Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Lupului: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii

De la bunul Dumnezeu
pentru gloria lui, spre bucuria și mântuirea oamenilor!

Sâmbătă, 22 iulie 2017, comunitatea catolică din Valea Lupului a trăit un moment de mare sărbătoare și bucurie celebrând dedicarea solemnă a bisericii "Sfântul Pius din Pietrelcina", prima biserică romano-catolică din localitate, la care a fost prezent Preasfințitul Aurel Percă.

Într-o atmosferă de entuziasm și pietate, după ce am fost pregătiți în ultimele duminici asupra semnificației dedicării bisericii și a diferitelor momente din cadrul Liturghiei celebrate cu această ocazie, am pășit în cântec și rugăciune spre biserică. După o prezentare succintă a parohiei și a bisericii, s-a binecuvântat apa, iar păstorii "îmbrățișați de cei 136 de nași" au înconjurat biserica care apoi, în mod solemn, a fost deschisă. Aclamându-l pe Dumnezeu sute de credincioși din comunitate, din localitate și din parohiile vecine, între care frați și de alte confesiuni, ca și harurile îmbelșugate au umplut biserica, demisolul și balcoanele participând cu emoții la celebrările sfinte.

Pentru ca sărbătoarea să fie autentică și să ne transforme inimile, Preasfințitul Aurel a trecut dincolo de semnificația bisericii, ca loc de adunare și rugăciune pentru credincioși, amintindu-ne că o Biserică vie este cea în care se citește Cuvântul lui Dumnezeu cu ardoare și în care cu toții încearcă să se sprijine și să se îndemne în împlinirea voinței lui Dumnezeu. Dumnezeu este în mijlocul nostru și în biserica noastră atunci când îl adorăm și îl primim în inimile noastre.

Prezența lui Dumnezeu a fost semnificată prin fumul de tămâie răspândit de pe altar, care a amintit de prezența lui Dumnezeu în Cortul Alianței și în Templul de la Ierusalim, când își manifesta prezența în mod puternic. Pentru noi, momentul în care Dumnezeu a fost cu adevărat și în mod real prezent în biserica sa a fost atunci când l-am primit sub chipul pâinii și al vinului. Faptul că foarte mulți s-au împărtășit indică faptul că sărbătoarea a pătruns în inimile participanților. Emoțiile au fost puternice și de neuitat. Cuvântul proclamat și aclamat a aprins inimile iar cântul s-a revărsat din inimile care, așa cum spune sfântul Augustin, specific pentru cel care iubește este să cânte.

La sfârșitul celebrării, părintele paroh Alois Hîrja a mulțumit Preasfințitului Aurel pentru prezența sa printre noi ambilor episcopi pentru susținere, precum și tuturor binefăcătorilor pentru ajutorul și sprijinul acordat în construirea bisericii. Au fost adresate mulțumiri atât celor care ani de-a rândul, în fiecare lună, au oferit darul lor, cât și celor care în toți acești ani s-au rugat cu multă stăruință; persoane din diferite comunități, care au oferit lună de lună buchete spirituale pentru binefăcători. Părintele a subliniat faptul că Dumnezeu ajută și o face cu multă generozitate atunci când fiecare pune la picioarele lui din puținul pe care îl are; așa a fost și cu ofertele din partea credincioșilor, care au fost completate de fiecare dată, în mod providențial, cu ajutoare de la grupuri și asociații de caritate. În urma mulțumirilor adresate de părintele Alois, Preasfințitul Aurel i-a adresat la rândul său mulțumiri pentru perseverența și munca depusă în comunitatea noastră timp de zece ani, atât pentru construcția clădirii bisericii, cât mai ales pentru zidirea interioară a credincioșilor, pentru ca aceștia să fie pietre vii, cu care să clădească Împărăția lui Dumnezeu.

Cu bucurie în suflet, Liturghia a fost urmată de o agapă frățească împreună cu toți cei care au luat parte alături de noi la acest moment deosebit din viața parohiei noastre tinere, iar sărbătoarea continuă în sufletul fiecăruia dintre noi, păstrând memoria vie a celor ce s-au întâmplat ca o amintire de neprețuit.

Delia Maria Petrea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 iulie: Valea Lupului: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat