Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: gesturile pentru săraci, "icoană" a Bisericii

De M. Michela Nicolais

Papa Francisc a gândit-o într-unul dintre momentele cele mai inedite, emoționante și elocvente ale Jubileului, într-o Piață "Sfântul Petru" populată de mii de deținuți pentru ziua din Anul Milostivirii dedicată lor. Va deveni realitate la 19 noiembrie: aceeași piață, în prima Zi Mondială a Săracilor, se va transforma în semn tangibil al uneia dintre prioritățile pontificatului, mărturisită vaticaniștilor din toată lumea deja la trei zile după alegerea sa la catedra lui Petru: "Cât aș vrea o Biserică săracă și pentru săraci!". Nu se numără, în aproape patru ani și jumătate de pontificat, gesturile fără precedent ale primului papă din istorie care a ales numele de Francisc față de cei pe care societatea îi consideră ultimii, rebutații. Pentru el, săracii nu sunt simpli destinatari ai unei practici bune de voluntariat, ci fețe și istorii care devin "catedră", grație mărturiei de credință trăită printre rănile pe care le oferă întregii Biserici.

Ziua Mondială a Săracilor. Lumea de astăzi nu știe, sau nu vrea, să găsească în manieră clară sărăcia. Și totuși miile sale de fețe ne interpelează în fiecare zi - bărbați, femei, copiii chinuiți și ofensați - în fața cărora bogăția noastră neobrăzată nu produce decât indiferență. Francis îi prezintă pe toți, aceste fețe, în Mesajul pentru prima Zi Mondială a Săracilor, și cere întregii comunități creștine să asume stilul împărtășirii învățat de Francisc de Assisi pornind de la întâlnirea cu leprosul. Propunerea este curajoasă: o săptămână de inițiative de realizat cu săracii, invitându-i la Liturghie, în parohiile din cartier, și deschizând casele pentru a-i invita la masă. Cum va face însuși Francisc, la 19 noiembrie, după Liturghia din Piața "Sfântul Petru", când în Aula "Paul al VI-lea" va lua prânzul cu cel puțin 500 de săraci.

Mizericordinele. Totul a început cu "Mizericordinele" distribuite prima dată la 17 noiembrie 2013 în Piața "Sfântul Petru". Și după aceea la 21 februarie 2016 donate credincioșilor din piață de "voluntari, între care sunt săraci, persoane fără adăpost, refugiați precum și călugări". Iarăși: la 6 aprilie 2014 și la 22 martie 2015. De data aceasta, sarcina era distribuirea Evangheliei în format de buzunar. După Angelus de la Epifania din acest an, broșura aleasă pentru a fi distribuită de săraci, de cei fără adăpost și de refugiați împreună cu voluntarii este "Icoane de milostivire".

Urări, prânzuri și surprize. La 17 decembrie 2016, Francisc a împlinit 80 de ani, și primii care i-au adresat urări au fost opt persoane fără adăpost, două femei și șase bărbați, invitați de dimineață printre cei prezenți în jur la "Sfântul Petru". Încă un gest pentru a spune "mai întâi săracii", care se bucură de precedență absolută chiar față de confrații cardinali, cu care avea să celebreze Liturghia în Capela Paulină puțin după aceea. În călătoriile apostolice în Italia, cel al prânzului cu săracii a devenit de acum un obicei. Există după aceea momente în afara programului, ca acela din 16 octombrie 2015, când papa, la sfârșitul reuniunii Sinodului, puțin după ora 19, s-a prezentat fără preaviz în noul dormitor pentru persoanele fără adăpost din Via dei Penitenzieri, inaugurat cu puțin mai mult de o lună înainte.

O "citadelă" pentru cei fără adăpost. Soarta "clochard"-ilor este mult la inima papei, care de mai multe ori s-a pronunțat împotriva indiferenței unui oraș ca Roma față de ei. Astfel, Francisc - prin "brațul său operativ" pentru caritate, monseniorul Konrad Krajewski, și activitatea Elemosineriei apostolice - a voit să ridice în jurul "casei sale" un soi de citadelă pentru săraci. Poli-ambulatoriu, dușuri și frizerii au ajuns sub coloanele din piața "Sfântul Petru". Dormitorul pentru bărbați din Via dei Penitenzieri găzduiește până la 34 de bărbați. Dispensarul pediatric exista deja, într-o mică structură chiar în spatele casei "Sfânta Marta", așa cum exista deja masa încredințată surorilor Maicii Tereza de Calcutta, sub palatul fostului Sfânt Oficiu, unde acum este activ 24 de ore din 24 și dormitorul pentru femei. Fără a număra distribuirea de cartele telefonice și "primul ajutor" format din mici ajutoare în bani, în general de la 200 la 1000 de euro, pentru oamenii care nu reușesc să-și plătească facturile.

Refugiați în casă. Două apartamente în spatele Zidurilor Leoniene au fost rezervate familiilor de refugiați care provin din zone de război. Este răspunsul celor două parohii din Vatican la apelul lansat de Francisc în timpul lui Angelus din 6 septembrie 2015: "Fiecare parohie să primească o familie de refugiați".

Îmbrățișările. Sărac nu este numai cel care este lipsit de mijloacele de întreținere: sunt nenumărate mângâierile și îmbrățișările date bolnavilor și celor neputincioși în audiențele de miercuri, în timpul călătoriilor și al celorlalte întâlniri publice. Este memorabilă tăcerea suprareală în Piața "Sfântul Petru" când, la 6 noiembrie 2013, papa a cerut o rugăciune pentru Noemi, afectată de o boală genetică rară, atrofia musculară spinală (SMA), care urma să moară. Cu puțin înainte, în prezența părinților săi, a mângâiat-o, a sărutat-o, a binecuvântat-o. "Este una dintre noi, să facem un act de iubire pentru ea", a spus emoționat în timpul audienței.

(După agenția SIR, 22 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat