Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfânta Fecioară de pe muntele Carmel, întâlnirea cu Isus "în trupul suferind al fraților noștri și surorilor noastre"

Casa Carității "este o casă [nu un convent], este o familie, unde copii și adulți care au dificultăți fizice și mentale sunt îngrijiți". Aceasta este relatarea uneia dintre cele șapte surori care prestează serviciilor lor pentru "cei mai fragili cu grijă, iubire și dăruire. Avem sprijinul comunității parohiale și suntem o familie între alte familii. Cele șapte surori, toate trăiesc împreună cu cele 29 de persoane - bărbați, femei, tineri și bătrâni - care nu pot trăi vieți independente. Ei nu trăiesc în cartiere separate și toți au o bucătărie comună. Cea mai tânără fată are 12 ani și băiatul are acum 13 ani. Tânărul a ajuns în Casa Carității când avea numai trei luni".

În continuare publicăm reflecția sorei, care preferă să rămână anonimă, despre sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel, care este la 16 iulie.

Viețile noastre sunt de obicei suficient de pline: familie, muncă, școală, parohie; o avalanșă de activități umplu zilele noastre și uneori chiar și o bună parte din nopțile noastre. Acest tip de viață include o rutină de preocupări și oboseală.

Ce putem face? Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel la 16 iulie poate aduce lumină și inspirație. Această sărbătoare își are rădăcinile în secolul al XII-lea, când persoanele se îndoiau de ele însele, căutând semnificația vieții lor în mijlocul problemelor și dificultăților lor. Răspunsul pe care unii dintre ei l-au găsit a fost destul de radical: ei au luat totul și au plecat să trăiască într-un loc special care i-a ajutat să înțeleagă ce anume era cu adevărat esențial pentru o viață deplină. Locul era Muntele Carmel, o foarte frumoasă înălțime deasupra Mării Mediterane, unde profetul Ilie, cu secole înainte, l-a întâlnit pe Dumnezeu și a vorbit cu El. Această întâlnire cu Dumnezeu a schimbat viața sa pentru totdeauna, dându-i forță, curaj, direcție și putere. A răspuns la întrebarea profundă a inimii sale. Căutătorii din secolul al XII-lea au mers pe urmele acestui mare profet, conștienți că alegerea lor nu era mai puțin ambițioasă, inspirându-se de la o persoană care știa despre semnificația vieții.

Ei au ales-o pe Sfânta Fecioară Maria ca patroană a lor. În acest mod, Maria a dobândit un alt titlu frumos - Sfânta Fecioară Maria de pe Muntele Carmel. S-a adăugat la ghirlanda de nume pe care cinstitorii săi au împletit-o pentru ea în decursul secolelor. Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel ne invită să ne apropiem de bogata experiență și călătorie a tuturor căutătorilor spirituali: profetul Ilie, primii eremiți de pe Muntele Carmel (părinții actualilor carmelitani) și mai mult decât toți, Fecioara Maria. Privind la ei, începem să trăim experiența bucuriei care nu va fi luată de obligațiile vieții zilnice. În Dumnezeu găsește fiecare bucuria fără de sfârșit! Astfel că viețile noastre să devină o continuă, iubitoare și emoționantă căutare a lui Dumnezeu. Această căutare este așa de importantă și de neoprit încât unele persoane sunt gata să renunțe literalmente la toate pentru ea, dedicând viața lor pentru totdeauna în tăcerea unui convent. Surorile carmelitane trăiesc această chemare specială și au experiența faptului că, într-adevăr, Dumnezeu este totul. Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de pe Muntele Carmel ne ajută să amintim că experiența întâlnirii cu Dumnezeu poate avea loc în viețile noastre frenetice de toate zilele. Maria a cunoscut iubirea lui Dumnezeu, care dorește să ne întâlnească și să se îngrijească de noi, fiii săi. Ea a experimentat-o cu atâta forță încât a devenit mama sa. Acum ne invită și ne încurajează să mergem împreună cu ea pe cărarea rugăciunii, pas după pas. Nu toți suntem chemați să urcăm un munte îndepărtat; dar toți putem încerca să face spațiu la un pic de tăcere în inima noastră pentru a permite glasului lui Dumnezeu să ajungă la noi. În acest loc interior, putem să prețuim Cuvântul său, dar bogat pentru noi în liturgie, în celebrarea liturghiei și în Biblie. Putem să ne bucurăm de prezența lui Isus forță și eficacitate în sacramente. Putem descoperi și că Isus ne așteaptă pentru a ne întâlni prin frații noștri și surorile noastre, îndeosebi cei care suferă mai mult și sunt mai uitați. Stând aproape de cei bolnavi, singuri, invalizi, săraci, exploatați, dezavantajați... devenim ca Maria, la picioarele Crucii. În carnea suferindă a fraților noștri și a surorilor noastre continuă pătimirea lui Isus. Există un loc special unde glasul lui Dumnezeu răsună cu forță, unde putem să-l întâlnim în carne și sânge. Este în frații noștri și în surorile noastre. Odată ce auzim acest glas în inimile noastre, vom fi capabili să-l găsim, să-l recunoaștem peste tot, uneori în cele mai neașteptate și dificile situații.

(După agenția AsiaNews, 18 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat