Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (23 iulie 2017)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Pagina evanghelică de astăzi propune trei parabole cu care Isus le vorbește mulțimilor despre Împărăția lui Dumnezeu. Mă opresc asupra celei dintâi: cea a grâului bun și a neghinei, care ilustrează problema răului din lume și scoate în evidență răbdarea lui Dumnezeu (cf. Mt 13,24-30.36-43). Câtă răbdare are Dumnezeu! Și fiecare dintre noi poate spune asta: "Câtă răbdare are Dumnezeu cu mine!". Relatarea se desfășoară într-un ogor cu doi protagoniști opuși. Pe de o parte stăpânul ogorului care-l reprezintă pe Dumnezeu și seamănă sămânța bună; pe de altă parte dușmanul care-l reprezintă pe satana și seamănă iarba rea.

Cu trecerea timpului, în mijlocul grâului crește și neghina și în fața acestui fapt stăpânul și servitorii săi au atitudini diferite. Servitorii ar vrea să intervină smulgând neghina; însă stăpânul, care este preocupat mai ales de salvarea grâului, se opune spunând: "Nu, ca nu cumva, smulgând neghina să scoateți din rădăcină și grâul" (v. 29). Cu această imagine, Isus ne spune că în această lume binele și răul sunt așa de împletite încât este imposibil a le separa și a extirpa tot răul. Numai Dumnezeu poate face asta și o va face la judecata finală. Cu ambiguitățile sale și caracterul său complex, situația prezentă este ogorul libertății, al libertății creștinilor, în care se săvârșește exercitarea dificilă a discernământului dintre bine și rău.

Și în acest ogor este vorba așadar de a conjuga, cu mare încredere în Dumnezeu și în providența sa, două atitudini aparent contradictorii: hotărârea și răbdarea. Hotărârea este aceea de a voi să fim grâu bun - toți vrem asta -, cu toate forțele proprii și apoi a ne depărta de celor rău și de seducțiile sale. Răbdarea înseamnă a prefera o Biserică ce este plămadă în aluat, care nu se teme să-și murdărească mâinile spălând pelincile fiilor săi, mai degrabă decât o Biserică de "curați", care pretinde să judece înainte de vreme cine stă în Împărăția lui Dumnezeu și cine nu.

Domnul, care este Înțelepciunea întrupată, astăzi ne ajută să înțelegem că binele și răul nu se pot identifica cu teritorii definite sau grupuri umane determinate: "Aceștia sunt cei buni, aceștia sunt cei răi". El ne spune că linia de demarcație dintre bine și rău trece prin inima fiecărei persoane, trece prin inima fiecăruia dintre noi, adică: Toți suntem păcătoși. Mie îmi vine să vă întreb: "Cine nu este păcătos să ridice mâna". Nimeni! Pentru că toți suntem păcătoși, toți suntem păcătoși. Isus Cristos, cu moartea sa pe cruce și cu învierea sa, ne-a eliberat din sclavia păcatului și ne dă harul de a umbla într-o viață nouă; dar cu Botezul ne-a dat și Spovada, pentru că avem nevoie mereu să fim iertați de păcatele noastre. A privi mereu și numai răul care este în afara noastră înseamnă a nu voi să recunoaștem păcatul care este și în noi.

Și apoi Isus ne învață un mod diferit de a privi ogorul lumii, de a observa realitatea. Suntem chemați să învățăm timpii lui Dumnezeu - care nu sunt timpii noștri - precum și "privirea" lui Dumnezeu: grație influenței benefice a unei așteptări trepidante, ceea ce era neghină sau părea neghină, poate deveni un produs bun. Este realitatea convertirii. Este perspectiva speranței!

Să ne ajute Fecioara Maria să percepem în realitatea care ne înconjoară nu numai murdăria și răul, ci și binele și frumosul; să demascăm lucrarea satanei, dar mai ales să ne încredem în acțiunea lui Dumnezeu care fecundează istoria.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Urmăresc cu trepidație tensiunile grave și violențele din aceste zile de la Ierusalim. Simt nevoia să exprim un apel din inimă la moderație și la dialog. Vă invit să vă uniți cu mine în rugăciune, pentru ca Domnul să inspire tuturor propuneri de reconciliere și de pace.

Vă salut pe voi toți, credincioși din Roma și pelerini din diferite părți ale lumii: familiile, grupurile parohiale, asociațiile. Îndeosebi salut credincioșii din Munster (Irlanda); Surorile Franciscane Elisabetine Bigie; corul liric simfonic din Enna; tinerii din Casamassima care au desfășurat un serviciu de voluntariat la Roma.

Gândul meu și încurajarea mea se îndreaptă spre tinerii participanți la "Șantierul Hombre Mundo", care sunt angajați să mărturisească bucuria Evangheliei în periferiile cele mai sărace din diferitele continente.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat