Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul descoperirii locurilor vincențiene - împreună cu Preasfânta Fecioară Maria, pe urmele sfântului Vincențiu

Anul 1617 a fost pentru sfântul Vincențiu de Paul un an decisiv, când totul s-a schimbat în viața lui, un an al convertirii. Acest an a fost marcat de două evenimente esențiale: descoperirea sărăciei spirituale, la 25 ianuarie, la Gannes-Folleville și descoperirea sărăciei materiale, la 20 august, la Chatillon.

Pentru a fi mai aproape de sfântul Vincențiu și pentru a trăi mai intens aniversarea a 400 de ani de carismă vincențiană, un grup de vincențieni din Dieceza de Iași (Adjudeni, Iași, Onești, Roman, Târgu Frumos) a făcut un pelerinaj în Franța, la Chatillon și la Paris, în două serii: 11-19 iulie și 12-25 august 2017.

Propunerea organizării acestui pelerinaj a venit în urmă cu un an, la întâlnirea națională a vincențienilor de la Adjudeni, de la fratele lazarist Celestin Farcaș. Colaborarea foarte bună cu fratele lazarist, un fiu al Diecezei de Iași (fiind originar din Fărăoani, Bacău), împreună cu dorința noastră de a vedea pe viu locurile unde a avut loc convertirea sfântului Vincențiu, au dus la realizarea acestui pelerinaj, care a început vizitând-o pe Preasfânta Fecioară Maria la sanctuarul "Notre Dame de Valfleury", sanctuar lazarist, unde activează fratele Celestin. Descoperirea locului, a istoriei lui și a oamenilor de aici ne-au ajutat să intrăm în atmosfera unui pelerinaj autentic.

Îndrumați de fratele Celestin, ne-am continuat, apoi, vizita la Lyon, pe urmele fericitului Frederic Ozanam, fondatorul Societății "Sfântul Vincențiu de Paul". Preasfânta Fecioară ne-a chemat din nou la ea și am vizitat-o la catedrala din oraș. Emoțiile au fost puternice, bucuria descoperirii locurilor pe unde a călcat fericitul Frederic Ozanam a fost mare.

Am continuat cu vizita la Chatillon, localitate aflată în sărbătoare, iar atmosfera aniversării a 400 de ani de carismă vincențiană ne-a cuprins și pe noi.

Participarea la festivitățile de sărbătoare - spectacolul de teatru (realizat cu ajutorul a 300 de actori, în aer liber), la sfânta Liturghie din 20 august, vizitarea casei sfântului Vincențiu, a locului unde a avut loc convertirea lui, ne-a umplut inimile de emoții.

Un punct al pelerinajului a fost și întâlnirea cu sfântul Ioan Maria Vianney, la Ars, petrecând un timp deosebit, în care ne-am apropiat sufletește, prin rugăciune, de preoții noștri, iar Taize-ul, locul de rugăciune și întâlnire al tinerilor, ni s-a arătat cu toată tinerețea, cunoașterea lui marcându-ne pe fiecare în parte.

Pelerinajul a continuat cu descoperirea locurilor vincențiene de la Paris, în Casa mamă a lazariștilor și în biserica "Sfântul Vincențiu de Paul", unde am fost primiți cu multă căldură. Tot ceea ce am descoperit aici, cu ajutorul sorei Magdalena, Fiică a Carității, ne-a ajutat să înțelegem mai bine responsabilitățile noastre, de slujitori ai săracului. Tot aici am mers în locurile pe unde au mers sfântul Vincențiu de Paul, fericitul Frederic Ozanam, fericita Rozalie Rendu (Fiică a Carității, fiică spirituală a sfântului Vincențiu de Paul). Preasfânta Fecioară Maria ne-a primit din nou, cu multă dragoste, la Rue du Bac, capela Medaliei Miraculoase, un loc unde te simți purtat în brațe de Mama noastră cerească.

Trebuie să menționez că acest pelerinaj ne-a facilitat și cunoașterea istoriei și culturii Franței și îmbunătățirea abilităților de comunicare în limba franceză.

Mulțumim tuturor celor care ne-au fost aproape, care ne-au îndrumat și au făcut posibilă vizitarea acestor locuri marcate de istorie, cultură și religie.

Am încheiat pelerinajul cu gândul la ceea ce ne-a spus sfântul Vincențiu de Paul: ,,Să-l iubim pe Dumnezeu, fraților, să-l iubim pe Dumnezeu, dar pe socoteala brațelor noastre, cu sudoarea frunților noastre".,

Ana Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-19 iulie și 12-25 august: Pelerinajul descoperirii locurilor vincențiene - împreună cu Preasfânta Fecioară Maria, pe urmele sfântului Vincențiu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat