Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Alep, "Missa" de Mozart în biserica încă în ruină

Catedrala maronită "Sfântul Ilie", în istoricul cartier alepin Al-Jdayde, apare încă fără acoperiș, rănită de multele bombe de artilerie care au devastat-o în timpul conflictului sirian. Chiar acolo, în seara de marți, 11 iulie 2017, peste o mie de alepini au umplut navatele sub cerul liber și piața din fața bisericii pentru a asculta "Missa în do minor" de Wolfgang Amadeus Mozart, interpretată de 45 de muzicieni și 27 de coriști de la Orchestra simfonică din Damasc împreună cu membrii corului Naregatsi, animat de comunitățile creștine locale.

"Această inițiativă - prezintă la agenția Fides arhiepiscopul Joseph Tobji, la conducerea arhieparhiei de Alep a maroniților - reprezintă în sine un semnal forte, de mare impact simbolic, și care poate fi perceput de toți: într-o biserică devastată, unde totul apărea distrus, reînflorește din nou viața și se pornește de la capăt. O orchestră de muzicieni musulmani și creștini interpretează "Missa" în versiunea compusă de un mare geniu al umanității, o operă de credință și de artă, care răsună chiar într-un loc care a fost devastat de barbarie și de violența brutală. Și jocul de lumini, în biserica aflată în ruină, era foarte sugestiv. Mulți oameni au venit și n-au găsit loc".

Pentru a permite tuturor celor prezenți să vadă concertul, câteva ecrane au fost instalate în piață. Concertul a fost realizat cu contribuția asociației franceze "L'Oeuvre d'Orient" și a fost dirijat de părintele Yeghiche Elias Janji, preot armean catolic și muzicolog, care și în timpul războiului n-a încetat să interpreteze concerte în diferite orașe siriene, și care în urmă cu câțiva ani a dirijat aceeași operă a lui Mozart în fața papei Benedict al XVI-lea.

(După Vatican Insider, 15 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat