil în Turcia. În primele luni ale răpirii au circulat chiar mărturii conform cărora cei doi prelați ar fi fost văzuți dincolo de graniță, în teritoriul turc. Fie că e adevărat sau fals, este improbabil ca milițiile susținute de Ankara în nordul Siriei să nu știe nimic despre cum s-a terminat evenimentul.

În schimb este diferit cazul părintelui Paolo Dall'Oglio, iezuitul roman dispărut la Raqqa la 29 iulie din același an 2013. De fapt, încă de la început răpirea sa a fost atribuită de surse locale chiar milițiilor legate de al Baghdadi. Și astăzi când și la Raqqa ISIS - presată de înaintarea milițiilor curde, cu sprijinul aerian al americanilor - pare să aibă zilele numărate, ar putea să se apropie ora adevărului și cu privire la soarta părintelui Dall'Oglio.

(După Vatican Insider, 29 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat