Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A murit cardinalul Meisner

Avea 83 de ani cardinalul german Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Köln, mort la primele ore ale zilei de miercuri, 5 iulie 2017, în timp ce se afla în vacanță în localitatea Bad Füssung, în dieceza bavareză de Passau. S-a născut la 25 decembrie 1933 la Breslau, capitala districtului Silezia de Jos, în acel timp aparținând Germaniei, dar astăzi în teritoriu polonez cu numele de Wroclaw. Hirotonit preot la 22 decembrie 1962, a fost ales la 17 martie 1975 la sediul titular de Vina, cu funcția de auxiliar al administratorului apostolic de Erfurt-Meiningen. A primit hirotonirea episcopală la 17 mai. După moartea cardinalului Alfred Bengsch, la 22 aprilie 1980, a fost transferat la dieceza de Berlin, care includea fie partea de est fie partea de vest a orașului, în acea epocă împărțită în două de cunoscutul zid. În consistoriul din 2 februarie 1983 a fost creat cardinal cu titlul de "Santa Pudenziana". La 20 decembrie 1988 a fost promovat arhiepiscop mitropolit de Köln. A condus arhidieceza până la 28 februarie 2014, când a renunțat la conducerea pastorală.

La Berlin mai sunt unii care-l amintesc ca "episcopul care trecea prin zid": Joachim Meisner era unul dintre puținii autorizați să facă asta, el care a trăit în întregime experiența comunistă a Germaniei de Est înainte de a ajunge la Köln, cu un an înainte ca acel zid să se prăbușească.

Pentru cardinalul Meisner patruzeci și cinci de ani sub comunism l-au convins "că acel sistem întemeiat pe minciună mai devreme sau mai târziu se va prăbuși". Însă în 1989 "credea că avea să reziste pentru alți două sute de ani...". De aceea mărturisea că a rămas surprins când Ioan Paul al II-lea l-a transferat "pe neașteptate" la Köln: el, episcop al Germaniei de Est, trimis ca păstor în cea mai bogată dintre diecezele germane din vest, "Roma germană". Aici, în august 2005, a putut să găzduiască Ziua Mondială a Tineretului primindu-l pe Benedict al XVI-lea, Papa german, în prima călătorie a pontificatului său. Până acolo încât regretatul cardinal indica acea ZMT ca "unul din momentele cele mai semnificative" din viața sa.

Născut în ziua de Crăciun a anului 1933 la Breslau, în acel timp cuprins în teritoriul Germaniei, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial a fost expulzat cu familia sa din Silezia. Ajunși în Turingia în 1945 într-o situație de diaspora, acei evacuați silezieni erau din nou primii catolici în regiune din perioada Reformei luterane. "În pofida mizeriei exterioare - fără biserică, fără parohie, fără posibilitate de a manifesta public credința catolică - duceau o viață creștină foarte intensă", a destăinuit el într-un interviu acordat ziarului nostru.

Vorbind despre copilăria sa în Republica Democrată Germană, unul dintre statele satelit ale Uniunii Sovietice, spunea că la școală erau ore de rusă "pentru că acela era instrumentul de introducere în comunism". Și prima sa rezistență, făcută cu colegii de școală, a fost tocmai aceea de a refuza să învețe acea limbă. Intrat în seminarul din Erfurt, a completat acolo studiile teologice, realizând dorința, simțită de foarte tânăr, de a deveni preot. Hirotonit preot la douăzeci și nouă de ani, la 22 decembrie 1962, de episcopul Josef Freusberg, la Erfurt a desfășurat funcțiile de vicar cooperator în parohiile "Sfântul Egidiu" din Heiligenstadt și "Sfânta Cruce" chiar în orașul Erfurt. S-a dedicat și asistenței spirituale a Caritas-ului local și altor activități pastorale din RDG, până când la 1a 17 martie 1975, Paul al VI-lea l-a numit episcop titular de Vina cu funcția de auxiliar al administratorului apostolic de Erfurt-Meiningen, monseniorul Hugo Aufderbeck, care i-a conferit după aceea hirotonirea episcopală la 17 mai. Co-consacratori au fost episcopii Hans-Georg Braun și Georg Weinhold.

Monseniorul Meisner s-a apucat cu toată pasiunea în munca din administrația apostolică permanenter constituta și după cinci ani, la 22 aprilie 1980, Ioan Paul al II-lea l-a desemnat la conducerea sediului de la Berlin, unde a luat în posesie canonică la 17 mai.

Dieceză singulară, "mereu sub reflectoarele politicii", cuprindea atât partea răsăriteană cât și cea apuseană a orașului, precum și toate localitățile înconjurătoare cu atâtea parohii mici și comunități risipite: treizeci de mii de kilometri pătrați, în al cărui teritoriu trăiau un milion și 200 de mii de catolici și circa 8 milioane de protestanți. Episcopul Meisner și-a stabilit reședința la Berlinul de Est, dar mergea desigur și în Berlinul de Vest din motive pastorale. Din septembrie 1982 până în 1989 a fost și președinte al Berliner BIschifskonferenz, funcția în care i-a urmat episcopului de Dresden-Meissn, monseniorul Gerhard Schaffran.

La nici trei ani după venirea la Berlin, papa Wojtyła l-a creat cardinal cu titlul de "Santa Pudenziana" în consistoriul din 2 februarie 1983. După aceea a fost numit membru al Congregațiilor pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, pentru Episcopi și pentru Cler, al Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative, al Prefecturii pentru Afacerile Economice ale Sfântului Scaun și al Consiliului Cardinalilor pentru studierea problemelor organizatorice și economice ale Sfântului Scaun.

La 20 decembrie 1988, papa l-a promovat arhiepiscop de Köln. Așadar, mai mult sau mai puțin de un an înainte de prăbușirea zidului din Berlin. La 12 februarie a luat în posesie canonică arhidieceza în vestitul Dom, cea mai mare biserică din Germania, și după zece ani, în 1998, a promovat celebrări solemne pentru cei 750 de ani de la punerea primei pietre a acelei catedrale.

Figură de referință a Bisericii germane și după reunificare, cardinalul Meisner a participat la diferite sinoade ale episcopilor și a avut un rol de prim plan mai ales în a doua adunare specială pentru Europa, în 1999, unde a avut funcția de președinte delegat. Angajat personal în drumul ecumenic, întărit de experiența germană, a remarcat în acea adunare importanța de a se cunoaște mai bine și de a colabora cât mai mult posibil. Din totdeauna în prima linie cu privire la chestiunea apărării vieții, când, chiar în Germania a fost autorizat comercializarea pilulei Ru486, el a vorbit despre "o zi de doliu". În sfârșit, reluând un filon important al Bisericii la Köln, a dedicat o atenție puternică lumii muncii, făcând referință la figura lui Adolph Kölping, "martor practic al doctrinei sociale a Bisericii".

Trimis special al lui Ioan Paul al II-lea și al lui Benedict al XVI-lea în diferite celebrări semnificative în toată Europa, în mai 2008 la Trier, în numele papei Ratzinger, a beatificat-o pe călugărița Maria Rosa Flesch. O misiune, continuată și după ce papa Francisc a acceptat renunțarea sa la conducerea pastorală a Arhidiecezei de Köln, la 28 februarie 2014. De fapt, în vara anului 2015, a fost trimis special la celebrarea de inaugurare a complexului conventual al sanctuarului Maria-Radna, desfășurată la Timișoara, în România.

Telegrama Sfântului Părinte Francisc adresată cardinalului Rainer Woelki

Cu profundă emoție am aflat știrea că în mod neașteptat cardinalul Joachim Meisner a fost chemat de pe acest pământ de Dumnezeul milostivirii. Sunt aproape de dumneavoastră și de toți credincioșii din arhidieceza de Köln în rugăciune pentru regretatul păstor. Cu credință profundă și iubire sinceră față de Biserică, Eminența Sa cardinalul Meisner s-a dedicat anunțării Veștii Bune. Cristos Domnul să-l răsplătească pentru angajarea sa fidelă și curajoasă în favoarea binelui oamenilor din est și din vest, și să-l facă părtaș de comuniunea sfinților în cer. Din inimă împart tuturor binecuvântarea apostolică celor care-l comemorează pe păstorul răposat cu rugăciuni și jertfe.

(După L'Osservatore Romano, 6 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat