Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Curaj în prezent și speranță pentru viitor

S-a încheiat vizita în Ucraina a prefectului Congregației pentru Bisericile Orientale

Papa Francisc "vă iubește și vă încurajează să continuați să fiți popor care merge, fiind sigur de lumina lui Cristos care strălucește și în întunericul cel mai profund al inimii omului și al istoriei": celor șaptezeci de mii de ucraineni veniți pentru pelerinajul anual al credincioșilor greco-catolici la sanctuarul marian naționale de la Zarvanytsia, cardinalul Leonardo Sandri le-a dus încă un mesaj de apropiere și de afect al Pontifului.

La sfârșitul dumnezeieștii liturghii duminicale, în dimineața zilei de 16 iulie, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale a reafirmat că a vizitat țara pentru a împărtăși în numele papei "bucurii și dureri" ale întregului popor și "în mod deosebit ale Bisericii greco-catolice" ucrainene, rugându-se pentru darul păcii și ducând binecuvântarea lui Francisc.

Mulțimii mari de oameni care toată noaptea au vegheat cu rugăciuni și cântări. Cardinalul le-a amintit lor bogăția profundă cuprinsă în "gestul pelerinajului" care, "în afară de a fi o mărturisire de credință în Domnul și un act de încredințare mijlocirii Mamei lui Dumnezeu, ne face siguri că nu suntem singuri, pentru că Cristos rămâne fidel". O siguranță fundamentală pentru un popor marcat "de suferințe asemănătoare văilor prăpăstioasă care constrâng mii de persoane să urce cu trudă pe culmile existenței, pentru a întrevedea un orizont de speranță și de pace". Pentru aceasta a lăsat un consemn: ca fiecare, începând de la propria familie, să facă "un gest de reconciliere și de pace".

Ritul a fost prezidat de arhiepiscopul major Sviatoslav Șevciuc. Au concelebrat, în afară de cardinalul Sandri, nunțiul apostolic Claudio Gugerotti, trei mitropoliți din Biserica greco-catolică ucraineană, arhiepiscopul latin de Rjieka din Croația, mulți episcopi din sinodul greco-catolic și câteva sute de preoți. În omilie, arhiepiscopul major a amintit întreaga vizită a prefectului Congregației pentru Bisericile Orientale - în Ucraina de la 11 iulie - care "a îmbrățișat toată populația și tot teritoriul ca pelerin de pace și reconciliere" și a mulțumit papei Francisc pentru "grija paternă exprimată față de poporul suferind".

Etapa mariană a călătoriei cardinalului Sandri a început sâmbătă 15 iulie când cardinalul - după ce a vizitat catedrala și seminarul din orașul Ivano-Frankivsk și a binecuvântat șantierul unui nou spital pe care arhieparhia îl construiește a ajuns la sanctuar pentru a sărbători a 150-a aniversare a încoronării Sfintei Fecioare Maria de Zarvanytsia. Primit de mitropolitul de Ternopil-Zboriv, arhieparhul Vasyl Semeniuk, cardinalul i-a întâlnit înainte de toate pe tinerii pelerini, adresând un discurs îndreptat spre inimile lor rănite "de atâtea suferințe, atâtea trude legate de posibilitatea de a construi un viitor printr-un loc de muncă". A asigurat că înțelege credința lor pusă la grea încercare ("De ce să cred în Dumnezeu când văd în jurul meu atâta violență, când simt zgomotele războiului?") și neliniștile lor ("De ce să mai am încredere când pare că nu poate să fie oprită o mentalitate coruptă, alipirea de putere trăită mai mult ca răzbunare personală decât în interesul colectivității și în construirea binelui comun?"). Fără a recurge la cuvinte generice de mângâiere, i-a invitat să se privească, să observe fețele lor "probabil obosite, dar bucuroase" și să-și dea seama că drumul lor și faptul de a fi acolo era deja un răspuns. Și le-a cerut să privească la viitor, pentru că "a porni la drum este atitudinea justă a inimii și a vieții".

Amintind că în zilele precedente, vizitând partea orientală a țării, a putut atinge cu mâna nu numai durere, ci și atâtea "semne de speranță", gesturi de primire și de solidaritate, prefectul i-a invitat pe tineri să meargă înainte, "nu numai comemorând trecutul, ci având și curaj în prezent și speranță pentru viitor", să recunoască originile lor "pentru a se întoarce mereu la esențial și a se lansa cu fidelitate creativă în construirea de noi orizonturi" și să fie "lumină și sare a acestui pământ", să nu se resemneze "gândind că lucrurile nu se pot schimba". Și a adăugat: "Schimbați societatea, unde adesea domină cel mai puternic și corupția, printr-o inimă curată, fidelă față de Dumnezeu, fidelă față de umanitatea cea mai autentică". În acest sens cardinalul a cerut și să se roage "pentru tinerele femei care din cauza lipsurilor au acceptat să poarte în sân un copil prin maternitatea surogat" și pentru acelea care "au trăit drama avortului", pentru ca să simtă "mângâierea milostivirii lui Dumnezeu" și în același timp a cerut tuturor o angajare puternică, "o nouă tresăltare în apărarea demnității femeii și a copiilor de orice formă de trafic și exploatare".

În sfârșit, cardinalul Sandri a sugerat să se citească și să se mediteze mesajul scris de papa pentru Ziua Mondială a Tineretului, dând întâlnire în Panama în 2019, și a cerut să se ajute episcopii ca să pregătească sinodul convocat la Roma în octombrie 2018.

Seara, cardinalul s-a unit cu veghea de rugăciune desfășurată în platforma din fața sanctuarului marian. După procesiunea luminată de mii de lumânări și tradiționala rugăciune Moleben, i-a salutat pe cei prezenți cu un discurs care s-a inspirat dintr-un text al profetului Isaia: "Poporul care umbla în întuneric a văzut o lumină mare" (9,1). Să ne gândim, a spus el, la întunericul inimilor "pe care-l experimentează poporul suferind, la cel care a trebuit să-și părăsească propria casă, la cel care a fost rănit"; să ne gândim "la mamele care își plâng copiii uciși, la cel care caută să vadă respectată propria demnitate prin posibilitatea unui loc de muncă onest"; să ne gândim "la copiii orfani și răniți în trup și în minte". Alături de acest întuneric, amestecat cu durere, este apoi întunericul "mai impenetrabil" al celui care "are inima marcată de egoism și de păcat". În fața la toate astea, a afirmat el, "dacă dorința de dreptate s-ar duce până la creșterea în noi a resentimentului, a urii sau a dorinței de răzbunare, iată că la rău noi am răspunde cu răul și am contribui întunericului". În schimb, a adăugat el, "călători pe drumurile vieții, cerșetori ai milostivirii lui Dumnezeu", fiind siguri că "Mama lui Dumnezeu adună rugăciunile noastre și mijlocește pentru noi păcătoșii", știm "că se poate continua să se meargă celebrând lumina lui Cristos".

Cardinalul Sandri a adus încă o dată ca exemplu zilele precedente petrecute în Ucraina: "Am văzut câteva case și biserici marcate de gloanțe, un spital distrus de bombardamente, am ascultat relatările câtorva evacuați din regiunile Donetsk și Luhansk, am îmbrățișat câteva familii și pe copiii care mi-au relatat istoriile lor, am devenit tovarăș de drum al poporului vostru". Și a încheiat: "Venit să aduc lumina iubirii Sfântului Părinte, mă întorc la papa Francisc cu o candelă aprinsă umplută cu untdelemnul credinței voastre, al speranței voastre, al carității voastre". În mod deosebit, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale a amintit colaborarea strânsă și rodnică dintre preoții din Biserica greco-catolică și latină, multele inițiative desfășurate de Caritas, dar și activitatea atâtor persoane angajate să se ridice din nou ajutându-se reciproc. "Am fost uimit - a destăinuit el - de semnele unei bucurii trecute prin suferință".

În seara zilei de duminică, întorcându-se la Lviv, cardinalul Sandri s-a oprit la Zadrist, sat natal al cardinalului Josyf Slipyj, iar luni 17 iulie s-a întors la Roma.

(După L'Osservatore Romano, 19 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat