Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Omilia Sfântului Părinte în cursul Sfintei Liturghii celebrate pentru muncitorii din centrul industrial din Vatican (7 iulie 2017)

Înainte de toate aș vrea să mulțumesc pentru invitația de a celebra această liturghie cu voi muncitorii. Isus vine, el știe ce este munca, ne înțelege bine. Ne înțelege foarte bine. Și aș vrea să spun o rugăciune pentru iubitul nostru Sandro [Mariotti]. Ieri tatăl a plecat. Tatăl lucra aici, în Vatican. A plecat ca drepții... era cu prietenii la plajă și...

Să ne rugăm pentru tatăl lui Sandro și pentru Sandro.

Acum aș vrea să vă spune câte ceva despre Evanghelie. Isus a văzut un om numit Matei, așezat la biroul său de impozite. Era un vameș. Acești oameni erau judecați foarte rău, pentru că erau..., percepeau taxele și banii îi trimeteau la romani. Și o parte dintre bani îi puneau în buzunarul lor. Îi dădeau la romani: vindeau libertatea patriei, pentru aceasta erau urâți. Erau trădători ai patriei. Isus l-a chemat. L-a văzut și l-a chemat. Urmează-mă. Isus a ales un apostol, ... dintre acei oameni, cei mai răi. Apoi acest Matei, invitat la masă, era bucuros.

Mai înainte, când locuiam în via della Scrofa, îmi plăcea să merg, acum nu pot, la "San Luigi dei Francesi" pentru a-l privi pe Caravaggio, Convertirea lui Matei, el agățat de bani în felul acesta [face gestul] și Isus care cu degetul îl arată [...]. El este alipit de bani. Și Isus îl alege pe el. Invită la masă toată gașca, trădători ai patriei, vameșii. Văzând asta, fariseii care se credeau drepți, îi judecau pe toți și spuneau: "Dar cum de învățătorul vostru are această companie?". Isus spune: "Eu n-am venit să-i chem pe cei drepți, ci pe păcătoși".

Asta mă mângâie mult, pentru că mă gândesc că Isus a venit pentru mine. Pentru că toți suntem păcătoși. Toți. Toți avem această diplomă. Suntem cu diplomă. Fiecare dintre noi știe unde este mai puternic păcatul său, slăbiciunea sa. Înainte de toate trebuie să recunoaștem asta: niciunul dintre noi, noi toți care suntem aici, nu poate să spună: "Eu nu sunt păcătos". Fariseii spuneau asta. Și Isus îi condamnă. Erau mândri, vanitoși, se credeau superiori altora. În schimb toți suntem păcătoși. Este titlul nostru și este și posibilitatea de a-l atrage pe Isus la noi. Isus vine la noi, vine la mine, vine la mine pentru că sunt un păcătos.

Pentru aceasta a venit Isus, pentru păcătoși, nu pentru cei drepți. Aceștia nu au nevoie. Isus a spus: "Nu cei sănătoși au nevoie de medic, ci cei bolnavi, mergeți și auziți ce înseamnă îndurare vreau și nu jertfe. De fapt, eu n-am venit să-i chem pe cei drepți, ci pe păcătoși".

Când eu citesc asta mă simt chemat de Isus, și toți putem spune același lucru: Isus a venit pentru mine. Fiecare dintre noi.

Aceasta este mângâierea noastră și încrederea noastră: că El iartă mereu, El vindecă sufletul mereu, mereu. "Dar sunt slab, voi cădea din nou...": Isus va fi cel care te va ridica, te va vindeca, mereu [...] Aceasta este mângâierea noastră, Isus a venit pentru mine, pentru [...] a-mi da forța, pentru a mă face fericit, pentru a face conștiința mea liniștită. Să nu ne fie frică. În momentele urâte, când unul simte povara, atâtea lucruri pe care le-am făcut, atâtea alunecări ale vieții, atâtea lucruri, și simte povara... Isus mă iubește pentru că sunt așa.

Îmi vine în minte un moment din viața unui mare sfânt, Ieronim, care avea un caracter dificil, și încerca să fie blând, dar acel caracter dificil... pentru că era un dalmat, și dalmații sunt puternici... A reușit să domine modul său de a fi și astfel oferea Domnului atâtea lucruri, atâta muncă, și îl ruga pe Domnul: "Ce vrei de la mine?" - "Încă nu mi-ai dat totul" - "Dar, Doamne, eu ți-am dat asta, asta și asta..." - "Dar lipsește un lucru" - "Ce lipsește?" - "Dă-mi păcatele tale".

Este frumos să auzim asta: "Dă-mi păcatele tale, slăbiciunile tale, eu voi vindeca, tu mergi înainte".

Astăzi, în această primă vineri, să ne gândim la Inima lui Isus, ca să ne facă să înțelegem acest lucru frumos, cu inima milostivă, care ne spune numai: "Dă-mi slăbiciunile tale, dă-mi păcatele tale, eu iert totul". Isus iartă totul, iartă mereu.

Aceasta să fie bucuria noastră.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat