Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Videomesaj al Sfântului Părinte Francisc cu ocazia aniversării a 300 de ani de la încoronarea imaginii Sfintei Fecioare Maria de la Czêstochowa (26 august 2017)

Dragi pelerini,

Vă salut pe toți cu mare afect, în special pe voi care ați parcurs atâta drum pentru a ajunge astăzi, împreună cu iubiții frați episcopi și preoți, în capitala spirituală a țării.

Dacă Czêstochowa este la inima Poloniei înseamnă că Polonia are o inimă maternă; înseamnă că fiecare palpitație de viață are loc împreună cu Mama lui Dumnezeu. Ei obișnuiți să încredințați totul: trecutul, prezentul, viitorul, bucuriile și angoasele din viața voastră personală și din cea a iubitei voastre țări. Acest lucru este foarte frumos. Și este foarte frumos pentru mine să amintesc că am făcut asta împreună cu voi, anul trecut, când m-am pus sub privirea Mamei, când am pus ochii mei în cei ai Sfintei Fecioare Maria, încredințând inimii sale ceea ce era în inima mea și în inima voastră. Păstrez vie și recunoscătoare amintirea acelor momente, bucuria că am venit și eu pelerin ca să celebrez, sub privirea Mamei, cei 1050 de ani de la botezul Poloniei.

O altă ocazie de har vă adună astăzi numeroși: în urmă cu trei sute de ani papa a permis să se pună coroanele papale pe imaginea Sfintei Fecioare Maria de la Jasna Gora, Regina voastră. Este o mare onoare a avea ca Mamă ca Regină, pe însăși Regina îngerilor și sfinților, care domnește glorioasă în cer. Dar dă și mai multă bucurie a ști că avem ca Regină o Mamă, a iubi ca Mamă pe aceea pe care o numiți Stăpână. De fapt, imaginea sacră arată că Maria nu este o Regină distantă care șade pe tron, ci Mama care-l îmbrățișează pe Fiul și, cu El, pe noi toți fiii săi. Este o Mamă adevărată, cu fața marcată, o Mamă care suferă pentru că ia cu adevărat la inimă problemele vieții noastre. Este o Mamă apropiată, care nu ne pierde niciodată din vedere; este o Mamă duioasă, care ne ține de mână pe drumul de fiecare zi.

Asta vă urez să experimentați în jubileul solemn pe care-l celebrați: să fie momentul favorabil pentru a simți că nimeni dintre noi nu este orfan, pentru că fiecare are aproape de el o Mamă, Regină duioasă de nedepășit. Ea ne cunoaște și ne însoțește cu stilul său tipic matern: blând și curajos în același timp; niciodată invadator și mereu perseverent în bine; răbdător în fața răului și activ în promovarea înțelegerii.

Sfânta Fecioară Maria să vă dea harul să vă bucurați împreună, ca familie reunită în jurul Mamei. În acest spirit de comuniune eclezială, făcut și mai puternic de legătura unică ce unește Polonia cu succesorul lui Petru, vă dau din inimă Binecuvântarea Apostolică. Și vă cer vouă tuturor, cu rugăminte, să vă rugați pentru mine. Mulțumesc.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat