Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa către deținuți: "Pedeapsa trebuie să aibă un orizont de speranță"

De Andrea Tornielli

"Să nu uităm, pedeapsa, pentru a fi rodnică, trebuie să aibă un orizont de speranță, altminteri rămâne închisă în ea însăși și este numai un instrument de tortură, nu este rodnică". Asta spune Francisc în video-mesajul trimis în după-amiaza zilei de joi, 24 august 2017, la Centrul de Studenți Universitari din Complexul penitenciar federal din Ezeiza, în Argentina. O închisoare cu care papa are un raport constant și deosebit: de două ori pe lună, duminica după-amiază, Bergoglio petrece o oră la telefon cu cel care este în spatele gratiilor. Ocazia video-mesajului este deschidere cursului de muzică.

"Prietenii mei care faceți parte din Centrul de Studenți Universitari din Ezeira - afirmă Francisc - un salut cordial, un salut care evocă acele telefoane duminicale pe care le dau la penal. Sunt la cunoștința tuturor activităților voastre și îmi provoacă atâta bucurie existența acestui spațiu, un spațiu de muncă, de cultură, de progres, este un semn de umanitate. Și n-ar fi putut să existe dacă n-ar fi existat persoane cu atâta sensibilitate umană printre cei de dinăuntru, agenții serviciului penitenciar, directori, judecători, membri ai Universității din Buenos Aires și studenții. Mulțumesc".

"Acum un pas înainte. Au dat impuls deschiderii cursului de muzică - adaugă Bergoglio, citând pe nume câțiva protagoniști -. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au colaborat la această inițiativă: domnul conducător Claudio Segura, domnul director Alejandro Gonzales, sprijinul și girul Universității din Buenos Aires și al puterii judecătorești și mai ales secretarii de la Casație, Luis și Victor, și cei dinăuntrul Centrului de Studenți - Marcelino, Guille, Edo - pe care-i cunosc de la telefon. Mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut. Este un suflu de viață ceea ce se întâmplă în Penal, printre voi. Și viața - voi știți asta - este un cadou, dar un cadou care trebuie cucerit în fiecare zi. Ni-l dăruiesc, dar trebuie să-l cucerim în fiecare zi. Trebuie să-l cucerim în fiecare pas al vieții. Un cadou care nu este ușor de păstrat. Curaj în fiecare zi".

"O grămadă de dificultăți, toți avem - a mai spus pontiful - însă să avem grijă de acest cadou și să-l facem să crească, să avem grijă de el și să-l facem să înflorească. Cei dinăuntru ispășesc o pedeapsă, o pedeapsă pentru o greșeală comisă. Dar să nu uităm că, pentru ca pedeapsa să fie rodnică, trebuie să aibă un orizont de speranță, altminteri rămâne închisă în ea însăși și este numai un instrument de tortură, nu este rodnică. Pedeapsă cu speranță, atunci este rodnică. Speranță de reinserare socială și pentru aceasta, formare socială, privind la viitor, și asta este ceea ce faceți voi".

"Cu acest nou curs de muzică - a conchis Francisc - priviți la reinserarea socială, deja acum vă reinserați cu studiile, cu Universitatea din Buenos Aires, priviți la reinserarea socială. Este o pedeapsă cu speranță, o pedeapsă cu orizont. Spun din nou, problemele există și vor exista, însă orizontul este mai mare decât problemele, speranța depășește toate problemele. Dragi prieteni, mă rog pentru voi, vă țin aproape de inimă, vă cer să nu uitați să faceți asta pentru mine. Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze și mergeți înainte, mereu cu un zâmbet. Pe curând la telefon!".

(După Vatican Insider, 24 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat