Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Republica Centrafricană, creștini și musulmani împreună pentru a evita masacrul

De Luca Attanasio

"La noi este în vigoare de acum legea «ochi pentru ochi» și în scurt timp, dacă va continua așa, vom fi cu toții orbi". Este un apel disperat cel pe care-l lansează episcopul combonian de Bangassou, monseniorul Juan José Aguirre Muños, sunat la telefon de Vatican Insider în cursul uneia dintre vizitele sale obișnuite la lagărele de refugiați presărate în dieceza sa. Catedrala sa este de acum asediată de multe luni și cei care amenință cu moartea pe toți cei peste două mii de musulmani pe care el a ales să-i găzduiască sunt câteva sute de persoane afiliate la milițiile creștine anti-Balaka.

"Suntem literalmente ostatici, în genunchi, terorizați de patru sute de tineri înarmați foarte violenți și cruzi. Am fost martor la numeroase acte săvârșite pe care le pot considera fără îndoială crime împotriva umanității. Am văzut copii aruncați în aer și împușcați, o cruzime care este incredibilă. Din cele unsprezece misiuni din dieceza mea, trei sunt în mâna trupelor anti-Balaka și una este ostatică a unei alte formațiuni. Catedrala este înconjurată, au interzis să se aducă apă și hrană, i-au amenințat pe toți comercianții care vând produse alimentare pe lângă biserică. La 13 mai, zonele islamice din oraș au fost abandonate de forțele Minusca (Misiune ONU în Centrafrica) și atacate imediat de milițiile creștine. Astfel noi am decis să deschidem porțile catedralei și să-i găzduim pe toți și am mers să-i preluăm direct pentru a evita un masacru. Pe moment sunt 2100 de musulmani, între aceștia foarte mulți copii. Însă asediul durează de peste două luni și situația se precipită".

Nu numai musulmanii sunt terorizați...

"Nu, aici de acum teroarea este transversală: pe moment vă vorbesc dintr-un lagăr de evacuați non-musulmani în timp ce azi dimineață am vizitat un lagăr de musulmani. Oamenii nu mai pot, 50% din populație au fugit și a trecut granița cu Republica Democratică din Congo, unde, de altfel, situația este foarte instabilă. Nu numai diferitele miliții creștine sau musulmane provoacă frică. În realitate, mulți oameni se tem mai mult de soldații din Minusca".

Cei care ar trebui să garanteze pacea?

"Da, chiar ei. Contingentul este format din tineri marocani, toți musulmani. Este vorba de o forță ineficace dacă nu dăunătoare. Nu cred că este potrivit a trimite într-o țară unde există o radicalizare etnico-religioasă un contingent în întregime musulman, nu cred că se află în cea mai bună poziție pentru a face mediere între două facțiuni pe moment așa de ostile. Concetățenii noștri sunt de acum ținta încrucișată a mai multor entități, inclusiv trupele ONU. Este o soi de «toți împotriva tuturor» care înrăutățește o situație deja pe marginea prăpastiei".

Cadrul complex al situației, în care este dificil de acum a distinge cine împotriva cui luptă și apartenențele etnico-religioase, este reprezentată bine de un episod petrecut în urmă cu peste zece zile în urmă, care a pornit un domino de reacții foarte violente. La 21 iulie câțiva soldați anti-Balaka (creștini) au răpit o tânără de credință islamică însărcinată și un grup de tineri musulmani, ca răspuns, au sechestrat familiile a doi lucrători de la Caritas, în total circa treizeci de persoane. Minusca (așa cum s-a spus, format în întregime din islamici) a intervenit reușind să-i elibereze pe toți și tinerii extremiști, furibunzi, s-au îndreptat spre catedrală (care oferă refugiu pentru mii de musulmani, dar care este asediată de trupe creștine) încercând să o incendieze și să-i distrugă diferite părți. Tensiunea a crescut ulterior și câteva efective din forța ONU au reacționat semănând teroarea în oraș și ucigând și civili lipsiți de apărare.

În urmă cu puțin mai mult de o lună a fost semnat la Roma un acord de pace între diferitele facțiuni aflate în conflict...

"Da, dar din păcate pe moment nu funcționează deloc. Unii dintre tinerii care aparțin milițiilor probabil nici n-au aflat despre acord. Continuă să existe o enormă doză de violență care ne va duce pe noi toți la orbire. Probabil că acordul de la «Sfântul Egidiu» va fi eficace într-o zi, sperăm cu toții asta. Pe moment niciunul dintre grupurile înarmate nu crede cu adevărat. De altfel, două formațiuni, cea a lui Noureddine Adam, susținut de președintele Ciadului, care acționează în nord, la granița de nord cu Ciadul, și UPC a lui Ali Darass, o miliție foarte violentă în mare parte compusă dintr-o etnie nomadă, nici măcar nu l-au semnat".

Ce sperați să se întâmple de acum încolo?

"Concret cred că guvernul trebuie să trimită imediat aici un prefect militar care să ia puterea totală și să facă să se înțeleagă că statul, spre deosebire de ceea ce cred toți de acum, nu este absent. În afară de asta sper ca să se schimbe cât mai curând compoziția trupelor Minusca, să vină, așa cum pare, militari din Gabon, din Bangladesh, din Ruanda. Cât privește marocanii, sper să plece cât mai curând: credeți-mă, pe moment sunt detestați și de puțin ajutor.

Însă, până la sfârșit vom continua să repetăm că se învinge totul cu pacea, se pierde totul cu războiul. De mulți ani vedem sânge vărsat dar nu vom înceta niciodată să lansăm un apel la fraternitate, la dialog. Nu numai armele sunt "înarmate", și inimile noastre sunt "înarmate" și trebuie să facem totul pentru ca să se dezarmeze cât mai curând. Oamenii vor să trăiască în pace și noi asta îi cerem Domnului, fără distincție între religie, etnie sau stare socială".

(După Vatican Insider, 1 august 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat