Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"

În anul 1624 Misiunea din Moldova a fost încredințată de către Congregația "De Propaganda Fide" Fraților Minori Conventuali, care păstoreau deja în aceste ținuturi.

Cât privește istoria comunităților catolice din Dieceza de Iași informațiile ne-au parvenit de la acești misionari și mai ales din corespondența pe care ei o purtau cu conducerea centrală a ordinului de la Roma și cu Congregația Vaticanului, abilitată pentru răspândirea credinței: "De Propaganda Fide".

Conform istoricului franciscan pr. Iosif Gabor, primul grup de catolici s-ar fi așezat în satul Hălăucești în anul 1757, iar după doi ani deja aveau o mică biserică din lemn cu hramul "Maica Domnului". Cronicile vremii vorbesc despre familia boierului Sturdza care a adus în aceste părți colonii de lucrători pentru cultivarea pământului, printre aceștia fiind și catolici.

O relatare anonimă din anul 1777 constată existența în Moldova a 11 parohii, printre care și Hălăucești.

Din cercetările efectuate de pr. Bonaventura Murariu și pr. Iosif Gabor rezultă că Parohia Hălăucești ar avea ca dată de înființare anul 1780 (până la această dată ar fi fost filiala Parohiei Săbăoani) - primul paroh fiind pr. Bartolomeo Montaldi.

În anul 1792 deja se impunea construirea unei noi biserici, întrucât numărul catolicilor crescuse considerabil. În anul 1872, parohul Anselmo Bazzichi a construit o biserică din piatră. La 5 iunie 1925, parohul Celestin Vaes cerea permisiunea de a se construi o nouă biserică la Hălăucești (Ep. Cisar a spus: "Nici nu ne venea să credem că poporul din Hălăucești va întreprinde în timpuri atât de grele o construcție costisitoare"). Temelia și piatra fundamentală a noii biserici a fost sfințită la 23 mai 1929 de către ep. Mihai Robu. Lucrările au durat 11 ani, arhitect fiind francezul Octave Bellet, antreprenor fiind italianul Pietro Toppani.

Biserica a fost sfințită provizoriu la 8 septembrie 1940 și în cadru solemn la 27 octombrie a aceluiași an de către episcopul Mihai Robu, paroh fiind pr. Alois Herciu, iar provincial franciscan fiind pr. Iosif Petru Maria Pal.

Biserica din Hălăucești este un monument arhitectonic, în stil gotic-roman, cu nervuri distinctive care conferă lăcașului măreție. Are trei navate, opt pilaștri masivi. Ca dimensiuni, prezbiterul are 10 m, nava principală are 29 m, tinda are 4 m, lățime la crucieră este 26 m, lățime la naos este 18 m, înălțimea la bolți este 14 m, iar înălțimea turnurilor este 40 m.

După ultima statistică, sunt aproximativ 1.260 de familii, dintre care doar 700 întregi, multe familii au emigrat în diferite țări. Un popor credincios și datorită păstoririi fructuoase din trecut, comunitate de frunte printre comunitățile Diecezei de Iași, având în trecut seminar, gimnaziu franciscan, școală de dascăli, orfelinat pentru orfanii de război condus de către Surorile Franciscane Misionare din Assisi.

După anul 1989, odată cu reluare în libertate a tuturor activităților cultelor, și parohia a dat curs multor inițiative pastorale și edilitare. Lucrările de consolidare a turnurilor, începute de pr. paroh Dumitru Patrașcu, au continuat cu părintele paroh și provincial Iosif Sabău.

O intervenție majoră a fost realizată între anii 1996 și 2000, sub păstorirea părintelui paroh Alexandru Suceu. Desigur, la acea vreme, nu era nici situația financiară prea "roz", nici materialele nu erau cele de astăzi și nici lucrătorii nu s-au străduit la maximum.

În anul 2008, prin venirea la cârma acestei frumoase parohii a părintelui paroh Paul Bulai, după o analiză amănunțită făcută împreună cu comitetul bisericesc și informate fiind forurile bisericești competente și implicit și cele religioase franciscane, s-a procedat la renovarea totală a bisericii.

Costurile acestei grandioase lucrări au fost suportate în cea mai mare parte de către bunii noștri enoriași, desigur nu fără greutățile aferente. Lucrările săvârșite au fost următoarele: prezbiteriu refăcut complet: corpus central grandios placat cu marmură de Rușchița cu tabernacol, statuie a Maicii Neprihănite și crucifix, altar din beton și placat cu marmură, iar în partea din față Cina cea de taină în mozaic și sticlă topită, pupitru și baptisteriu din marmură. Toate ferestrele au fost vitraliate cu chipurile sfinților mai cunoscuți de către credincioșii noștri: sfântul Anton, fericitul Ieremia, sfânta Clara, sfânta Tereza a Pruncului Isus și alții. S-au făcut reparații atât la interior, cât și la exterior, apoi văruire completă. Calea sfintei cruci este realizată din mozaic și sticlă topită. Cele șase altare secundare sunt placate cu marmură, toată pardoseala este din marmură, lambriul este din travertin, patru aghiazmatare din marmură masivă, toate băncile din biserică, altar și holul principal sunt din lemn masiv de stejar, a fost făcută instalație electrică nouă, s-a montat stație nouă cu clopote electronice, s-a instalat un sistem de supraveghere video atât în interiorul, cât și exteriorul bisericii, sunt două confesionale noi, avem centrală termică și instalație nouă, paratrăsnet, statui noi și altele renovate, s-a preluat apa pluvială prin canalizare și s-a efectuat pavaj în fața și în jurul bisericii, s-a realizat iluminatul exterior al bisericii și altele.

După isprăvirea acestor lucrări de amploare, sâmbătă, 19 august 2017, se va proceda la consacrarea altarului, încoronare a trudei și jertfei tuturor binefăcătorilor știuți și neștiuți.

Laudă Preasfintei și Nedespărțitei Treimi
prin Maica Neprihănită și sfântul Francisc din Assisi!

Pr. Paul Bulai, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Hălăucești: Biserica "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat