Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

De ce papa salută cu "Bună ziua"?

Mulți s-au întrebat: De ce papa Francisc salută cu "Bună ziua" și nu cu "Lăudat să fie Isus"?

Mă gândesc că Sfântul Părinte papa a voit să iasă un pic din tipare, nu pentru că nu-l iubește pe Isus ci pentru că vrea să ajungă la periferii, să facă întocmai cum a făcut Isus, să ia în seamă pe cei pe care nimeni nu-i ia în seamă, să se apropie de cei care în mod obișnuit se salută cu "Bună ziua". Papa a voit să fie unul dintre ei, să fie unul printre ei. Prin acest salut papa se amestecă în mulțime, nu stă într-un turn de fildeș, lipit de niște formule la care unii (poate chiar mulți) nu mai rezonează, adică nu au legătura inimii cu cel care salută, chiar dacă răspund conform tiparului. Există cu siguranță persoane blocate în formule care sunt în stare să judece și să condamne pe alții care nu folosesc aceleași formule. Consider că e mult mai plăcut înaintea lui Dumnezeu să realizezi legătura inimilor, decât păstrarea unei formule.

Papa a reușit să se apropie de oameni într-un alt mod. Consider că Isus nu ne va judeca după modul cum ne-am salutat pe cale ci după modul cum am reușit să ne apropiem de cel întâlnit fără a-l judeca și condamna. Ce folos un salut creștin pe buze dacă inima te ține departe de cel salutat? Papa a coborât la periferii prin salutul "Bună ziua" și cei din periferii îl iubesc tocmai pentru această coborâre.

Papa vrea să-i salveze pe cei care se salută cu "Bună ziua". Și sunt foarte mulți. N-a venit pentru cei care se salută altfel. Aceia au drumul lor. Ei spun că sunt în posesia mântuirii. Bine ar fi să fie așa. Papa face eforturi să-i adune pe cei care nu au siguranța mântuirii, pe cei care sunt disprețuiți, disprețuiți poate și pentru că se salută cu "Bună ziua". Să dorești o zi bună cuiva nu înseamnă a-l elimina pe Dumnezeu din viața respectivului, ci înseamnă a pregăti sufletul său, care poate din nefericire e la periferie, să se deschidă spre o laudă continuă, adusă lui Dumnezeu.

Pr. Eugen Budău
 


lecturi: 109.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat