Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Navarro Valls, biserica plină pentru ultimul salut adresat istoricului purtător de cuvânt al Sfântului Scaun

Era plină de cardinali, episcopi, reprezentanți politici, jurnaliști și angajați de la Sala de Presă a Sfântului Scaun biserica romană "Sfântul Eugen", unde vineri dimineața, 7 iulie 2017, s-au desfășurat funeraliile lui Joaquin Navarro Valls, istoricul purtător de cuvânt al lui Ioan Paul al II-lea din 1984 până în 2006, decedat la 5 iulie 2017, la vârsta de 80 de ani, după o lungă boală. Înmormântarea a fost prezidată de Monseniorul Mariano Fazio, vicar general al prelaturii Opus Dei, al cărei membru laic era Navarro ca și actualul purtător de cuvânt al Sfântului Scaun, Greg Burke, prezent și el în primul rând cu predecesorul (și succesor direct al lui Navarro), părintele Federico Lombardi.

Joaquin Navarro Valls "avea multe talente", dar mai ales "lealitate, profesionalitate și dăruire de sine. A pus în slujba adevărului capacitatea și competența sa comunicativă", a spus Fazio în omilia sa; el era "înainte de toate un om leal față de Dumnezeu, față de formarea din Opus Dei, față de slujirea Bisericii, îndeosebi când papa Ioan Paul al II-lea l-a chemat la Sfântul Scaun".

În schimb, părintele Lombardi l-a amintit pe jurnalistul și medicul spaniol ca "un prieten cu o viață spirituală profundă". "A-i urma lui - a spus el - a fost o surpriză, o mare provocare pe care am trăit-o fără a încerca să-l imit. A fost un mare maestru". În timp ce părintele Ciro Benedettini, fost vice-director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun l-a definit un "gentelman" în afară de a fi "un om de credință" care "a reînnoit, a reîntinerit, a profesionalizat" lumea comunicațiilor Sfântului Scaun. "Spuneau că nu avea un caracter simplu, dar reușea să țină sus climatul de entuziasm printre colegi, mari calitate a unui șef".

A luat cuvântul și medicul care l-a îngrijit pe istoricul purtător de cuvânt al Sfântului Scaun în acești ultimi doi ani: "În aprilie - a relatat el - când a fost o neașteptată agravare a bolii, am trecut prin salonul său din spital pentru a-i duce rezultatele unei examinări. Cu seninătate foarte mare mi-a spus: «Rossana, dar după părerea ta cât timp îmi mai rămâne?». Am vorbit câteva minute și a adăugat: «Când va fi, crezi că va fi posibil să donezi organele mele?». Știa că va muri în curând, dar gândul său nu era concentrat pe sine însuși și pe alții. Putea să mai facă ceva bun pentru alții".

Pentru a celebra personalitatea și profesionalitatea lui Navarro Valls era și fostul ministru și fondator al Comunității "Sfântul Egidiu", Andrea Riccardi, care le-a spus reporterilor la sfârșitul celebrării: "Navarro a reprezentat marea noutate. El și papa erau două personalități diferite, independente și libere care s-au aflat, fiecare cu rolul său, cu mare prietenie și încredere și au creat scenariul de dialog al lumii pe care îl voia papa".

Erau prezenți în biserică și cardinalii Bertone, Tauran, Sandri, Herranz, Harvey, Monseniorul Angelo Becciu, substitut la Secretariatul de Stat, Monseniorul Dario Edoardo Viganò, prefect al Secretariatului pentru Comunicare, Arturo Mari, istoric fotograf oficial al lui Wojtyła, ministrul sănătății, Beatrice Lorenzin. Sicriul lui Navarro Valls a fost îngropat în cimitirul roman de la Prima Porta.

(După Vatican Insider, 7 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat