Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Afișul de pe ușa papei: "Interzisă plângerea"

De Andrea Tornielli

Papa Francisc își petrece concediu rămânând în casă fără a pierde buna dispoziție, în pofida câtorva presupuse culise jurnaliste care îl prezintă ca ursuz și asediat de adversari interni: de câteva zile pe ușa apartamentului său la "Sfânta Marta" a apărut un afiș pe cât de ironic pe atât de elocvent, care afirmă: "Interzisă plângerea". Se citește pe el că "aceia care încalcă sunt supuși de un sindrom de victimism cu respectiva scădere a tonusului și a capacității de a rezolva problemele". Că "sancțiunea este dublată atunci când încălcare este comisă în prezența copiilor". Și încheie așa: "Pentru a deveni ceea ce putem mai bine trebuie să ne concentrăm asupra propriilor potențialități și nu asupra propriilor limite deci: încetează să te mai plângi și acționează pentru a schimba viața ta în mai bine".

Cel care notează asta au fost interlocutorii mai recenți ai Pontifului invitați la "Sfânta Marta", între care un preot italian bătrân, prieten de multă vreme, care - după ce a cerut autorizația - l-a fotografiat pentru a-l răspândi. Chiar Francisc a fost cel care i l-a arătat la sfârșitul audienței care a avut loc la începutul săptămânii și amândoi au zâmbit.

Acel afiș este o invenție a psihologului și psihoterapeutului care are nume biblic Salvo No?, autor de cărți și de cursuri motivaționale. În ultimul dintre volumele sale a dedicat câteva pagini chiar lui Bergoglio. La 14 iunie, la sfârșitul audienței din piața "Sfântul Petru", No? a putut să-l salute pentru câteva clipe pe Francisc: i-a dăruit cartea, o brățară și afișul apreciat imediat de Papa care a replicat: "Îl voi pune pe ușa de la biroul meu unde primesc persoanele". Or, "biroul" Papei unde au loc de obicei audiențele este în Palatul Apostolic, a cărui austeritate și frumusețe desigur nu s-ar potrivi bine cu acea interdicție un pic studențească. Astfel Francisc a decis să-l atârne în afara ușii de la apartamentul său.

În multe ocazii, autorul exortației Evangelii gaudium (Bucuria Evangheliei) i-a invitat pe creștini să părăsească atitudinea de plângere continuă: "Uneori - a spus papa după câteva luni de la alegere - unii creștini melancolici au mai mult față de ardei iute în oțet decât de bucuroși care au o viață frumoasă!".

Preotul care a făcut fotografia spune că l-a găsit pe Francisc destins și senin. La muncă în pofida concediului cu privire la unele numiri curiale - este așteptată aceea a noului secretar al Congregației pentru Doctrina Credinței - dar și cu privire la discursurile de la apropiata călătorie în Columbia. Ultimele zile din iunie și primele zile din iulie, cu demisiile neașteptate ale revizorului general Libero Milone, permisia pentru cardinalul George Pell chemat în judecată în Australia pentru presupuse abuzuri asupra minorilor și în sfârșit neconfirmarea cardinalului prefect al fostului Sfânt Oficiu, Gerhard Müller, au dat curs multor ipoteze. Și au dezlănțuit și un val de reconstrucții ca să nu spunem fantasmagorice, ca aceea răspândită că ar fi "din sursă bună" și în schimbă este total falsă, conform căreia comunicând neconfirmarea lui Müller, Papa l-ar fi supus la un interogatoriu suprareal despre celibatul sacerdotal și despre femeile preotese.

Sau ca aceea conform căreia Francisc, de câteva săptămâni, ar fi ales să mai consume mâncare în sala de mese comună de la "Sfânta Marta", dar pe ascuns, într-un separeu. Păcat că această alegere din urmă este de acum trei ani, așadar nu are nicio legătură cu evenimentele mai recente și controversate.

(După Vatican Insider, 14 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat