Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a 15-a de peste an - Anul A - 2017

Doamne, binecuvântează pământul sufletelor noastre, ca să aducă roade bogate!

Așa cum am văzut încă de duminica trecută, și cum ne relatează întreg capitolul 12 din Matei, și cum ne spune și evanghelia de astăzi, inima poporului evreu se împietrise față de Isus și își închiseseră ochii și își astupaseră urechile față de el (cf. Mt 13,15). De acum, Isus le va vorbi prin parabole, într-un mod ascuns, rezervând învățăturile sale mai mult pentru ucenici.

Dar, cu toată respingerea lor, cuvântul și lucrarea lui Isus își va atinge obiectivul mântuirii, căci iată ce ne spune prima lectură: "Așa cum ploaia și zăpada coboară din ceruri și nu se întorc acolo fără să ude pământul și să-l facă să rodească, să încolțească și să dea sămânță semănătorului și pâine celui care mănâncă, la fel va fi cuvântul meu care a ieșit din gura mea: nu se va întoarce la mine în mod zadarnic, fără ca să facă ceea ce îmi place și să aibă succesul pentru care l-am trimis" (Is 55,10-11).

Psalmul responsorial de astăzi, psalmul 65, ne lasă să înțelegem că, în decursul veacurilor, poporul ales, poporul evreu, a mai avut perioade de înstrăinare față de Dumnezeu, când asemenea unui ogor a fost sterp în privința laudei pe care ar fi trebuit să i-o aducă lui Dumnezeu. Dar Dumnezeu, prin Cuvântul său, l-a adus la părtașie cu el, la închinare, adorare și laudă. Tot așa va fi și acum, căci cuvântul lui Dumnezeu rostit de Isus este același cu cel rostit la creație (cf. Evr 11,3), cu cel care a lucrat în popor (cf. 2Cr 30,1). De aceea, acum ca și atunci, Dumnezeu "va fi lăudat în mijlocul adunării" (Ps 22,22) și orice genunchi se va pleca în fața lui (cf. Is 45,23).

Psalmul responsorial de astăzi, psalmul 65, este un imn pentru Dumnezeu, un imn care, pornind de la mulțumirea pentru recolta pământului, ajunge la mulțumirea pentru "recolta cerului", adică la mulțumirea pentru sufletele mântuite de Isus, Fiul lui Dumnezeu, la cruce. Psalmul 65 este un imn de laudă pentru Dumnezeu, laudă care pornind de la Ierusalim, puțin câte puțin se extinde la tot universul care, după cum ne spune sfântul apostol Paul în lectura a doua de astăzi, așteaptă și el mântuirea: "De fapt, noi știm că toată creația suspină și suferă durerile unei nașteri până în timpul de acum, dar nu numai ea, ci și noi, cei care avem ca prim dar al lui Dumnezeu Duhul, și noi suspinăm în noi înșine, așteptând înfierea și răscumpărarea trupului nostru" (Rom 8,22-23). Astfel cosmosul se asociază corului imens care-l preamărește pe Dumnezeu pentru mântuirea dată. "Tu acoperi", expresie de tip sacerdotal, exprimă iertarea divină acordată tuturor (cf. Lev 16; Ps 78,38). Privirea Domnului se extinde până la marginile pământului, de la răsărit și de la apus. Cei doi poli ai spațiului, ai orizontului și ai timpului (dimineața și seara) sunt, așadar, în stăpânirea Domnului care domină, astfel, întreaga creație.

Națiunile convertite se vor alipi de Domnul: "care a fost rănit pentru nelegiuirile noastre și zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa care ne dă pacea era peste el, și prin rănile sale suntem noi vindecați" (Is 53,5). Îndată ce oamenii își vor mărturisi vina, vor primi de la Isus asigurarea că fărădelegile lor au fost iertate.

Deși versetele din Ps 65,9-13 descriu ciclul anual al recoltei, de la vremea semănatului până la seceriș, ele se aplică în mod special mântuirii lui Isus, când blestemul a fost îndepărtat și se arată recoltele bogate de suflete mântuite. Pe oriunde au trecut picioarele Domnului s-au făcut roade îmbelșugate. Sufletele mântuite sunt asemănate cu oile de pe pășune. Se pare că întreaga natură sărbătorește sosirea epocii mântuitoare a lui Mesia.

În evanghelia de astăzi, Isus, cunoscând forța cuvântului său atotputernic (cf. Is 55,10-11), tare ca un ciocan care sfărâmă piatra (cf. Ier 23,29), arzător ca focul (cf. Evr 12,29), ascuțit ca sabia cu două tăișuri (cf. Evr 4,12), seamănă cuvântul Evangheliei mântuirii chiar și acolo unde oamenii nu ar semăna niciodată sămânța lor, pe marginea drumului, între pietre și între spini.

Și chiar dacă grâul nu dă rod lângă drum, între pietre și între spini, cuvântul lui Dumnezeu, cuvântul Evangheliei, cuvântul împărăției, tocmai acolo își dă rodul, ba uneori chiar mai mare decât pământul bun. Oare ce pământ spiritual erau vameșii și prostituatele? Oare ce pământ spiritual erau păcătoșii și păgânii? Erau pământ spiritual bătătorit, pământ spiritual cu pietre și pământ spiritual cu spini! Fariseii și cărturarii, fiind considerați pământ bun, ce recoltă au dat? Au fost sterpi în a crede și a intra în împărăția cerurilor. Vameșii și desfrânatele, păcătoșii publici și păgânii, pământuri neproductive, au intrat în împărăția cerurilor, înaintea fariseilor și cărturarilor, considerați pământ bun (cf. Mt 21,31; Lc 13,29).

Credința autentică are rădăcini nevăzute, iar ceea ce o face cunoscută este rodul văzut. Fariseii și cărturarii, deși considerați ca pământ bun, pentru că n-au avut roade văzute, pentru că nu au avut fapte, credința lor a fost moartă (cf. Iac 2,17).

Papa Francisc spune: "Omul corupt poate fi vindecat". Așa a fost cazul lui Zaheu, al lui Matei, al femeii samaritene, al lui Nicodim, al tâlharului din dreapta crucii, care au fost vindecați. Acest proces de vindecare a oamenilor "pământuri nefertile" a început atunci cu ei și se va continua cu noi și cu toți oamenii până la cea de-a doua venire a lui Isus.

Sfântul Ioan Gualbert (995-1073), celebrat pe 12 iulie, avea în suflet munții egoismului și ai răzbunării. Odată, pe când urmărea pe ucigașul fratelui său, l-a găsit pe acesta dormind într-o zi de Vinerea Mare pe marginea unei prăpastii. Acesta, trezindu-se la timp, a căzut în genunchi înaintea lui, cu mâinile în formă de cruce, și l-a rugat ca în numele lui Isus, care murea pentru mântuirea oricărui păcătos care îl primește ca mântuitor, să îl ierte. Sabia Duhului i-a pătruns inima, și în numele lui Isus care moare pentru mântuirea păcătoșilor l-a iertat. Dar nu numai atât, s-a dus într-o biserică închinată Maicii Domnului, a depus sabia și armura de cavaler și și-a închinat viața lui Isus Cristos, într-o mănăstire.

Dar astăzi aș vrea să ilustrez forța de ciocan divin, de sabie cu două tăișuri și foc sacru a Cuvântului lui Dumnezeu, dând câteva exemple de celebrități din lumea showbiz-ului străin și autohton, care au redus viteza pentru lume și au dat prioritate lui Dumnezeu în viața lor. Iată câteva exemple, care să ne încurajeze și pe noi să ne lăsăm transformați de forța divină a Cuvântului lui Dumnezeu:

- Denzel Washington (n. 1954), născut la Mount Vernon, New York, Statele Unite, este un actor afroamerican, câștigător a două premii Oscar, care s-a convertit la Dumnezeu, citind zilnic Biblia, pentru el și pentru alții.

- Brian Welch, născut la 19 iunie 1970, la Torrance, California, Statele Unite, fost chitarist al formației heavy metal Korn. După ce o viață întreagă Welch a fost dependent de droguri și "un om mort pe dinăuntru", acesta a fost mișcat de o revelație pe care a avut-o în fața fiicei sale. Ulterior, chitaristul a părăsit formația și, în anul 2005, a început o carieră nouă, pe piața muzicală creștină.

- Donna Summer (1948-2012), din Naples, Florida, Statele Unite, a fost o cântăreață de muzică disco. Cu toate că s-a născut într-o familie creștină, Donna Summer a devenit regina muzicii disco și s-a îndepărtat de credință. Starul, devenit foarte celebru în anii '70, s-a întors la rădăcinile ei creștine în urma unei puternice depresii și a anunțat că este "născută din nou". De atunci, Donna Summer a declarat că s-a detașat de "lucrurile lumești" care o făcuseră celebră.

- Martin Sheen, născut la 3 august 1940, în Dayton, Ohio, Statele Unite, actor, câștigător a unui premiu Emmy și al unui Glob de Aur. Martin Sheen este foarte cunoscut și pentru activismul său liberal. Deși era catolic, o perioadă a stat departe de biserică, dar a revenit la credință după o boală și o revelație, în timpul filmărilor pentru "Apocalypse Now" (1979). Și-a ales numele de scenă Sheen pentru a-l onora pe teologul catolic, venerabilul Fulton J. Sheen, care l-a ajutat sufletește.

- Jane Fonda, născută la 21 decembrie 1937 la New York, Statele Unite. Este actriță, scriitoare, om politic și model american. A cunoscut faima în anii 1960, cu filme precum Barbarella și Cat Ballou. A câștigat două premii Oscar și a primit mai multe premii și alte nominalizări. Jane Fonda a crescut considerându-se atee și o activistă feministă convinsă. Din 2001, Jane Fonda se descrie ca fiind creștină, "născută din nou" și ca având un viitor veșnic.

- Kirk Cameron, născut la 12 octombrie 1970, în Panorama City, Los Angeles, California, Statele Unite. Actorul Kirk Cameron a crescut într-o familie în care nu se vorbea despre religie. Așa că a devenit cu ușurință ateu. Convingerile sale religioase au fost provocate după vârsta de 17 ani, când a acceptat invitația de a participa la o întâlnire religioasă. Căutarea unui răspuns la problema vieții l-a condus la creștinism, și la interpretarea de roluri creștine în filmele sale.

- Dida Drăgan, născută la 14 septembrie 1946, în Jugureni, Dâmbovița, este o solistă vocală și autoare de versuri din România. Este absolventă a Școlii Populare de Artă, clasa Florica Orăscu. În anul 2010 s-a convertit și, de atunci, spune că a găsit "Râul vieții", aproape de Dumnezeu.

- Mihai Georgescu, născut la 2 februarie 1980, la București, care a absolvit Facultatea de Drept și cursuri de canto în București, și care a devenit solistul trupei Bere Gratis, în anul 2005 s-a căsătorit cu realizatorul de emisiuni radio și tv Liana Stanciu, născută la 24 iulie 1971. S-au convertit în 2010 la credința trăită, după ce Dumnezeu le-a vindecat-o pe fiica lor, Teodora (n. 2005), diagnosticată cu cancer.

De multe ori, suflete considerate de mulți a fi "pământuri bătătorite, cu pietre și cu spini", prin supunerea la forța de ciocan, de sabie și de foc tainic a Cuvântului divin, s-au transformat în suflete "pământuri fertile", care aduc roade bogate pentru viața cea veșnică. "Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu și lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăișuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul și duhul, încheieturile și măduva, judecă simțirile și gândurile inimii" (Evr 4,12).

Cineva spunea că schimbarea, convertirea, nu este ceva asemenea cu mersul la o zână care cu o baghetă magică schimbă omul. Convertirea este un parcurs obositor și dureros. Este un parcurs al îndepărtării de rău și al înaintării pe calea binelui. De aceea, sfântul apostol Paul, în lectura a doua de astăzi, ne vorbește referitor la semănatul Cuvântului lui Dumnezeu, a Evangheliei împărăției în suflete, ca despre o trudă care se merită: "Eu consider că suferințele timpului prezent nu se pot compara cu gloria viitoare care ni se va revela" (Rom 8,18). De aceea și psalmistul spune: "Cei ce seamănă cu lacrimi vor secera cu cântări de veselie. Cel ce umblă plângând, când aruncă sămânța, se întoarce cu veselie când își strânge snopii" (Ps 126,5-6).

Ercole Andreazzi (Lugano din Italia), mort de TBC în sanatoriul din Leysin în anul 1930, a fost crescut într-un mediu liberal, anticlerical. Tatăl său, dentist de profesie, a voit să-i dea o educație atee riguroasă. În anul 1924, Ercole se afla la Milano, urmând Politehnica spre a deveni inginer. Senin, vesel și sănătos, se lăuda printre studenți: "Sunt mulțumit că sunt ateu". Însă o boală îl silește să-și întrerupă studiile și să meargă la un sanatoriu. Aici o întâlnește pe domnișoara Pina Piccioli, bolnavă și ea tot de TBC, cu studiile terminate, dar foarte credincioasă. Cu credința ei plină de bunătate și iubire a reușit să-l convertească. Primește prima sfântă Împărtășanie și devine un apostol pentru tatăl său. El spunea: "Era necesar un chin, o suferință, ca să se nască o minune, o convertire de care se bucură și îngerii cerului mai mult decât de nouăzeci și nouă de drepți care n-au nevoie de convertire" (cf. Lc 15,10).

Doamne, binecuvântează pământul sufletelor noastre, ca să aducă roade bogate!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat