Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Jacques Hamel, Biserică și stat împreună pentru a celebra prima aniversare a morții

De Christopher Lamb

A trecut un an de când doi teroriști islamici au intrat într-o parohie din Rouen, în Normandia, și l-au ucis brutal pe Jacques Hamel, preot francez în vârstă de 85 de ani, în timp ce celebra Liturghia. Miercurea viitoare, 26 iulie 2017, exact aceeași zi a morții violente a părintelui Jaques, va fi celebrată o Liturghie, la ora 9.00, în biserica "Saint'Enttienne-du-Roubray", prezidată de arhiepiscopul de Rouen, Dominique Lebrun.

Celebrarea va fi transmisă în direct de un canal de televiziune local și de network-ul catolic KTO, la sfârșitul căreia va fi inaugurat oficial de autorități un monument dedicat preotului martir. De circa doi metri diametru, statuia include câteva citate din Declarația Drepturilor Omului și Cetățeanului (1789), text cheie al Revoluției franceze care a contribuit la inspirarea Declarației Universale a Drepturilor Umane semnată la Paris la 10 decembrie 1948. Un mod pentru a sublinia că moartea părintelui Hamel n-a fost numai un atac împotriva unui preot, ci și a valorilor care susțin societatea și civilizația occidentală. Acesta va fi și un moment pentru a reuni Biserica și statul într-o țară ca Franța unde sunt separate în mod normal și clar.

La Roma, părintele Jacques este deja celebrat ca un martir. Breviarul său este actualmente expus pentru pelerinii din bazilica "San Bartolomeu sull'Isola Tiberina", în capela numită "Noi martiri în Europa". Biserica, sub îngrijirea Comunității "Sfântul Egidiu", pe care Papa Francisc a vizitat-o la 22 aprilie, este renumită prin primirea și cinstirea relicvelor, obiectelor personale, amintirilor tuturor celor care au fost uciși pentru credința lor. Cartea de rugăciune a lui Hamel este deschisă la luni 25 iulie 2016, ajunul asasinării sale, lângă el se află relicvele preoților spanioli uciși în timpul războiului civil și stola și crucea părintelui Pino Puglisi, preotul palermitan ucis în 1993 de ucigași din Cosa Nostra. Această capelă a devenit repede cea mai vizitată din toată Biserica.

Între timp în arhidieceza de Rouen a început deja procesul de beatificare pentru preot, fără a aștepta cei cinci ani canonici necesari pentru demararea unei cauze. O accelerare aprobată de papa Francisc care, primind o delegație a diecezei franceze la 14 septembrie 2016, a spus episcopului Lebrun: "Expune fotografia lui pentru că el este deja fericit. Este un martir, și martirii sunt deja fericiți!". Arhiepiscopul, în mai, a instituit apoi procesul formal în timpul căruia vor fi ascultați martorii asasinatului, unii membri ai familiei și prieteni musulmani ai preotului.

Toți aceștia vor fi prezenți la Liturghia de miercurea viitoare care va avea momente foarte simbolice. De exemplu, în timpul liturgiei vor fi puse în diferite părți ale bisericii patru aranjamente florale, unul cu florile care provin din grădina părintelui Hamel, altul va fi pus în fața statuii Mariei profanate în timpul atacului.

Uciderea preotului, care a avut loc în timp ce numeroși tineri catolici europeni se aflau la Cracovia, în Polonia, pentru Ziua Mondială a Tineretului, a fost un șoc în toată Biserica și în toată societatea franceză. Răspunsul episcopilor din Franța și chiar al Pontifului a fost totuși să nu cedeze în fața fricii, ci dimpotrivă să continue să lucreze pentru pace și pentru dialog cu lumea islamică. Francisc, care n-a ezitat să definească atacul împotriva lui Hamel ca un gest "satanic", a încercat în mod constant să distingă islamul de violența teroristă.

Un mesaj de reconciliere a fost lansat și de monseniorul Lebrun în timpul înmormântării aglomerate a părintelui Jacques din august, subliniind necesitatea de a ierta. Această ucidere, afirma prelatul, "ne cheamă pe toți să privim adânc în inimile noastre pentru a găsi lumina".

Preot timp de 58 de ani, părintele Jacques Hamel era foarte iubit de comunitatea sa inclusiv de musulmanii din zona sa cu care a lucrat în contact strâns. Aproape toată viața sa a fost trăită în slujirea sacerdotală, exercitată și după retragerea oficială în 2005. Numai timp de 18 luni părintele Hamel a trebuit să întrerupă slujirea sa adusă Bisericii, atunci când a fost trimis ca soldat în Algeria unde a refuzat posibilitatea de a deveni ofițer pentru că, spunea el, n-ar fi voit niciodată să dea ordin unui om să ucidă un alt om.

(După Vatican Insider, 21 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat