Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

#WMG2018. Irlanda deschide porțile pentru papa și pentru familiile din toată lumea

De M. Chiara Biagioni

"Veniți la Dublin pentru întâlnirea mondială a familiilor 2018 în care vom celebra frumusețea, punctele forte, problemele și satisfacțiile vieții familiale. O experiență care va schimba viața voastră și care vă va îmbogăți pe voi și familiile voastre. Come join us". A pornit, ba chiar sunt deja încălzite motoarele mașinii de organizare care lucrează la pregătirea Întâlnirii Mondiale a Familiilor (World Meeting Family 2018). Întâlnirea, care va avea ca temă "Evanghelia Familiei. Bucurie pentru lume", se va ține la Dublin de la 21 la 26 august 2018 și se vor îndrepta spre capitala irlandeză familii din toată lumea. Pentru această ocazie au fost filmate videoclipuri promoționale ale evenimentului. Între acestea un clip tradus în 7 limbi (franceză, italiană, portugheză, spaniolă, germană, galică și desigur engleză) în care sunt invitate familiile să vină în număr mare în Irlanda, "un loc primitor și cunoscut prin lunga sa istorie creștină". Țară de unde, timp de secole, au plecat misionari "în lume proclamând bucuria Evangheliei".

La fiecare trei ani, Biserica face convocarea celei mai mari întâlniri internaționale a familiilor din toată lumea. Papa Francisc a fost cel care a anunțat în 2015 la Philadelphia că orașul Dublin va fi cel care va găzdui Întâlnirea Mondială a Familiilor din 2018. Irlanda catolică, puternic ancorată în valorile Bisericii, dar care în mai 2015, cu un referendum, a aprobat cu majoritate foarte largă o modificare a Constituției care autorizează "căsătoria între două persoane, fără distincție de sex". "În pofida multelor dificultăți - a spus la Philadelphia arhiepiscopul Eamon Martin, primat al Irlandei - familia rămâne în centrul credinței și ocupă un rol important în această țară".

Întâlnirea Mondială a Familiilor nu va fi un eveniment impus de Roma. Irlanda - a asigurat pr. Timothy Bartlett, secretar general al World Meeting Family, vorbind recent episcopilor irlandezi reuniți în adunarea plenară - se pregătește să primească familiile din toată lumea și pe papa. La 21 august la sanctuarul "Stăpânei noastre de la Knock" se va ține o întâlnire la care au fost invitate cel puțin o familie din fiecare dieceză. Obiectivul întâlnirii este să se demareze un program național care va fi desfășurat timp de un an în toate parohiile irlandeze și va avea ca temă: "Amoris, Let's talk Familiy, Let's be Family". Sunt prevăzute și realizarea unei App dedicate și o serie de animații video.

Apoi, de la sanctuar va pleca în pelerinaj în fiecare dieceză din țară "icoana Sfintei Familii" comandată înadins de Comitetul de organizare unei comunități contemplative redemptoriste și propusă diecezelor ca parte a rugăciunii lor pentru Întâlnirea de la Dublin. Este interesantă și inițiativa de la Limerick unde, la 13 iulie, episcopul Brendan Leahy l-a invitat pe cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, ca să coordoneze un seminar academic despre tema "Amoris laetitia după un an: status quaestionis".

A fost lansat de teamul organizator și un program de recrutare de voluntari și familii gazdă. Întărită de experiența foarte recentă trăită prin Congresul Euharistic Internațional, Irlanda știe că are nevoie de un număr consistent de voluntari pentru a asigura desfășurarea liniștită a evenimentelor. Dar în afară de voluntari, Comitetul de organizare caută să "recruteze" și familii, mai ales din Dublin și împrejurimi, care să deschidă ușile caselor lor pelerinilor, îndeosebi pentru cei care vin mai de departe și din țări sărace. Programul se numește: "Host a Pilgrim / Family". În sfârșit, a fost publicat recent un sit web - worldmeeting2018.ie - unde este posibil să se găsească toate informațiile necesare, între care înregistrarea la eveniment și bilete pentru pelerinii irlandezi și internaționali care doresc să ajungă în Irlanda pentru Întâlnire. Situl va fi în curând disponibil în următoarele limbi: irlandeză, engleză, poloneză, franceză, italiană și spaniolă.

Trei sunt evenimentele-cheie ale Întâlnirii Mondiale a Familiilor: un Congres de trei zile de la 22 la 24 august 2018, despre tema Întâlnirii; "Festival of Families" în seara zilei de 25 august unde se vor alterna piese artistice și muzicale, mărturii și momente de rugăciune; celebrarea Sfintei Liturghii la 26 august în care se vor face rugăciuni pentru familii și pentru sfințirea lor.

Papa a asigurat prezența sa. Va participa la Festivalul familiilor și va prezida Liturghia. Arhiepiscopul de Dublin, mons. Diarmuid Martin, ține să precizeze că papa va veni în Irlanda pentru World Meeting Family. "Fiecare aspect al vizitei sale în Irlanda trebuie să fie văzut în lumina familiei" și acest lucru face călătoria sa probabil "și mai importantă". În această privință, arhiepiscopul relatează ceea ce i-a spus papa cu privire la participarea sa la întâlnire: "Îmi oferă ocazia de a spune ceea ce vreau să spun despre familie, și nu Irlandei, ci întregii lumi, în special Europei". Și arhiepiscopul adaugă: "Nimeni ca papa nu este conștient de dificultățile pe care le întâlnesc și le trăiesc familiile", dar nimeni mai mult decât papa nu este convins "cât de extrem de importantă este o viață familială sănătoasă pentru realizarea deplină a persoanelor, a bărbaților și a femeilor, mai ales a copiilor".

(După agenția SIR, 12 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat