Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict și ceilalți papi, Biserica imparțială (dar nu neutră)

De Andrea Tornielli

Înainte de Benedict, a fost Pius. Strigătul solitar împotriva "măcelului inutil" pe care papa Giacomo Della Chiesa l-a ridicat neascultat în urmă cu o sută de ani în timp ce marele război secera victime peste victime, marchează începutul magisteriului de pace al pontifilor din secolul al XX-lea, dar a avut un precedent mai puțin cunoscut. De fapt, înainte de Benedict al XV-lea a fost Pius al IX-lea, care la 29 aprilie 1848 s-a chemat afară de la participarea la războiul împotriva Austriei cu armata sa - pe atunci papii încă aveau o armată - spunând: "Noi îmbrățișăm toate neamurile, popoarele și națiunile cu studiu egal și iubire paternală".

În acea epocă marșul înapoi al papei Mastai a fost văzut de risorgimentali ca o trădare. Era în realitate germenul unei atitudini noi, cea a imparțialității (a nu se confunda cu neutralitatea), care avea să înceapă tocmai cu faimosul și neascultatul apel din 1917. De atunci încoace, în fața evidenței de armamente tot mai puternice și a masacrelor care implică în mod tot mai masiv populația civilă, papii au început să elaboreze adevărate "ofensive de pace", în tentativa de a înlătura războaiele sau pentru a circumscrie daunele.

Există un fir roșu care leagă intervențiile papale pentru pace începând de la Benedict al XV-lea până în zilele noastre. Acest fir roșu nu se referă numai la conținuturile de fond, care văd Sfântul Scaun angajat pentru a favoriza soluții negociate, pentru a încerca să se evite conflictele sau, odată ce acestea au izbucnit, încercând să salveze cel mai mare număr posibil de vieți umane și ținând așadar deschise canale de dialog cu toate părțile implicate. Există și o continuitate făcută din oameni.

Unul dintre principalii colaboratori ai lui Benedict al XV-lea în timpul "Notei de Pace" a fost, de fapt, monseniorul Eugenio Pacelli. În 1939, abia devenit Pius al XII-lea, Pacelli a încercat să blocheze al doilea război mondial. La 24 august din acel an, când carele armate ale lui Adolf Hitler urmau să invadeze Polonia, Pius al XII-lea rostește un vestit radio-mesaj și spune: "Nimic nu este pierdut cu pacea, totul poate să fie pierdut cu războiul!". Va rămâne și el neascultat. Pentru acel discurs, față de diferite propuneri care veniseră pe masa sa, papa Pacelli a ales schița redactată de substitutul de la Secretariatul de Stat, acel Giovanni Battista Montini care, devenit Paul al VI-lea, va trebui să facă față războiului din Vietnam printre presiunile intervenționiste și mișcările pacifiste adesea sub papucul Uniunii Sovietice.

Lui Ioan al XXIII-lea, primul care a scris o enciclică dedicată în întregime păcii (Pace in terris), i-a mers mai bine cu ocazia crizei bombelor din Cuba, în octombrie 1962, pentru că în acel caz niciunul dintre cei doi combatanți nu voia să meargă realmente până la capăt. Și aici se evidențiază o altă realitate de care trebuie ținut cont: pentru a avea vreo speranță de succes, este necesar ca apelurile pentru pace ale papilor să fie făcute chiar de cineva dintre actorii influenți de pe teren. S-a văzut asta și în cazul lui Ioan Paul al II-lea. Rolul său a fost exaltat în timpul anilor Optzeci pentru lupta împotriva comunismului, când SUA lui Ronald Reagan insistau pentru o "sfântă alianță" cu Vaticanul.

Dar doar după doi ani de la căderea Zidului din Berlin, când Wojtyła a cerut să nu se facă primul război din Golf, puterile occidentale care până cu puțin timp înainte ascultau de cuvintele pontifului venit de dincolo de Cortina de Fier pur și simplu l-au ignorat. Același lucru s-a întâmplat în 2003, când deja bătrân, tremurând și bolnav, Ioan Paul al II-lea i-a implorat pe acei "tineri" lideri europeni și americani care nu cunoscuseră ca el oroarea ultimului conflict mondial, cerându-le să nu pornească din nou război împotriva lui Saddam Hussein. Încă o dată n-a fost luat în considerație.

Benedict al XVI-lea, care a perpetuat numele papei Della Chiesa, s-a aflat în fața "războiului asimetric" produs de terorismul fundamentalist și în primul său mesaj pentru Ziua Mondială a Păcii din ianuarie 2006 a adresat un apel pentru dezarmarea nucleară, amintind că "într-un război nuclear n-ar exista învingători, ci numai victime" și invitând fie "guvernele care în mod declarat sau ocult posedă arme nucleare, fie cele care intenționează să-și procure" să schimbe împreună direcția.

În sfârșit Francisc, care n-a ezitat să aprofundeze ulterior linia predecesorilor expunându-se cu inițiative precum scrisoarea adresată lui Putin din 2013 pentru a evita bombardamentele în Siria, însoțită de un post pentru pace, dar care a și creat expresia "al treilea război mondial pe bucăți", afirmând că multele conflicte, cele cunoscute și cele uitate, sunt ca niște piese dintr-un puzzle care devin tot mai mari și ne duc spre prăpastia conflictului total. Particularitatea papei argentinian se află în faptul de a fi insistat mereu, în mesajele și intervențiile sale, asupra plăgii traficului de armament și a intereselor economice de nemărturisit și enorme care-l însoțesc.

(După Vatican Insider, 18 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat