Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rusia, președintele Putin îl întâlnește pe cardinalul Parolin: "Cu Vaticanul un dialog constructiv. Îl apreciez"

"Am onoarea să vă transmit salutările Sanctității Sale, papa Francisc, care își amintește foarte bine de întâlnirile pe care le-a avut cu dumneavoastră, atât în 2013 cât și în 2015". În reședința de vară de la Bocharov Ruchei, la Soci, cu vedere spre Marea Neagră, cardinalul Pietro Parolin intră ducând președintelui Vladimir Putin mesajul papei Francisc. "Sunt foarte bucuros de această vizită, care se situează într-un moment deosebit al relațiilor noastre, atât la nivel de Sfânt Scaun și Federația Rusă, cât și la cel de Biserică Catolică și Biserică Ortodoxă Rusă. Mulțumesc pentru invitația pe care mi-a fost adresată de dumneavoastră și de autoritățile acestei țări și mulțumesc și pentru primirea și posibilitatea de a ne întâlni în această zi".

"Țarul" îi strânge mâna secretarului de stat al Vaticanului, în ultima zi de călătorie la Moscova după întâlnirile cu mitropolitul Hilarion, cu ministrul de externe Serghei Lavrov (prezent astăzi la Soci) și cu patriarhul Chiril. Apoi adaugă: "Îmi amintesc cum m-ați primit în mod călduros în Vatican și îmi amintesc bine de colocviul cu pontiful".

Rusia "primește cu favoare dialogul direct inițiat între Sfântul Scaun și Biserica Ortodoxă Rusă", subliniază liderul rus la începutul colocviului care a durat circa o oră. "Valorile umanitare comune, care sunt apărate de Sfântul Scaun, sunt la baza raporturilor dintre Federația Rusă și Vatican, precum și în dialogul dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă". Dialog de aprofundat, de eliberat de poverile din trecut și de obstacolele din prezent și de dus înainte cu celeritate și pentru a face față, împreună, rănilor din lumea de astăzi, cum s-a afirmat la 22 august de patriarhul Chiril, protagonist cu papa Francisc al "dezghețului" cu întâlnirea de la Havana din februarie 2016.

Cu amintirea la acel eveniment, și Putin se declară "bucuros" că există o voință ecumenică de a înainta împreună. În afară de asta exprimă aprecierea față de faptul că "acordurile obținute în timpul contactelor mele cu papa Francisc sunt puse în practică în mod constant" precum și față de acordul cu privire la abolirea vizelor pentru diplomați semnat ieri de vice-ministrul de externe rus, Alexei Meshkov, și de nunțiul de la Moscova, Monseniorul Celestino Migliore. "Este semnul acestei colaborări care înaintează în termeni satisfăcători", a evidențiat Parolin, "există atâtea ocazii de dialog, există aceste schimburi de vizite, există preocupări și inițiative comune".

Una dintre acestea va fi și expoziția "dedicată moștenirii spirituale a artei rusești de la icoane la avangardă" pe care Rusia este gata s-o deschidă în 2018 în Muzeele Vaticane. Un pas înainte de diplomație "culturală" care merită parcurs, afirmă secretarul de stat.

Înainte de a-și lua rămas bun, Putin - care la 23 august, la ora 12.00, tot la Soci, l-a primit pe premierul izraelian Benjamin Netanyahu, și mâine pe președintele Armeniei Serzh Sargsyan - a lăsat primului ministru al Vaticanului un mesaj personal adresat papei: "O mulțumire specială în numele tuturor creștinilor din Rusia" pentru că a permis aducerea la Moscova și la Sankt Petersburg, în această vară, a relicvelor sfântului Nicolae de la Bari, venerate de peste 2,3 milioane de credincioși. "Un eveniment excepțional" îl definea la 22 august Chiril, "un mare moment" comentează astăzi Putin, și pentru relațiile dintre Rusia și Vatican.

Așadar o întâlnire cu caracter "pozitiv, cordial, de respect și ascultare reciprocă", așa cum este subliniat de o notă a Sfântului Scaun și confirmat de Kremlin. Și cardinalul Parolin, trasând un bilanț al celor trei zile în Rusia cu agențiile de presă prezente la Soci, vorbește despre impresii "pozitive": "Cred că aceste colocvii pe care le-am avut atât la nivel de autorități religioase, cât și politice au fost constructive", a spus el, "a existat posibilitatea unui schimb destul de aprofundat despre diferite tematici și a existat receptivitate", precum și "ascultare și disponibilitate de a înțelege pozițiile" ambelor părți.

Un exemplu pentru toate este cel al temei restituirii locurile de cult Bisericii Catolice, "care aici încă nu este rezolvată total și pe care am tratat-o în toate întâlnirile", a subliniat secretarul de stat. Totuși, a adăugat el, "am găsit sensibilitate și atenție. Sperăm mult că acum se devină concret ceea ce a fost spus. Comunitatea catolică se află în unele locuri în dificultăți serioase pentru că nu are un loc corespunzător pentru cult, există comunități care se reunesc în apartamente; a avea locuri de cult adecvate este o temă care se referă la libertatea religioasă".

Ca în întâlnirea din 22 august cu ministrul Lavrov, și la 23 august cu Putin - a mai explicat Parolin jurnaliștilor - a fost reafirmat că în crizele internaționale "ajunge cu soluțiile de forță, este nevoie de o soluție de dreptate". "Conflictele sunt așa de multe încât, așa cum a spus președintele zâmbind, ar trebui să stăm aici până mâine dimineață ca să le trecem pe toate în revistă... Oricum, a fost reafirmată voința din partea noastră, dar și din partea rusă, de a găsi soluții negociate și politice și nu încredințate numai raporturilor de forță, și pentru că o soluție care este numai de forță, eventual rezolvă lucrurile pe moment, dar apoi lasă ca focul să mocnească sub cenușă; dacă nu există o conciliere profundă, o angajare a tuturor pentru pace, dreptate și recunoaștere a drepturilor fiecăruia, orice soluție este precară".

Aceste cuvinte ale numărului doi al Vaticanului care se reflectă în cadoul oferit președintelui la sfârșitul întâlnirii: reprezentarea în bronz a unei ramuri mici de măslin, simbol al păcii. Putin a oferit la rândul său o serie de monede de colecție dedicate olimpiadei de la Soci 2014.

Întâlnirea cu liderul rus a încheiat călătoria secretarului de stat la Moscova, prima după 29 de ani de la vizita istorică a cardinalului Agostino Casaroli pentru mileniul Botezului lui Rus' din Kiev. Parolin la 24 august, dimineață, va celebra Liturghia privată în nunțiatura din Moscova, apoi se va întoarce la Roma.

(După Vatican Insider, 23 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat