Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Belfast, Holy Cross Church încă sub tirul unioniștilor

De Francesca Lozito

În ajunul zilei de 12 iulie 2017 Holy Cross Church este închisă. Părinții pasioniști care animă comunitatea din Crumlin Road în West Belfast au plecat și se vor întoarce la sfârșitul săptămânii. Și școala este închisă și nimeni nu vrea să vorbească.

De fapt, în zilele trecute, această instituție din partea cea mai săracă a orașului a fost obiect al unei noi provocări: unioniștii, sub a căror siglă se adună din punct de vedere istoric componentele protestante mai fidele față de Marea Britanie, au pictat în alb și albastru, culorile lor identitare, pavimentul stradal din afara școlii care se află lângă biserică. Comunitatea locuitorilor din Ardoyne a cerut înlăturarea imediată a picturilor: "Această școală - au afirmat ei - a suferit deja prea mult atacurile din anii trecuți".

De fapt, între 2001 și 2002, la numai trei ani de la semnarea Acordurilor de pace, în fața școlii copii au fost luați în vizor timp de câteva zile de către protestanți. Pentru unii dintre acești copii anul trecut Departamentul de Justiție a prevăzut o reparare pentru trauma suferită. Părintele Aidan Troy, pe atunci paroh la Holy Cross, a explicat de fapt că unii dintre copiii care au fost șocați de violența pe care au văzut-o cu ochii lor - aveau o vârstă între 4 și 11 ani - au suferit de atacuri de panică timp îndelungat.

O altă provocare periculoasă a avut loc în aprilie anul acesta, când a fost găsită o bombă în afara școlii. Comunitatea pasioniștilor se află de fapt acolo unde este ridicat unul dintre multele ziduri de despărțire ale căror porți și astăzi se închid seara și în teorie ar trebui să împiedice ocaziile de ciocnire dintre republicanii catolici și unioniștii protestanți. Poliția din Irlanda de Nord, recunoscută astăzi de ambele comunități, a declarat că bomba ar fi putut ucide și copiii.

De este ziua de 12 iulie o dată așa de importantă pentru Irlanda de Nord? Cu această ocazie se celebrează aniversarea victoriei din timpul lui Glorious Revolution a regelui Wilhelm de Orania asupra catolicului Iacob al II-lea în bătălia de la Boyne petrecută în 1690. Unioniștii mărșăluiesc prin Belfast și prin celelalte orașe principale din cele șase județe din Irlanda de Nord. Însă, din păcate, ocazia, care ar trebui să fie de acum numai o celebrare culturală, acolo unde cele două comunități - catolică și protestantă - se ating este încă exploatată pentru a încerca să provoace episoade de violență sectară. Astfel în punctele cele mai critice ale orașului sunt construite piramide din paleți de lemn, cunoscute ca bonfire, care în noaptea de 11 spre 12 iulie sunt incendiate.

Acest reportaj publicat în Belfast Telegraph poate da ideea proporției periculozității. Se poate observa cu ușurință cum în unele cazuri sunt puse în vârful piramidelor de paleți steaguri ale Republicii Irlanda, care aici în Nord sunt și simbolul comunității catolice. Și primăria deocamdată pare să închidă un ochi față de aceste bonfire mai periculoase, ca acela care a fost pregătit lângă o pompă de benzină la Carrickfergus.

Anul acesta, partea unionistă a comunității din West Belfast pare că a găsit limfă nouă după ce cele zece scaune din DUP, partidul lor de referință, au fost determinante pentru formarea guvernului de la Westminster, obiect al unui acord între liderul Arlen Foster și Theresa May, în care o sumă uriașă de bani - un miliard de lire sterline - au fost destinate pentru Irlanda de Nord. Dar neexistând încă un guvern la Belfast, după alegerile din martie, nu se știe cum vor fi utilizați.

Și totuși, în pofida acestui lucru, continuă să existe o parte importantă de cetățeni din Belfast care cred în reconciliere. Unul din exemple l-a dat chiar părintele Gary Donegan, fost rector de la Holy Cross Parish, figură de referință printre pasioniștii irlandezi, când a propus să se ridice un monument, lângă fostul campus unionist din Twaddell, în care să poată fi amintite victimele violenței sectare din ambele părți.

(După Vatican Insider, 12 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat