Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Parolin: "La Moscova o călătorie cu întâlniri constructive"

De Alessandro Gisotti

Eminență, se înțelege că exista o mare așteptare pentru această călătorie a dumneavoastră în Rusia. Cum ce sentimente v-ați întors în Vatican?

Cred că bilanțul acestei călătorii este un bilanț în mod substanțial pozitiv, deci desigur că sentimentele mele sunt sentimente de recunoștință față de Domnul pentru că m-a însoțit în aceste zile. Am putut realiza programul care a fost fixat, am putut ține întâlnirile prevăzute și trebuie să spun că aceste întâlniri - fie la nivel de autorități civile fie cu președintele Putin cât și cu ministrul de externe Lavrov și apoi cu vârfurile ierarhiei Bisericii ortodoxe, adică patriarhul Chiril și mitropolitul Hilarion, au fost caracterizate chiar de un climat de cordialitate, un climat de ascultare, un climat de respect. Eu l-aș defini că au fost întâlniri semnificative, au fost și întâlniri constructive. Mi se parte că trebuie pus accentul un pic pe acest cuvânt: "întâlniri constructive". Apoi, desigur, a fost și partea de întâlnire cu comunitatea catolică. Mai ales grație conversației și dialogului pe care l-am avut cu episcopii în nunțiatură, a fost posibil să cunosc un pic mai de aproape realitatea, viața, comunității catolice din Rusia, bucuriile sale, speranțele sale, dar și provocările și dificultățile pe care trebuie să le înfrunte. Acestea din urmă, în parte, a fost posibil să le reprezint, să le expun autorităților. Citez una pentru toate: tema restituirii unor biserici care au fost confiscate în timpul regimului comunist și pentru care încă n-a fost stabilită restituirea în fața necesităților comunității catolice de a avea locuri de cult adecvate. Deci, aș spune că până la urmă - pentru a spune un cuvânt - a fost o călătorie utilă, a fost o călătorie interesantă, a fost o călătorie constructivă.

Ați avut deja ocazia să vorbiți cu Sfântul Părinte despre călătorie? Ce puteți împărtăși din ceea ce v-ați spus?

Da, desigur, imediat ce m-am întors am vorbit cu Sfântul Părinte pentru a-i face un pic un rezumat foarte scurt, sintetic atât al conținuturilor cât și al rezultatelor călătoriei și desigur i-am transmis și saluturile care mi-au fost încredințate din partea tuturor părților pe care le-am întâlnit, de la afectul și de la apropierea comunității catolice, de la saluturile respectuoase ale autorităților. Amintesc că președintele Putin - cred că a fost și înregistrat în partea publică a întâlnirii - a subliniat tocmai amintirea vie pe care o menține despre întâlnirile sale cu papa Francisc, în 2013 și în 2015. Și salutul fratern și al patriarhului Chiril. Desigur că papa a fost bucuros de aceste impresii, de aceste rezultate pozitive pe care i le-am transmis; papa, așa cum știm - a repetat asta și în această circumstanță - este foarte, foarte atent la toate ocaziile de dialog care pot să existe, este foarte atent să valorizeze toate ocaziile de dialog care există și este foarte bucuros când se fac pași înainte în această direcție.

Care au fost temele principale tratate în întâlnirea cu patriarhul Chiril?

Aș spune că fundamental ne-am oprit un pic asupra acestui nou climat, acestei noi atmosfere care domnește în raporturile dintre Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Catolică; acest nou climat, această nouă atmosferă care s-a instaurat în ultimii ani și care desigur a avut un moment deosebit de semnificativ și de puternică accelerare și grație întâlnirii de la Havana dintre patriarh și papa, după care a urmat acest eveniment. Cu adevărat, am observat din partea interlocutorilor ortodocși cum au fost impresionați de această experiență a vizitei relicvelor sfântului Nicolae de la Bari la Moscova și Sankt Petersburg, dar în sensul că au fost chiar impresionați de credința și de religiozitatea poporului. A fost subliniat și că mulți ruși care aparțin tradiției ortodoxe dar care nu frecventează, nepracticanții, cu această ocazie s-au apropiat de Biserică. a fost într-adevăr un eveniment grandios fie cât privește dimensiunile - se vorbește despre două milioane și jumătate de credincioși care au vizitat relicvele - fie cât privește impactul de credință și de spiritualitate pe care l-a produs acest eveniment. Apoi am trecut un pic în revistă pașii făcuți și cei care vor fi, care ar trebui să fie pașii de făcut în viitor. Mi se pare că din partea lor - ca și din partea noastră, desigur - nu se vrea epuizarea potențialităților pe care le-a deschis această nouă fază și desigur colaborarea poate avea loc în diferite domenii, la diferite niveluri: de la colaborarea culturală - cea academică - la cea umanitară... S-a insistat mult asupra acestui punct, că cele două Biserici în fața multelor situații de conflict care există în lume pot cu adevărat să exercite o operă umanitară incisivă și eficace. S-au atins - cu respect și în același timp cu sinceritate - și teme un pic spinoase, în relațiile dintre cele două Biserici; însă s-a încercat să se dea - cel puțin după părerea mea, ceea ce eu am perceput - un sens mai degrabă pozitiv, adică să se exploreze căi împărtășite pentru a înfrunta și pentru a încerca de a îndrepta spre soluție aceste probleme. Și desigur și aceste căi împărtășite, aceste propuneri concrete care au reieșit vor trebui să fie verificate și pe cât posibil implementate după un adecvat discernământ și aprofundare.

Iată, eminență, cu privire la temele mai sensibile: chestiunea ucraineană este una dintre temele cele mai delicate în raporturile dintre Sfântul Scaun și Rusia. Dumneavoastră înșivă ați vizitat Ucraina în urmă cu un an. Există vreo noutate, după călătoria dumneavoastră?

Noutăți, cel puțin până acum, nu sunt... probabil că este prematur să ne gândim la vreo noutate. Domnul - sperăm - va face să răsară și să rodească, dacă au fost acele semințe de bine pe care am încercat să le semănăm. Însă, după cum se știe, chestiunea ucraineană este una dintre chestiunile de mare preocupare pentru Sfântul Scaun: papa s-a pronunțat de mai multe ori cu privire la această temă... Este clar că nu putea să nu fie tratată această temă; nu putea să fie uitată în circumstanța aceea. Aș spune mai ales în sensul de a încerca să se vadă, să se evalueze dacă existau unii pași concreți care s-ar putea face spre o soluționare durabilă și dreaptă a conflictului, în cadrul instrumentelor disponibile actualmente, care sunt practic acordurile la care au ajuns cele două părți. Și se știe și că Sfântul Scaun a insistat mai ales asupra aspectelor umanitare pornind de la marea inițiativă a papei pentru Ucraina. În acest sens, de exemplu, una din teme este cea a eliberării prizonierilor: aceasta este una din temele "umanitarului" care ar putea cu adevărat să fie importante pentru a reda un pic impulsul întregului proces, chiar și politic, pentru a ieși din această situație de staționare și a înainta - de exemplu - și tema încetării focului, tema condițiilor de siguranță în teritoriu, tema și a condițiilor politice pentru a putea face progrese în soluționarea globală. Sperăm, întocmai, ca să poată ajuta ceva pentru a merge în direcția corectă, ținând cont - când vorbim de situații, de chestiuni umanitare - că vorbim despre oameni și vorbim despre suferință. Și cred că asta ar trebui să aibă toți în minte pentru a încerca să facă un efort suplimentar pentru a merge în direcția corectă.

Presa a dat desigur multă atenție întâlnirii dumneavoastră la Soci cu Vladimir Putin. Cum a fost colocviul cu președintele rus?

Aș spune că și colocviul cu președintele Putin intră un pic în evaluarea pe care am dat-o la început: a fost o întâlnire cordială, a fost o întâlnire respectuoasă în care s-au putut trata toate temele pe care cel puțin nouă ne stăteau la inimă ca să fie tratate, ca acela, de exemplu, a Orientului Mijlociu, a situației din Siria îndeosebi, și în acest context și tema prezenței creștinilor: știm că una dintre coincidențele care există între Rusia și Sfântul Scaun este tocmai aceasta a atenție față de situația creștinilor, tema persecuției creștinilor, care tindem s-o lărgim la toate grupurile religioase - desigur - și la toate minoritățile, încercând să-i implicăm și pe musulmani, așa cum s-a făcut de exemplu în acel seminar care s-a desfășurat la Geneva, anul trecut. Apoi, tema Ucrainei, deja am vorbit un pic despre ea; tema Venezuelei: am văzut că și presa a prezentat câteva declarații care au fost făcute în acest sens. Apoi, în afară de temele bilaterale, aminteam la început, am prezentat câteva situații un pic de dificultate ale comunității catolice. Eu am încercat mai ales să spun asta, acesta era mesajul pe care voiam să-l transmit: că Rusia, prin poziția sa geografică, prin istoria sa, prin cultura sa, prin trecutul său, prin prezentul său, are un mare rol de jucat în comunitatea internațională, în lume. Un mare rol de jucat. Deci are o responsabilitate deosebită în privința păcii: fie țara fie liderii săi au o mare responsabilitate în privința construirii păcii și trebuie cu adevărat să se străduiască să pună interesele superioare ale păcii mai presus de toate celelalte interese.

În cele din urmă, eminență: în afară de întâlnirile mai semnificative, există vreun alt moment sau aspect deosebit pe care vreți să-l subliniați?

Da, a fost momentul frumos al Liturghiei, împreună cu comunitatea catolică. Catedrala era plină de oameni și a fost un pic o surpriză, pentru că era o zi din timpul săptămânii, deci nu se așteptau să fie atâția oameni; apoi, desigur, mă impresionează mereu credința și evlavia acestor oameni: cum participă la Liturghie, cu ce atenție, cu ce reverență, cu ce tăcere sunt prezenți acolo. Și cred că au venit mai ales pentru a exprima alipirea lor de papa și faptul de a fi membri ai Bisericii universale. Deci acela a fost un moment frumos. Un alt moment frumos a fost scruta vizită la Surorile Maicii Tereza care lucrează la Moscova. Am putut să întâlnesc și să salut toate persoanele pe care le asistă, și acolo a fost manifestat un mare afect față de papa. Și apoi, ultimul lucru pe care aș vrea să-l amintesc: m-a impresionat mult vizita pe care am făcut-o într-o seară la catedrala "Cristos Mântuitorul", catedrala ortodoxă din Moscova; catedrală care a fost aruncată în aer în timpul regimului comunist. Deci a fost și un moment pentru a aminti această istorie foarte dureroasă a epocii în care se voia să se dezrădăcineze complet credința din inima credincioșilor și să se elimine orice semn al prezenței lui Dumnezeu și a Bisericii în țara aceea. Lucru care nu s-a reușit, pentru că Dumnezeu este mai mare decât proiectele oamenilor.

(După Vatican Insider, 25 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat