Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea apostolică în formă de Motu Proprio Maiorem hac dilectionem despre oferirea vieții (11 iulie 2017)

"Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi" (In 15,13).

Sunt semne de specială considerație și onoare acei creștini care, urmând mai îndeaproape urmele și învățăturile Domnului Isus, au oferit în mod voluntar și liber viața pentru alții și au perseverat până la moarte în această propunere.

Este sigur că oferirea eroică a vieții, sugerată și susținută de caritate, exprimă o adevărat, deplină și exemplară imitare a lui Cristos și, de aceea, merită acea admirație pe care comunitatea credincioșilor este obișnuită s-o rezerve celor care în mod voluntar au acceptat martiriul sângelui și sau au exercitat în grad eroic virtuțile creștine.

Având întărirea părerii favorabile exprimate de Congregația Cauzelor Sfinților, care în Sesiunea Plenară din 27 septembrie 2016 a studiat cu atenție dacă acești creștini merită beatificarea, stabilesc ca să fie respectate următoarele norme:

Art. 1

Oferirea vieții este un nou caz particular din iter-ul de beatificare și canonizare, distinct de cazurile particulare despre martiriu și despre eroismul virtuților.

Art. 2

Oferirea vieții, pentru ca să fie valabilă și eficace pentru beatificarea unui slujitor al lui Dumnezeu, trebuie să răspundă la următoarele criterii:

a) oferirea liberă și voluntară a vieții și acceptarea eroică propter caritatem a unei morți sigure și în termen scurt; legătură între oferirea vieții și moartea prematură;

b) exercitarea, cel puțin în măsură obișnuită, a virtuților creștine înainte de oferirea vieții și, după aceea, până la moarte;

c) existența faimei de sfințenie și a semnelor, cel puțin după moarte;

d) necesitatea minunii pentru beatificare, care a avut loc după moartea slujitorului lui Dumnezeu și prin mijlocirea sa.

Art. 3

Celebrarea investigației diecezane sau eparhiale și respectiva Positio sunt reglementate de constituția apostolică Divinus perfectionis Magister din 25 ianuarie 1983, în Acta Apostolicae Sedis vol. LXXV (1983, 349-355), și de Normae servandae in inquisitionibus ab Episcopis facendis in Causis Sanctorum din 7 februarie același an, în Acta Apostolicae Sedis vol. LXXV (1983, 396-403), în afară de ceea ce urmează.

Art. 4

Positio despre oferirea vieții trebuie să răspundă la dubium: An constet de heroica oblatione vitae usque ad mortem propter caritatem necnon de virtutibus christianis, saltem in gradu ordinario, in casu et ad effectum de quo agitur.

Art. 5

Articolele următoare din constituția apostolică citată sunt modificate astfel:

Art. 1:

"Episcopilor diecezani, exarhilor și celor care sunt echivalați lor de către drept, în cadrul jurisdicției lor, fie din oficiu, fie la cererea fiecărui credincios sau a asociațiilor legitime și a reprezentanților lor, le revine dreptul de a investiga cu privire la viața, virtuțile, oferirea vieții sau martiriul și faima de sfințenie, de oferire a vieții sau de martiriu, despre presupusele minuni, și eventual, despre cultul antic al slujitorului lui Dumnezeu, a cărui canonizare se cere".

Art. 2,5:

"Investigația despre presupusele minuni să se facă separat de cea despre virtuți, despre oferirea vieții sau despre martiriu".

Art. 7,1:

"să studieze cauzele încredințate lor cu colaboratorii externi și să pregătească Positiones despre virtuți, despre oferirea vieții sau despre martiriu".

Art. 13,2:

"Dacă va considera Congresul că o cauză a fost instruită conform normelor de lege, va stabili s-o încredințeze unuia dintre raportori; raportorul, la rândul său, ajutat de un colaborator extern, va face Positio despre virtuți, despre oferirea vieții sau despre martiriu, conform regulilor criticii hagiografice".

Art. 6

Articolele următoare din Norme servandae in inquisitionibus ab Episcopi facendis in Causis Sanctorum sunt modificate astfel:

Art. 7:

"Cauza poate să fie recentă sau veche; este numită recentă, dacă martiriul, virtuțile sau oferirea vieții slujitorului lui Dumnezeu pot să fie dovedite prin depozițiile orale ale martorilor oculari; este numită veche atunci când dovezile referitoare la martiriu sau la virtuți pot să fie deduse numai din izvoare scrise".

Art. 10,1?:

"În cauzele atât recente cât și vechi, o biografie de o anumită valoare istorică despre slujitorul lui Dumnezeu, dacă există, sau, în lipsa acesteia, un raport cronologic îngrijit despre viața și activitățile slujitorului lui Dumnezeu, despre virtuți sau despre oferirea vieții sau despre martiriu, despre faima de sfințenie și de minuni, fără a omite ceea ce pare contrar sau mai puțin favorabil cauzei însăși".

Art. 10,3?:

"numai în cauzele recente, o listă de persoane care pot contribui la explorarea adevărului despre virtuți sau despre oferirea vieții sau despre martiriul slujitorului lui Dumnezeu, precum și despre faima de sfințenie și de minuni, sau să-l conteste".

Art. 15,a:

"După ce a primit raportul, Episcopul să încredințeze promotorului de justiție sau unui alt expert tot ceea ce a fost obținut până în acel moment, pentru ca să poată pregăti interogatoriile utile pentru a investiga și a scoate în evidență adevărul cu privire la viața, virtuțile, oferirea vieții sau martiriul, faima de sfințenie, de oferire a vieții sau de martiriu a slujitorului lui Dumnezeu".

Art. 15,b:

"În cauzele vechi interogatoriile să se refere numai la faima de sfințenie, de oferire a vieții sau de martiriu încă prezentă și, dacă este cazul, cultul adus slujitorului lui Dumnezeu în timpuri mai recente".

Art. 19:

"Pentru a dovedi martiriul, exercitarea virtuților sau oferirea vieții și faima minunilor unui slujitor al lui Dumnezeu care a aparținut vreunui institut de viață consacrată, martorii prezentați trebuie să fie, în parte însemnată, străini; afară de cazul când acest lucru este imposibil, datorită vieții deosebite a slujitorului lui Dumnezeu".

Art. 32:

"Investigația despre minuni trebuie să fie instruită separat de investigația despre virtuți sau despre oferirea vieții sau despre martiriu și să se desfășoare conform normelor care urmează".

Art. 36:

"Sunt interzise în biserici celebrările de orice gen sau panegirice despre slujitorii lui Dumnezeu, a căror sfințenie a vieții este încă supusă examinării legitime. Dar și în afara bisericii trebuie să se abțină de la acele acte care i-ar putea induce pe credincioși să considere în mod greșit că investigația, făcută de episcop despre viața și despre virtuțile, despre martiriul sau despre oferirea vieții slujitorului lui Dumnezeu, comportă certitudinea viitoarei canonizări a aceluiași slujitor al lui Dumnezeu".

Tot ceea ce am deliberat cu această scrisoare apostolică în formă de Motu Proprio poruncesc ca să fie respectat în toate părțile sale, în pofida oricărui lucru contrat, chiar dacă este vrednic de menționare deosebită, și stabilesc ca să fie promulgat prin publicarea în cotidianul "L'Osservatore Romano", intrând în vigoare chiar în ziua promulgării și ca, după aceea, să fie inserat în Acta Apostolicae Sedis.

Dat la Roma, la Sfântul Petru, în ziua de 11 iulie 2017, al cincilea an al Pontificatului Nostru.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat