Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cuvintele papei emerit Benedict al XVI-lea despre seninătatea cardinalului Meisner

De Andrea Tornielli

"Știm că pentru el, păstor pasionat și părinte spiritual, a fost dificil să lase funcția și asta tocmai într-un moment în care Biserica are nevoie de păstori convingători și care să știe să reziste în fața dictaturii spiritului timpului... Dar a învățat să se lase purtat în ultima perioadă a vieții sale, și a știut s-o trăiască având certitudinea profundă că Domnul nu abandonează Biserica sa, chiar dacă uneori barca aproape că se răstoarnă". Este unul dintre pasajele importante ale mesajului pe care papa emerit Benedict al XVI-lea l-a trimis cu ocazia înmormântării prietenului cardinal Joachim Meisner, celebrată la Köln. Cuvintele lui Ratzinger au fost citite în catedrala din Köln de arhiepiscopul Georg Gänswein, prefect al Casei Pontificale și secretar particular al papei emerit.

Benedict a relatat că a vorbit de puțin timp la telefon cu Meisner. "Când am aflat miercurea trecută, prin intermediul unui telefon, vestea morții cardinalului Meisner, într-un prim moment nu am crezut", explică Benedict al XVI-lea, amintind de ultima conversație telefonică avută cu cardinalul în cursul căreia arhiepiscopul emerit de Köln se declara fericit pentru că a avut posibilitatea de a participa la Vilnius, la 25 iunie, la beatificarea monseniorului Teofilius Matulionis. Meisner, înainte de a fi numit arhiepiscop de Köln, a fost îndelung episcop de Berlin și locuia în partea de est a orașului german. "Avea o mare iubire față de Bisericile din centrul-estul Europei - a scris Ratzinger în mesaj - care au suferit așa de mult datorită persecuției comuniste și adesea, așadar, exprima recunoștință pentru mărturia de credință pe care au dat-o timp de multe decenii".

Benedict al XVI-lea a voit să amintească atitudinea senină și credința profundă a cardinalului. "Ceea ce m-a impresionat mai mult în aceste ultime conversații cu cardinalul răposat - a scris Ratzinger - era seninătatea sa relaxată, bucuria sa interioară și încredere pe care a găsit-o. Știm că el, păstorul pasionat și părinte spiritul, a fost dificil să lase funcția și asta chiar într-un moment în care Biserica are nevoie de păstori convingători și care să știe să reziste în fața dictaturii spiritului timpului și să știe să trăiască hotărât cu credință și rațiune". Aici papa emerit amintește de dificultatea trăită de Meisner în acceptarea să iasă la pensie. Era 28 februarie 2014, papa a acceptat renunțarea sa la funcție datorită ajungerii la limita de vârstă, când Meisner deja împlinise optzeci de ani, deci fusese prorogat timp de cinci ani la conducerea diecezei. "Dar și asta mă emoționează - se mai citește în mesajul lui Ratzinger - că a învățat să se lase purtat în ultima perioadă a vieții sale și a știut s-o trăiască având certitudinea profundă că Domnul nu abandonează Biserica sa, chiar dacă uneori barca aproape că se răstoarnă".

Benedict al XVI-lea a amintit după aceea "tăcerea" și "adorația" la ZMT din Köln, în august 2005, în timpul primei călătorii internaționale a Papei Ratzinger programată deja de predecesorul său Ioan Paul al II-lea: "La Ziua Mondială a Tineretului de la Köln acesta a fost un punct central: era adorația, o tăcere în care numai Domnul vorbește inimilor. Unii experți de pastorație și de liturgie credeau că tăcerea nu se poate obține în ochii Domnului cu un mare număr de persoane. Unii dintre ei era și de părerea că adorația euharistică ar fi ceva datat, pentru că Domnul ar trebui să fie primit în Pâinea euharistică și nu în alte moduri. Dar nu se poate mânca această pâine cu orice altă mâncare, Domnul în sacramentul euharistic cheamă toate dimensiunile existenței noastre. Faptul că primirea trebuie să fie adorată a devenit foarte clar. De exemplu, adorația euharistică în Ziua Mondială a Tineretului din Köln a devenit un eveniment interior care n-a fost memorabil numai pentru cardinal. De atunci, acest moment a fost prezent în mod invariabil și a fost o mare lumină pentru el".

În sfârșit, papa emerit a amintit circumstanțele morții cardinalului Meisner. "Breviarul i-a lunecat din mâini: a murit în timp ce se ruga, privindu-l pe Domnul și vorbind cu El. Tipul de moarte care i-a fost dată demonstrează încă o dată cum a trăit: în fața Domnului și în conversație cu El. Trebuie să încredințăm cu certitudine sufletul său bunătății lui Dumnezeu". La înmormântare, celebrată sâmbătă 15 iulie în catedrala din Köln, au participat mulți episcopi și cardinali, între care prefectul emerit al Congregației pentru Doctrina Credinței, Gerhard Ludwig Müller și arhiepiscopul de München Reinhard Marx. Liturghia a fost prezidată de succesorul lui Meisner, cardinalul Rainer Maria Woelki.

(După Vatican Insider, 16 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat