Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Luciani, în curând proclamarea virtuților eroice

Vor fi în curând proclamate virtuțile papei Luciani, a cărui a 39-a aniversare a alegerii la pontificatul său scurt este astăzi, 26 august 2017. Face cunoscut acest lucru Stefania Falasca, vicepostulatoare a cauzei de canonizare a lui Ioan Paul I, în cotidianul Avvenire, pentru care este editorialistă și vaticanistă. Îndreptat de mult timp spre cinstea altarelor, pentru Ioan Paul I, la 17 octombrie 2016, a fost predată Positio super virtutibus la Congregația Cauzelor Sfinților determinând astfel itinerarul judecătoresc conclusiv al cauzei de canonizare. "În ziua de 1 iunie, congresul teologilor a exprimat deja în această cauză vot pozitiv", afirmă vice-postulatoarea, "rămâne acum votul episcopilor și cardinalilor prevăzut pentru sfârșitul anului".

În analiza sa, Falasca reconstruiește prioritățile programului lui Ioan Paul I și angajările ecumenice și interreligioase care pornind de la Conciliu țes și cifrează pontificatul său scurt, îndeosebi pe frontul căutării păcii. Activitate care s-a concretizat în două circumstanțe: înainte de toate scrisoarea din 20 septembrie adresată episcopilor din Argentina și Chile, când ciocnirea armată dintre cele două țări în privința suveranității asupra insulelor din canalul Beagle părea iminentă și a fost evitată grație medierii Sfântului Scaun.

Apoi o scrisoare inedită, trimisă președintelui Statelor Unite, Jimmy Carter, cu ocazia summit-ului de la Camp David, unde președintele egiptean Anwar al-Sadat și primul ministru izraelian Menachem Begin au semnat cunoscutele acorduri de pace, după aproape două săptămâni de negocieri.

La 17 septembrie 1978, "după treisprezece zile de negocieri intense și uneori dramatice, care au dat impresia de multe ori că nu se rezolvă pozitiv, summit-ul ajungea la încheiere cu semnarea la Washington a unui Cadru pentru pacea în Orientul Mijlociu și a unui Cadru pentru încheierea unui tratat de pace între Egipt și Israel. La 18 septembrie, președintele Carter îi scrie papei pentru a-l informa despre rezultatele obținute declarând că a primit «great inspiration form your prayers for the Camp David summit and for peace in the Middle East», după cum documentează nota secretă a Departamentului de Stat American. Și la 21 septembrie este Luciani cel care-i scrie personal președintelui Carter".

Textul inedit al scrisorii semnat în subsolul paginii - prezentat în nota confidențială a Ambasadei americane la Roma la Secretariatul de Stat al SUA - este următorul: "Vă suntem profund recunoscători pentru mesajul dumneavoastră respectuos, în care dumneavoastră cu gentilețe și cu grijă ne-ați informat despre rezultatele obținute la summit-ul de la Camp David. Am luat act cu atenție despre punctele de convergență obținute în colocviu, așa cum ne-ați indicat dumneavoastră în detaliu, care se referă fie la planul de pace în ansamblu pentru Orientul Mijlociu fie la viitorul tratat de pace între Egipt și Israel. Notând cu plăcere munca intensă și eficace care a dus la împlinirea căutării dificile a unui acord la Camp David, dorim să exprimăm dorința Noastră arzătoare ca rezultatul obținut să poată constitui efectiv un pas important pe calea unei soluționări definitive a problemei Orientului Mijlociu și a reconcilierii depline a popoarelor care au suferit atât de mult datorită conflictului trist și prelungit".

"Fiți sigur - concludea Ioan Paul I - că Sfântul Scaun va continua, ca și în trecut, să urmărească cu profund interes eforturile pentru obținerea acestui obiectiv. Este gata să colaboreze cu orice posibil mijloc compatibil cu activitatea sa. În același mod, vom continua să înălțăm rugăciunile Noastre pentru acel parcurs care este așa de necesar pentru statele din Orientul Mijlociu și din lumea întreagă".

(După Vatican Insider, 26 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat