Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Darul papei Francisc". Cursul pentru logodnici pentru Decanatul de Iași

Sâmbătă, 22 iulie 2017, în aula "Fericitul Anton Durcovici", de la subsolul catedralei din Iași, a avut loc cursul pentru logodnici pentru Decanatul de Iași. Au fost prezente treisprezece perechi de tineri.

Din echipa formativă a făcut parte și PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care a dorit să-i salute pe tinerii prezenți și să le transmită un gând personal, inspirat din cuvintele papei Francisc, dar și din exortația apostolică Amoris laetitia.

Chiar în deschidere, Preasfințitul a vorbit tinerilor logodnici despre "darul papei Francisc". În Sfânta Scriptură, a spus episcopul, citim că omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. La sinodul dedicat familiei, papa Francisc a amintit tuturor părinților sinodali că familia este reflexul Sfintei Treimi. Ca atare, familia nu este invenția omului, ci darul lui Dumnezeu pentru om".

După întâlnirea cu păstorul diecezei, pr. Felician Tiba, organizatorul principal al cursului, ne-a introdus cu tact și competență în lumea minunată a vieții de familie, motivând că doar a o trăi în prezența lui Dumnezeu, chiar dacă este dificilă, este frumoasă. Să nu fugiți la greu, a spus părintele, pentru că nici Dumnezeu nu fuge, mai ales atunci aveți nevoie unul de celălalt. Societatea de astăzi propune "fuga", ca varianta validă în cazul oricărui conflict. Dumnezeu, în schimb, propune milostivirea, răbdarea și iubirea.

Doamna Eugenia Dămătăr, din experiența omului căsătorit, ne-a împărtășit câteva din tainele vieții concrete de familie. "Nu vă vorbiți unul pe celălalt de rău, nu discutați problemele voastre cu altcineva, poate afară de preot sau nași, nu vă ghidați după spusele altora în ceea ce privește propria voastră viață de familie. Nu ezitați să îngenuncheați în fața lui Dumnezeu și să-i cereți ajutorul".

În ceea ce privește metodele naturale, doamna Maricica Mihăluțe, din partea Asociației "Familia și Viața", i-a transpus pe cei prezenți în lumea respectului și a prețuirii reciproce, cu un accent special pe actul conjugal. "Copiii nu pot fi produși, a spus doamna, ci sunt darul lui Dumnezeu pentru părinții lui".

După lecții, care am fi vrut să nu se mai termine, pr. Felician ne-a mai încurajat încă odată spunând că: "Celălalt este darul pe care Dumnezeu vi-l face. El sau ea este totul. Mai mult decât atât nu are ce să vă mai ofere. Doar de voi va depinde să fiți fericiți!"

O mulțumire sinceră din partea participanților tuturor celor care au făcut frumoasă și răcoroasă o astfel de zi.

Celina și Marcelin

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 iulie: Iași: "Darul papei Francisc". Cursul pentru logodnici pentru Decanatul de Iași


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat