Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Ling: "Rămân un preot umil, deschis la voința lui Dumnezeu"

De Paolo Affatato

"Astăzi sunt un cardinal, dar rămân un preot umil. Voi continua să fac ceea ce am făcut mereu: să celebrez sacramentele, să vizitez familiile, să merg înainte în fiecare zi pentru ca Evanghelia lui Cristos să fie înțeleasă de oamenii din Laos, mai ales de persoane de alte religii, majoritare în contextul nostru. Suntem o Biserică mică ce trăiește grație darurilor lui Dumnezeu, Providenței sale. Spiritul nostru este dialogul". Așa începe, într-un colocviu din inimă cu Vatican Insider, mărturia mereu blândă și pașnică a lui Louis Marie Ling Marngkhanekhoun, episcop laoțian pe care papa Francisc a voit să-l includă în colegiul cardinalilor, făcându-l titular al Bisericii "San Silvestro in Capite" din Roma.

Ling în vârstă de 73 de ani, din grupul etnic kmou, minoritar în Laos, se simte cu adevărat pescuit "de la capătul lumii" de papa Francisc și nu ezită să exprime toată uimirea sa: "Am realizat că nu era vorba de o glumă numai atunci când m-a sunat nunțiul apostolic. Nu știu de ce s-a gândit papa la mine. Dar îmi amintesc că, atunci când l-am întâlnit cu ceilalți episcopi din Laos și Cambogia pentru vizita ad limina, în ianuarie, Francisc a apreciat mărturia noastră de Biserică mică, uneori persecutată. Ne-a spus că aceste comunități ca ale noastre sunt «coloana vertebrală a Bisericii universale»: aceasta este ideea de fond care cred că a putut motiva alegerea unui cardinal din Laos".

Există o expresie-cheie care apare în cuvintele lui Ling și care-l însoțește în relatarea istorie zbuciumate de credință și este: "A face voința lui Dumnezeu". Episcopul - care aparține institutului secular de drept pontifical "Voluntas Dei" - a spus "fiat"-ul său când a fost închis de regimul comunist timp de trei ani (din 1984 până în 1987) numai pentru că vizitase un confrate în închisoare (celălalt vicar laoțian Tito Banchong). Cu același spirit, spune "fiat"-ul său astăzi misiunii la care îl cheamă papa: "În urmă cu treizeci de ani l-am întrebat pe Dumnezeu pentru ce eram în închisoare, astăzi îl întreb pentru ce sunt cardinal. Totul este în planul lui Dumnezeu. El are răspunsul și mă încred în voința sa. Nicio zi și nicio experiență nu este inutilă în viață sau să fie irosită. Știu numai că aceasta este Providența sa pentru viața mea, astăzi ca și ieri. Pentru mine închisoarea a fost un soi de «nouă consacrare», un drum pentru a asculta de Duhul Sfânt. Astfel purpura de cardinal pentru mine este un nou dar al Duhului, noi Rusalii pentru istoria mea personală. Primind voința lui Dumnezeu, rămânem cu inima împăcată".

Desigur că numirea sa, un eveniment epocal pentru Laos, nu va trece neobservată: "Este adevărat, pentru comunitatea mică de botezați din Laos este un fapt istoric, oamenii încă nu-și dau seama și nu înțeleg bine semnificația, cu atât mai puțin înțeleg asta necreștinii. Pentru aceasta voi fi chemat să fiu o punte, în același timp reprezentant al Bisericii locale și al Bisericii universale. În trecut Biserica Catolică era considerată în ținuturile noastre ca un «produs european» și credința creștină ca «religie străină», deoarece a fost adusă aici de misionarii europeni. Astăzi se înțelege mai bine, grație papei Francisc, primul papă latinoamerican, că Evanghelia este universală, este un dar pentru toată omenirea și nu aparține numai occidentalilor. Acum ne revine nouă celor din Laos să cucerim inima oamenilor, să fim transparență a Evangheliei care este o veste de pace și de iubire față de orice om".

Aici noul cardinal nu ezită să facă aluzie la condiția actuală a credincioșilor din Laos: "Trebuie să spun că noi, ca episcopi laoțieni, suntem foarte încurajați de ultimele evenimente: la 11 decembrie 2016 au fost beatificați la Vientiane cei 17 martiri din Laos, și între ei, primul nume din listă este părintele Joseph Tien, tânăr preot laoțian. Beatificarea, în centrul capitalei Vientiane, a fost un eveniment unic pentru Biserica catolică din Laos. Suntem încurajați dar rămânem prudenți. Situația noastră structurală este aceea de minoritate mică între necreștini (catolicii sunt 45.000 din circa 6 milioane de locuitori, majoritatea budiști). Pentru aceasta, înainte de toate, trebuie să fim uniți între noi, umili făcători de pace, să avem o atenție față de cei săraci și cei marginalizați, să devenim instrumente ale lui Cristos, care are mâinile noastre și picioarele noastre pentru a acționa și a merge pe drumurile din Laos".

Vor exista, cu numirea de cardinal, aspecte pozitive și în raportul cu autoritățile civile? Conform lui Ling, "și guvernul va putea să fie bucuros, deoarece se dă vizibilitate și prestigiu țării. Nu ascundem dificultățile pe care și astăzi le întâlnim în activitățile pastorale. Depinde mult de autoritățile prezente în diferitele provincii: acolo unde este mai dificil (ca în nordul sau în estul Laosului) ne bazăm mult pe ajutorul cateheților și al laicilor. Dar fiecare pas al nostru nu intră niciodată în conflict cu autoritățile civile, pe care le anunțăm mereu despre orice activitate a noastră".

"Acceptăm situația noastră - conclude Ling - și asta ne dăruiește pacea inimii. Asta înseamnă a avea încredere în Dumnezeu și în harul său, și pentru apostolatul nostru. Forța noastră este forța lui Isus: când suntem într-un moment dificil mă gândesc la experiența lui Cristos în grădina măslinilor. În acel moment de zbucium, Isus a spus Tatălui "fiat voluntas tua". El este exemplul nostru. Aceasta este cheia pentru tot, pentru noi ca și pentru orice om: a căuta voința lui Dumnezeu și a o pune în practică".

(După Vatican Insider, 8 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat