Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul cardinalului Parolin adresat catolicilor ruși: apropierea Bisericii Universale

De Marina Droujinina

"Înainte, nu vă fie frică", a declarat cardinalul Pietro Parolin, "să știți că sunteți aproape de papa, de Biserica universală și încercați să dați o înaltă mărturie de credință și de iubire în societatea voastră".

Cu această încurajare secretarul de stat al Vaticanului s-a adresat catolicilor ruși într-un interviu dat marți 22 august preoților catolici Chiril Gorbunov și Mihail Fateev din Arhidieceza "Mama lui Dumnezeu" de la Moscova cu ocazia călătoriei sale în țară (21-24 august), în timpul căreia a întâlnit printre alții pe Vladimir Putin și Serghei Lavrov, președinte respect ministru de externe al Federației Ruse, și pe patriarhul de Moscova și al tuturor Rusiilor, Chiril I.

"Vreau să transmit ceva ce ar putea să pară evident, dar care [...] rămâne mereu important", a spus cardinalul. "Încercați să nu vă fie frică și să vă pierdeți cu firea în fața dificultăților. Iată ce aș vrea să spun. Dacă aspirăm să fim fideli față de Domnul, să-l iubim și să ne iubim unii pe alții, atunci Domnul va fi cu noi și ne va ajuta", a continuat el.

"Dacă suntem fericiți de credința noastră, de întâlnirea noastră cu Cristos, atunci acest lucru va ajuta mulți oameni să găsească răspunsuri la întrebările lor și la problemele din viața lor", așa a adăugat el.

Cardinalul a subliniat și că este "important" să "dezvolta capacitatea de a da mărturie". "De fapt - a explicat el - trebuie arătată altora bucuria, așa cum a spus papa Francisc, bucuria întâlnirii cu Cristos. Este o întâlnire care poate într-adevăr să transforme toată viața noastră, să-i de o semnificație profundă. În pofida tuturor problemelor, a tuturor suferințelor pe care fiecare dintre noi le înfruntă în această viață. A fi martori în această societate, unde moștenirea trecutului recent este încă păstrată: ateismul, indiferența religioasă".

În interviu, cardinalul a răspuns și la o întrebare despre viața sa sacerdotală. "Am încercat mereu să dau un caracter pastoral activității diplomatice", a spus Parolin, care a declarat că regretă că nu poate dedica mai mult timp pastorației.

"Este clar că primind tot mai multe responsabilități în Curia Romană, în slujba papei, posibilitatea de a dedica timp direct muncii pastorale a devenit tot mai puțină. Chiar dacă am încercat să fac asta, pentru că în mod fundamental sunt un preot", a continuat "numărul 2" al Vaticanului.

"Faptul că am început să lucrez în diplomația Bisericii a fost o coincidență de circumstanțe, și nu vreo alegere conștientă, cum este alegerea de a deveni preot, slujitor al Domnului, păstor al comunității", a explicat Parolin.

Cardinalul italian, născut în 1955 la Schiavon, în provincia de Vicenza, a declarat că face "atâtea eforturi" pentru a dedica "în fiecare săptămână, în fiecare lună un anumit timp" activităților pastorale. "Când se întâmplă asta, o fac cu mare plăcere".

"De exemplu, am petrecut recent zece zile la munte pentru a avea un pic de odihnă, să fiu în vacanță, și acolo aproape era o biserică fără preot, și pentru câtva timp am desfășurat funcțiunile sale".

Cât privește spiritualitatea, cardinalul a povestit că nu are mult timp pentru lectură. "Acum citesc, de exemplu, scrierile sfântului Bernard. Și mă ajută în slujirea mea".

(După Zenit, 25 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat