Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adio lui Navarro Valls, mai mult decât un purtător de cuvânt pentru papa Ioan Paul al II-lea

De Andrea Tornielli

Fizic slab, foarte elegant, poliglot cu o predilecție pentru media nord-americane, a fost nu numai purtătorul de cuvânt al lui Ioan Paul al II-lea, ci și un "spin doctor" al său și în mai multe ocazii consilierul și ambasadorul oficial. Joaquín Navarro Valls, medic psihiatru și apoi jurnalist, membru al Opus Dei (așadar avea votul celibatului) și neuitat director al Sălii de Presă a Vaticanului în timpul papei Wojtyła, a murit ieri la 80 de ani. S-a născut la Cartagena și după studiile de medicină s-a dedicat jurnalismului lucrând pentru cotidianul spaniol Abc al cărui corespondent de la Roma a devenit. I-a fost atribuit timp de mulți ani și un oarecare trecut de toreador, dar el însuși, după mult timp, a dezmințit asta, dezamăgind multele admiratoare.

În 1984, pe neașteptate, Ioan Paul al II-lea îi propune să conducă Sala de Presă a Sfântului Scaun, până în acel moment condusă de un preot. Navarro insistă mult pe profesionalitate și ia ca model sala de presă a Congresului Statelor Unite. Întărit de legătura personală și directă cu pontiful, când slujește este un purtător de cuvânt în măsură să bypasseze Secretariatul de Stat și să gestioneze adevărate operații mediatice cum ar fi să informeze, în primii ani din mileniul al treilea, printr-un articol semnat de scriitorul Vittorio Messori, că papa polonez nu-și va da demisia niciodată, în pofida înaintării bolii Parkinson.

Ca purtător de cuvânt a știut să-l anticipeze și să-l interpreteze Wojtyła și l-a urmat până în fazele finale, ajungând să poarte - el însuși a povestit asta - un nas roșu de clovn pentru a smulge un zâmbet de la pontiful bolnav. Rezumatele sale în timpul călătoriilor papale erau mereu condimentate cu anecdote și cu fraze care pot fi atribuite Papei. Uneori alegerile sale au provocat tensiuni cu Secretariatul de Stat, care se vedea întrecut, așa cum s-a întâmplat în octombrie 2001 când din Kazahstan, cu un interviu la Reuters, Navarro a explicat că Statele Unite avea dreptul de a se apăra pentru atacul suferit la 11 septembrie. Cuvinte care în câteva ore au fost interpretate cu un exces de simplificare, în rolfilmele de la CNN, ca "lumină verde pentru atacul în Afganistan" din partea Vaticanului.

În vârtejul hiperactivității wojtyliene, când papa încă se simțea în mod discret bine, n-au lipsit incidentele, ca atunci când în avionul papal, în 1996, zburând între Ciudad de Guatemala și Caracas, Navarro le-a explicat jurnaliștilor modalității întâlnirii Pontifului cu laureata premiului Nobel Rigoberta Menchú, amintind și conținuturile colocviului. Însă în realitate acea întâlnire n-a avut loc niciodată.

Micimi dacă sunt comparate cu munca extraordinară desfășurată în gestionarea media cu un Papa foarte mediatic. Ca purtător de cuvânt a gestionat realizarea unei cărți pentru a contrasta teza uciderii papei Luciani, propusă de David Yallop. Lucrarea a fost încredințată lui John Cornwell, fratele faimosului scriitor de romane polițiste John Le Carré. Lucrarea lui Cornwell a distrus teza asasinării, dar a descris în mod nemilos și Curia Romană și cinismul care l-a înconjurat pe pontiful din Veneto care a slujit numai 33 de zile.

Este a lui și regia primei cărți-interviu cu un papă, Să trecem pragul speranței încredințată peniței sigure a lui Messori, cu care Navarro avea un raport de prietenie. Despre el se vorbise chiar ca posibil "cardinal laic" sau drept candidat pentru un rol diplomatic la ONU.

De fapt, Navarro Valls a avut un rol semnificativ în culisele pontificatului: el fost cel care a gestionat și a rezolvat, de exemplu, problemele dificile legate de ceremonialul primei vizite a unui episcop de Roma la sinagoga din capitală, pe care Ioan Paul al II-lea a făcut-o triumfal la invitația rabinului șef Elio Toaff. A reprezentat Sfântul Scaun, conducând de fapt delegația Vaticanului, la Conferința Internațională ONU despre Populație și Dezvoltare din Cairo în 1994, și același lucru l-a făcut anul următor la Pechin, la Conferința Națiunilor Unite despre Femeie. Succesul cu care era mai mândru a fost vizita în Cuba din ianuarie 1998. De fapt el, după un interminabil colocviu nocturn cu Fidel Castro, a aplanat orice dificultate pentru realizarea unei călătorii destinate să marcheze o epocă.

(După Vatican Insider, 6 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat