Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O Biserică apropiată de cei evacuați

Cardinalul Sandri în Ucraina centro-orientală

Întâlnire, ascultare și împărtășire au ritmat cele două zile petrecute de cardinalul Leonardo Sandri în regiunile centro-orientale din Ucraina, cele mai mult interesate de conflict, unde Biserica greco-catolică desfășoară un rol de prim plan în asistența dată celor evacuați. Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, în vizită în țară, a mers de fapt joi, 13 iulie la Kharkiv și vineri 14 iulie la Kramatorsk și la Sloviansk, recucerite după ocupația din 2014 și foarte apropiate de "zonele cenușii" din Donbass.

În exarhatul de Kharkiv cardinalul a ajuns în ziua sărbătorii sfinților apostoli după calendarul iulian. Dimineața, însoțit de nunțiul apostolic Claudio Gugerotti și de arhiepiscopul major Sviatoslav Shevchuk, a vizitat șantierul de la catedrală unde a fost primit de exarhul Vasyl Tuchapets și de auxiliarul diecezei latine, episcopul Ian Sobilo. După ce a primit tradiționalul salut cu oferta de pâine și sare și un buchet de flori depus după aceea la picioarele icoanei Fecioarei Maria, a îmbrăcat veșmintele și a făcut intrarea solemnă în cripta catedralei aproape terminate. Cu cântările interpretate de seminariști din Kyiv, a început dumnezeiasca liturghie pentru dedicarea altarului și a bisericii. Un rit sugestiv în timpul căruia, la omilie, a îndemnat "să nu se accepte tăcerea coborâtă asupra conflictului din Ucraina, asupra suferințelor pe care le-a adus pentru zeci de mii de persoane". Apoi a adăugat: "nu putem să ne prefacem că nu vedem văduvele și orfanii, copiii care au acces dificil la continuarea studiilor și au crescut auzind timpul alternat mai mult de tirurile de artilerie decât de sunetul clopotelor, bătrânii care supraviețuiesc cu greu, tinerii care sunt chemați la arme: apoi pe teren nu mor puternicii care sunt la rând, ci aceia care sunt promisiunea și viitorul unei națiuni". De aici invitația de a nu se resemna "cu zăbava comunității internaționale, cu neîncrederea în respectarea acordurilor stipulate dar foarte des încălcate în mod sistematic. Vrem pacea și vrem să fim găsiți pregătiți să parcurgem drumul reconcilierii, care ca atare trebuie parcurs împreună și nu singuri".

În salutul final, arhiepiscopul major a amintit că Kharkiv este unul dintre locurile în care a îndurat închisoarea cardinalul Slipyj și apoi a subliniat că Biserica greco-catolică nu este împotriva celei ortodoxe, mulțumind pentru participare episcopului de la Patriarhia din Kyiv și arhiepiscopului Isichenko.

După prânzul luat împreună cu preoții din exarhat, după-amiază cardinalul Sandri a mers cu mașina la Kramatorsk. Orașul - primul căzut în mâna forțelor separatiste și apoi recucerit de armata ucraineană - mai poartă încă semnele luptelor. O condiție care i-a determinat pe mulți locuitori să fugă, deși acum începe să se simtă o lentă întoarcere la normalitate. La cină a întâlnit câțiva preoți greco-catolici și un preot latin bătrân care în timpurile Uniunii Sovietice a îndurat închisoarea și deportarea.

Dimineața următoare cardinalul a participat, în capela de lemn "Sfântul Ilie" la Kramatorsk, la dumnezeiasca liturghie concelebrată de arhiepiscopul Shevchuk, de nunțiul Gugerotti și de exarhul de Donetsk, monseniorul Stephan Meniok.

În biserica plină de credincioși greco-catolici și latini din zona înconjurătoare, arhiepiscopul major la omilie a amintit emoționat primele vizite în regiune după începutul luptelor și ulterioara recucerire și multele pagini de suferință pe care le-a văzut sau care i-au fost relatate. Chiar edificiul de cult este ciuruit de gloanțe. Cardinalul Sandri, salutând la sfârșitul ritului, a exprimat recunoștință preoților din exarhat repropunând imaginea bunului păstor care nu fuge atunci când vede lupul venind, ci rămâne cu turma.

În timpul micului dejun luat chiar cu preoții, cardinalul a ascultat mărturiile lor: unii erau în listă pentru că au fost împușcați de forțele separatiste, alții au părăsit Ucraina occidentală pentru a desfășura slujirea de capelani militari, stând alături de credincioșii chemați la arme pentru a apăra integritatea teritorială a națiunii. Preotul cel mai tânăr a amintit că în timpul primelor bombardamente soția sa aștepta primul lor copil. Semnificativă prezența unui preot tânăr din Biserica latină - în raporturi foarte bune de colaborare cu confrații din exarhat - care a experimentat arestarea și închisoarea timp de șase luni, în timpul cărora s-a ocupat de asistența spirituală a celorlalți deținuți, independent de crezul sau confesiunea lor de apartenență, și care încă este capelan într-un spital militar.

Cardinalul Sandri le-a mulțumit pentru dedicare și nunțiul Gugerotti a subliniat importanța prezenței prefectului Congregației pentru Bisericile Orientale pentru a aduce apropierea Papei Francisc de iubita Biserică greco-catolică.

Apoi cardinalul a vizitat centrul Caritas din Kramatorsk: un adevărat avanpost, unde sunt oferite pachete alimentare, ajutoare pentru a căuta un loc de muncă pentru cei evacuați, asistență spirituală și psihologică. Unii lucrători sunt îmbrăcați cu vestă antiglonț și cască pentru că merg periodic să ducă mângâiere celor care încă sunt găzduiți în Donbass. De importanță deosebită este rolul femeilor și al mamelor, fără de care atâtea activități n-ar putea fi imaginabile. Cardinalul Sandri i-a definit pe lucrători "miniștri ai iubirii milostive și ai slujirii".

După-amiază, pe drumul de întoarcere la Kharkiv, delegația s-a oprit la Sloviansk, alt centru al luptelor recucerit acum. Cardinalul i-a invitat pe cei prezenți să nu aștepte ca pacea să coboare din cer ca o parașută, ci s-o primească drept dar în fiecare zi pornind de la micile alegeri, desigur neîncetând să strige pentru ca aceia care au în mână destinele popoarelor să poată schimba direcția. Dar pentru aceasta trebuie să se lucreze mult, să se sufere, să se suporte și să se susțină toate inițiativele de reconciliere, ca acelea duse înainte de Caritas, care la Sloviansk gestionează unicul centru gratuit de însoțire pentru copiii care au suferit traume datorate războiului. Și chiar ei au fost cei care au făcut o mare sărbătoare cardinalului și delegației arătând desene, cântând și căutând îmbrățișări și gesturi de consolare.

Întors la Kharkiv, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale a luat cina în singura casă în proprietatea exarhatului, unde locuiesc călugărițele Sfântului Iosif, întemeiate în secolul al XIX-lea în Ucraina și acum prezente și în Brazilia, Polonia și Canada. De fapt, găzduiesc în casa lor mare parte din activitățile de educație creștină a copiilor și a tinerilor din Kharkiv, așteptând să se termine lucrările pentru construirea catedralei și a centrului pastoral anexat. Cardinalul a subliniat că a rămas uimi la liturgii de prezența unui mare număr de tineri și copii bucuroși, în timp ce adesea în Europa occidentală, în afară de o frecvență mai scăzută, vârsta tânără este mai puțin vizibilă.

(După L'Osservatore Romano, 16 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat