Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ascultându-i pe tineri

Interviu luat secretarului general al Sinodului Episcopilor

De Nicola Gori

Pentru Sinodul Episcopilor este momentul ascultării, al adunării de propuneri și solicitări; cel în care se împărtășesc impresii, așteptări și dificultăți, ca pregătire pentru adunarea de anul viitor dedicată tinerilor; dar este și timpul experiențelor pastorale cu noile generații, ca aceea trăită de cardinalul secretar general Lorenzo Baldisseri în zilele trecute la Taizé. În acest interviu acordat cotidianului L'Osservatore Romano, cardinalul vorbește despre sfârșitul de săptămână petrecut cu tinerii și tinerele care vara vin din toată lumea în comunitatea ecumenică întemeiată de fratele Roger și comentează datele adunate până acum de secretariatul general, din care rezultă că printre temele cele mai îndrăgite de tineri sunt familia, prietenia, munca și viața afectivă.

Este neobișnuit ca un cardinal să meargă la Taizé. Ce v-a determinat să mergeți?

Este vorba despre o realitate care primește tineri de diferite confesiuni creștine și deschisă și altora. Uimește tăcerea, tinerii sunt protagoniști. Fondatorul, fratele Roger Schutz, elvețian reformat, la început, în perioada nazistă voia să lucreze pentru familiile aflate în dificultate și pentru săraci. Însă parcursul l-a dus în micul sat din Franța în care s-a dezvoltat opera așa cum o cunoaștem astăzi. În el a fost mereu foarte puternic sentimentul unității, pe al cărei drum a intrat încă de la început, așa încât Taizé este un centru de spiritualitate ecumenică. Capela, care actualmente poate primi până la cinci mii de persoane, în mod semnificativ este numită biserică a reconcilierii. Și la 5 octombrie 1986 Ioan Paul al II-lea a mers acolo în vizită.

Ce impresii ați luat din această experiență?

Ca secretar general al Sinodului Episcopilor am fost invitat de actualul prior, fratele Alois, în primul rând pentru a-i întâlni pe frați, circa 80 (care provin și din fraternități din alte continente), care trăiesc ca monahi, dedicați rugăciunii și slujirii tinerilor, în căutarea lor și în drumul lor spiritual. Viața monastică este întemeiată pe Cuvânt și pe Euharistie, și este centrată în întregime pe unitate. Dar mai ales am venit pentru a întâlni tineri foarte numeroși. Am avut diferite momente de dialog cu frații și cu tinerii, și cu comunitatea de călugărițe prezente stabil la Taizé. Cu un semnificativ grup de tineri din diferite culturi, națiuni, continente am vorbit despre temele de la următorul sinod. Am participat și la cele trei momente de rugăciune zilnică ce ritmează viața cotidiană a comunității, cu o participare medie de 2500 de persoane pe zi. Frații sunt angajați mai ales în însoțirea tinerilor în reflecția biblică și în rugăciune, precum și în aprofundarea învățăturii Bisericii. participă și adulți, episcopi și preoți care vin împreună cu tinerii, precum și cu rudele lor. Mulți voluntari prestează serviciu, unii rămân săptămâni sau luni; asumă responsabilități și ajută în gestionarea activităților. Taizé este un mare centru de întâlnire; o exprimare minunată a unei voințe de a trăi împreună, de pace și de reconciliere; un loc de căutare spirituală, a sensului vieții, într-o absolută simplitate, transparență și onestitate de intenție. "Identitatea noastră de creștini - se citește în ghidul la rugăciune care ne-a însoțit în timpul șederii - se formează mergând împreună, nu separat. Vom avea curajul de a ne pune sub același acoperiș, pentru ca dinamica și adevărul Evangheliei să se poată revela?". Celebrarea liturghiei duminicale adesea este prezidată de episcopi și preoți oaspeți și reprezintă momentul cel mai înalt de comuniune și de spiritualitate. La 16 iulie am prezidat celebrarea încredințând omilia pregătită pentru acea ocazie fraților care o vor publica în mijloacele lor de comunicare.

În drumul spre Sinodul despre tineri acum suntem în faza ascultării. Ați perceput deja principalele teme care interesează noile generații?

Cum se știe, secretariatul general a lansat documentul pregătitor cu Scrisoarea papei Francisc adresată tinerilor în ianuarie. A exista o imediată reacție pozitivă, chiar din partea tinerilor înșiși, care s-au mișcat cu interes și entuziasm. Își fac auzit glasul, nu numai prin intermediul Conferințelor Episcopale, dintre care unele deja au trimis răspunsurile cerute, dar direct sau prin intermediul instituțiilor la care aparțin. În afară de asta, ei pot să aibă acces la chestionarul online propus de secretariatul general și să trimită gândirea lor și sugestiile lor și să contribuie astfel la pregătirea Sinodului. Răspunsurile online vor putea fi trimise până la sfârșitul lui noiembrie din anul acesta și desigur numai atunci vor putea fi elaborate. Deci suntem încă în faza pe care am putea s-o definim a ascultării, a adunării datelor, care vor fi analizate după aceea. Numai atunci se va putea spune în manieră credibilă care sunt temele care interesează noile generații. Pe baza câtorva întâlniri pe care le-am avut recent - ca de exemplu la Lecce, unde am fost invitat să închei sinodul diecezan al tinerilor sau la Livorno, unde i-am întâlnit pe reprezentanții diferitelor sectoare ale pastorației tineretului - pot spune că, în linie de maximă, temele care interesează mai mult sunt în general familia, prietenia, munca, participarea la locurile în care se iau decizii pentru colectivitate, viața afectivă și sexuală.

În luna iunie ați activat site-ul youth.synod2018.va; cu ce obiectiv?

Scopul principal al paginii internet este de a ne apropia de tineri în locurile se află ei: toți tinerii. Rețeaua este astăzi fără îndoială locul probabil cel mai "locuit" de ei. Prin intermediul sitului intenționăm să prezentăm ce este un sinod, să facem cunoscut ceea ce Papa a spus și spune tinerilor, să permitem împărtășirea de experiențe semnificative, să indicăm figurile de tineri care, cu viața lor, au dat mărturie de a urma calea propusă de Isus și de a întrupa acele valori care dau sens existenței umane. În sit se găsește și chestionarul online, într-o versiune în care se adresează lor direct. Asta va permite tinerilor, îndeosebi celor la care în mod obișnuit nu ajung propunerile făcute de Biserică, să se facă cunoscuți, să comunice ideile lor și să furnizeze sugestii.

Este posibil de găsit o denumire comună pentru pastorația vocațională care să se adapteze la tinerii din toată lumea?

Este persoana lui Isus, Dumnezeu adevărat și om adevărat, care trezește fascinație, atracție și frumusețe. O propunere de viață trăită după Evanghelie va trebui să caracterizeze pastorația vocațională, care este deschisă oricărei vocații posibile în Biserică, nu numai la cea sacerdotală sau călugărească. Așadar tinerii nu sunt chemați să urmeze o idee, ci să răspundă la invitația unei persoane, Isus, și să facă din propria viață o ofrandă semnificativă îndreptată spre El din iubire față de ceilalți. Numai în acest mod vom putea să-i ajutăm pe tineri să găsească sensul pe care-l caută și să facem în așa fel încât existența lor să nu fie trăită ca goală și inutilă. Apoi, modalitățile în care toate acestea se declină vor putea să fie diferite, în funcție de contextele culturale, sociale, religioase în care trăiesc. Se va putea insista mai mult pe cateheză sau pe angajarea în favoarea celorlalți, îndeosebi a celor care au mai mare nevoie de ajutor, sau pe grupuri de rugăciune. Important este ca totul să favorizeze ieșirea din ei înșiși și să conducă la întâlnirea personală cu Isus, așa cum îl prezintă Evanghelia. El este răspunsul autentic la așteptările cele mai profunde ale inimii oricărei persoane, și a tinerilor în manieră cu totul deosebită.

Cum trebuie preîntâmpinat riscul pentru Biserică de a se arăta în întârziere în fața complexității și a schimbărilor rapide ale lumii tineretului?

Papa Francisc repetă frecvent că este important să fim aproape de tineri, să intrăm în lumea lor, să învățăm limbajul lor, să împărtășim așteptările lor și speranțele lor, să ne lăsăm atinși de visele lor și de dezamăgirile lor. Trebuie făcute toate acestea cu inima deschisă, disponibilă la primire și să ne lăsăm puși în discuție de ei. Dar, în același timp, având conștiința patrimoniului de bogății umane și spirituale care pot să le fie oferite și cu o atitudine de persoane "adulte" în credință și în comportamente, capabile de a transmite ceea ce a dat sens autentic vieții lor. Atenție deosebită va trebui dată aspectului limbajului, care - așa cum a fost subliniat în diferite ocazii - are nevoie să fie reînnoit pentru ca mesajul care se vrea să se transmită să fie în măsură să întâlnească așteptările tinerilor și să fie comprehensibil pentru ei în categoriile, în termenii și în imaginarul pe care în general ei îl utilizează.

Cum se pot insera în pastorația vocațională învățăturile Evangheliei în care se subliniază caritatea?

Tinerii de astăzi, probabil mai mult decât în alte timpuri, sunt înclinați să se lase implicați de propuneri care îi pun în mișcare prin inițiative concrete și directe. Pentru aceasta este important de a cultiva și de a propune activități care îi conduc pe tineri să se angajeze personal în favoarea celor care au nevoie de ajutor, dezavantajații din societățile noastre. În același timp, această activitate de voluntariat nu trebuie să se epuizeze într-un simplu "a face" ceva pentru ceilalți. Trebuie ajutați tinerii să reflecteze asupra experiențelor trăite și, mai ales, să găsească în persoana lui Isus motivația potrivită pentru slujirea lor. Caritatea creștină nu este motivată de o atitudine filantropică, ci de participare la opera mântuitoare a lui Isus Cristos, care a murit și a înviat pentru ca fiecare om să trăiască în plinătate și în bucurie propria existență.

(După L'Osservatore Romano, 20 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat