Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Un maestru inimitabil", Navarro Valls în amintirea succesorilor

De Salvatore Cernuzio

"Grace under pressure". "Harul sub presiune". Îl citează pe Hemingway directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Greg Burke, pentru a-l aminti pe Joaquín Navarro Valls, istoric purtător de cuvânt timp de 22 de ani al lui Ioan Paul al II-lea, decedat ieri la 80 de ani după o lungă boală. Jurnalistul, și medic psihiatru, "întrupa ceea ce Ernest Hemingway definea curajul: harul sub presiune", explică Burke, care ca Navarro este membru laic al Opus Dei.

Cunoașterea dintre cei doi, relatează el, a avut loc când Burke lucra pentru Time și revista l-a indicat pe Ioan Paul al II-lea ca "omul anului". Însărcinat să facă un reportaj, tânărul trimis s-a pus în contact cu purtătorul de cuvânt de atunci al lui Wojtyła, personaj considerat inaccesibil între zidurile leoniene dar care se bucura de stimă unanimă. "Mă așteptam să găsesc în el un om de credință, dar am găsit un om de credință care era și un profesionist de primă clasă", amintește el.

Greg Burke relatează după aceea că "a observat de aproape" această figură enigmatică ce a fost și consilier, ambasador și, mai ales, prieten al papei polonez, în timpul Conferinței Națiunilor Unite la Cairo din 1994, unde Navarro Valls era unul dintre membrii delegației Vaticanului cu investitură directă a pontifului. Acel eveniment, amintește Burke, "era unul dintre cele mai bune exemple a ceea ce papa Francisc definește «colonizare ideologică». Era fascinant să vezi pe cineva care apăra credința, dar nu era în apărare: conducea lupta".

Totuși, conform responsabilului comunicațiilor vaticane, "Navarro s-a comportat mereu ca un gentleman creștin, din aceia pe care în aceste timpuri sunt greu de găsit".

Pe aceeași linie este și părintele Federico Lombardi, succesor direct al lui Navarro din 2006, an în care purtătorul de cuvânt spaniol și-a prezentat demisia la papa Ratzinger. Într-un lung și pasionat interviu la Radio Vatican, iezuitul, actualmente președinte al Fundației Ratzinger - Benedict al XVI-lea, aduce omagiu predecesorului său care, spune el, a rămas până la sfârșit "strălucitorul și competentul «purtător de cuvânt» al papei". ""Chiar dacă aceasta nu era denumirea oficială a misiunii sale, care a fost mai degrabă «director al Sălii de Presă», trebuie spus că în cazul său era o denumire complet corespunzătoare".

În mod deosebit, părintele Lombardi amintește câteva calități "eminente" ale personalității și carismei lui Joaquín Navarro Valls: "Inteligența, eleganța și capacitatea sa de relații", la care se adăugau "o foarte bună cunoaștere a limbilor și o adevărată genialitate în a prezenta știri și conținuturi informative în formă strălucitoare, atrăgătoare și concisă". Toate sunt caracteristici care l-au făcut un "punct de referință al Vaticanului pentru lucrătorii din informația internațională, dar și pentru relațiile - publice, dar nu numai - cu multe personalități de mare importanță și influență în lumea comunicațiilor, a politicii, a afacerilor".

Nu întâmplător Wojtyła l-a voit ca membru efectiv al delegațiilor Sfântului Scaun la Conferințele mondiale ale Națiunilor Unite de rezonanță deosebită, "unde, grație experienței și capacității sale comunicative, a desfășurat efectiv un rol de importanță primară". Și l-a implicat și în operațiuni de diplomație fină cum ar fi pregătirea sau desfășurarea călătoriei istorice în Cuba în 1998 sau, cu zece ani înainte, călătoria cardinalului Casaroli în Rusia.

"Cu siguranță Ioan Paul al II-lea a avut mare încredere în el și a ținut cont mult de slujirea sa", destăinuiește părintele Lombardi la microfoanele postului de radio al cărui director a fost timp de un deceniu. "Nu este îndoială că în toată slujirea foarte lungă desfășurată de el în timpul pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, din 1984 până la moartea sa în 2005, a fost efectiv foarte aproape de papa, așa încât a trebuit să fie considerat una dintre figurile importante ale acelui pontificat extraordinar, nu numai prin vizibilitatea sa publică evidentă, ci și prin rolul său de intervenție și de sfătuire".

Iezuitul se declară după aceea recunoscător lui Navarro Valls pentru "amabilitatea" și "atenția" în cursul celor cincisprezece ani de colaborare, mereu senină și prietenească, în domeniul comunicațiilor vaticane. "Nu mi-aș fi imaginat niciodată că voi fi chemat să-i urmez. Era evident că sub multe puncte de vedere era pentru mine complet inimitabil: ca să-l imit nu puteam și nici nu trebuia să încerc. În contextul unui pontificat diferit am încercat deci să interpretez și să desfășor misiunea încredințată mie așa cum știam mai bine, dar păstrând, pe cât îmi era posibil, moștenirea sa prețioasă".

Așadar în afară de a fi "un prieten" și un "maestru în comunicare", Navarro a fost și "un exemplu de viață spirituală discretă, adevărată și profundă, pe deplin integrată cu munca sa", un model de "dedicare în slujba papei și a Bisericii".

(După Vatican Insider, 6 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat