Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Au fost anunțate locurile de la ZMT din Panamá

Celebrările centrale de-a lungul plajei în fața oceanului

Plaja Cinta Costera Uno din Panamá, în fața oceanului, va găzdui de la 22 la 27 ianuarie 2019 celebrările centrale de la Ziua Mondială a Tineretului. A anunțat asta arhiepiscopul José Domingo Ulloa Mendieta, care într-o conferință de presă a explicat că alegerea a fost dictată de evaluări logistice - capacitate de a primi pelerinii, accesuri adecvate - și de siguranță, ținând cont de dorința de simplitate exprimată de papa și asigurând minimul impact asupra mediului.

Știrea, împreună cu înregistrarea video a conferinței prelatului și cu textul integral al comunicatului distribuit cu această ocazie, deschid home page al noului sit al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață (www.laityfamilylife.va). De câteva zile portalul a fost regândit și reînnoit în conținuturi și în grafică pentru a oferi utilizatorilor din rețea nu numai un instrument de informare și consultare, ci un adevărat "loc de întâlnire". Și logoul este o referință în acest sens: se evidențiază silueta bazilicii vaticane cu șirul de coloane al lui Bernini care se transformă într-o îmbrățișare mare capabilă să-i primească pe toți laicii și familiile din lume. O îmbrățișare din care provine viața nouă reprezentată de un mlădiță înflorită. "Este un popor - se citește în explicarea imaginii desenate de Anna Formaggio - format din femei, bărbați, copii, tineri, bătrâni și familii, «pur și simplu majoritatea imensă a poporului lui Dumnezeu» cum o definește Evangelii gaudium, care constituie Biserica și care în același timp se bucură de ocrotirea sa maternă. Este un popor care are «visul misionar de a ajunge la toți» (EG, 31)".

Noul sit păstrează o bogată parte documentară cu magisteriul, articole și aprofundări referitoare la cele trei secțiuni ale dicasterului (laici, familie și viață), precum și un canal de știri, îmbogățit de conținuturi multimediale, care îi informează pe utilizatori despre activitățile aflate în desfășurare. Printre contribuțiile cele mai recente, cea dedicată noului sit online al Întâlnirii Mondiale a Familiilor de la Dublin. Este interesant și un link dedicat copiilor, cu desene și grafică adecvate pentru a le explica lor "Catehismul papei Francisc". Însă aspectul care răspunde mai mult la opțiunea preferențială pentru întâlnire este cel social, cu legăturile la canalele Twitter, Instagram și YouTube și actualizările lor multimediale care ocupă o parte relevantă din pagină.

"Ne-am întrebat - explică la L'Osservatore Romano Francesca Acito și Vittorio Scelzo, cei doi laici care s-au ocupat de portal - care ar putea să fie funcția sitului web al unui dicaster din Curia Romană, și ne-am spus că, alături de cea necesară de a documenta activitățile, ar fi frumos să facem din el un loc de dialog și de ascultare: un spațiu în care să se trăiască ceea ce Papa Francisc numește «pastorația urechii». Motivul pentru care am voit să dăm atâta spațiu pentru social network. Dicasterul nostru se ocupă de familii, de ocrotirea vieții, de tineri, de rolul femeii în Biserică și în lume, adică de persoane concrete: deci am vrea să utilizăm web-ul pentru a le face să vorbească și pentru a da cont, pe cât posibil, de ceea ce fac și de ceea ce trăiesc".

Tweet, retweet, fotografii, materiale video: dialogul a pornit. Încă suntem la începuturi, dar numerele sunt în mod potențial importante. "Ideea - conclud Acito și Scelzo - este de a face să vorbească laicii și familiile care sunt partea cea mai amplă a poporului lui Dumnezeu. Dicasterul se mândrește de acum cu o rețea de contacte extraordinară care, dincolo de conferințele episcopale, cuprinde și asociaționismul: agregările, mișcările ecleziale, noile comunități care implică laicii în diferite contexte sociale și geografice. De la ei vrem să adună și să relansăm inițiative, mărturii, istorii care pot să povestească viața Bisericii". (Maurizio Fontana)

(După L'Osservatore Romano, 23 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat