Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Charlie, "Bambino Gesù" în dialog cu familia și medicii englezi

De Francesco Peloso

"Modul nostru de planificare s-a dezvoltat pornind de la cuvintele papei care spera ca să fie însoțire și în cazul sfârșitului vieții". Așa a explicat Mariella Enoc, președinta de la "Bambino Gesù", spitalul Vaticanului, cum s-a mișcat structura sanitară a Sfântului Scaun, în ultimele zile, în raport cu cazul lui Charlie Gard, nou-născutul victimă a unei boli foarte rare, degradarea mitocondrială, în centrul unui caz mondial. A fost decisiv să se stabilească un raport direct cu mama lui Charlie care i-a telefonat chiar lui Enoc, în timp ce se deschidea concomitent un canal de comunicare cu spitalul englez. Au fost ore zbuciumate cele de lunea trecută îndeosebi, în timpul cărora președinta de la "Bambino Gesù" a trebuit să gestioneze un caz devenit de acum de relevanță internațională deși nu-i place, așa cum a admis ea însăși rămasă aproape fără glas, notorietatea mediatică.

Mariella Enoc a explicat cum s-au desfășurat treburile în timpul prezentării Raportului sanitar 2016 al Spitalului, care a avut loc în inima Cetății Vaticanului, în casina Pio IV, sediul Academiei Pontificale de Științe. De altfel, tot luni, era publicată de o importantă agenție internațională, Associated Press, o investigația care putea în discuție calitatea spitalului, cu referință la episoade care ar fi avut loc într-un trecut nu prea îndepărtat. La aceste acuze a răspuns și secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, care era și el prezent la prezentarea diferitelor rapoarte cu privirea la starea spitalului. Cu el era și ministrul sănătății, Beatrice Lorenzin, monseniorul Marcelo Sanchez Sorondo, președinta Academiei Pontificale de Științe, și diferiți responsabili sanitari și științifici de la "Bambino Gesù"; între aceștia din urmă și Bruno Dallapiccola, director științific al spitalului, care s-a arătat mai degrabă sceptic în zilele trecute cu privire la posibilitatea că există îngrijiri pentru micuțul Charlie, mai ales datorită nivelului de degenerare la care a ajuns boala.

Enoc a tratat tema despre nou-născutul englez imediat, odată ce a ajuns la întâlnire, dar după aceea a simțit nevoia de a se întoarce asupra problemei pe larg și la sfârșitul întâlnirii. Președinta a reafirmat că mama lui Charlie s-a arătat "combativă și determinată", că a evaluat pozitiv cuvintele despre o posibilă primire a familiei sale într-o însoțire a bolii copilului în parcursul său final, dar a exprimat cu putere dorința ca să se caute și îngrijiri experimentale. În fața acestei cereri, a afirmat Enoc, "am cerut medicilor, oamenilor de știință, să verifice și această posibilitate", apoi rezultatul ulterioarei aprofundări în materie va fi comunicat direct părinților lui Charlie. Mariella Enoc a voit apoi să dea un exemplu al unui caz care i s-a întâmplat recent pentru a explica importanța pe care spitalul o dă raportului cu micii pacienți și familiile lor. "În urmă cu o săptămână - a spus ea - eram prezentă când o fetiță grav bolnavă a murit în brațele mamei, în acel moment am spus «spitalul a eșuat». «Nu», mi-a răspuns mama, pentru că Maria (nume de fantezie) a fost îngrijită cu iubire și demnitate".

Pe un alt versant, între timp, a fost dus înainte dialogul cu Great Ormond Street Hospital; "Bambino Gesù" a cerut autorităților sanitare engleze dacă este practicabilă ipoteza unei transferări a copilului, însă răspunsul a fost negativ, board-ul spitalului a dat părere contrară tocmai în virtutea diferitelor sentințe judecătorești care au ritmat evenimentul și care acum împiedică transferarea. Totuși spitalul pediatric englez a mulțumit spitalului "Bambino Gesù" pentru modul în care acesta din urmă a recunoscut importanța muncii medicale desfășurată până aici cu micuțul Charlie; între cele două structuri a prevalat așadar colaborarea și a fost evitată posibila apariție de tensiuni.

Referitor la tema posibilei îndârjiri terapeutice față de copil, atât Enoc cât și cardinalul Parolin ai fost prudenți. De fapt, amândoi au dat cuvântul medicilor, prima explicând că raritatea bolii și complicațiile sale facă în așa fel încât să ne aflăm într-un soi de "zonă cenușie". "În acest caz este foarte dificil să se spună dacă este îndârjire terapeutică sau nu", a afirmat președinta, "cu privire la această zonă cenușie - a adăugat ea - mă abțin de la evaluare și fac singurul lucru pe care-l pot face, adică să spun că putem primi familia și s-o însoțim așa cum ne-a cerut Papa".

Parolin, la rândul său, a evitat în mod explicit să dea răspunsuri cu caracter medical: "Eu nu sunt un specialist, nu intrăm acum în aceste aspecte. Noi suntem pentru viață, repetăm ceea ce a spus Papa, noi suntem pentru viață". Pe scurt cardinalul a afirmat după aceea că Sfântul Scaun se poate activa "pentru a încerca să se depășească aceste probleme" cu caracter instituțional și administrativ, "dacă putem face ceva vom face, pentru partea medicală «Bambino Gesù» se va activa".

În schimb cu privire la activitatea de la "Bambino Gesù", secretarul de stat a explicat că raportul sanitar prezentat "este extrem de pozitiv, eu cred că mergem în sensul corect, deci exprim deplină încredere în conducerea actuală și încurajare de a merge înainte".

Cu privire la investigația AP, a fost întrebat cardinalul ce părere are, dat fiind că era vorba despre o investigație foarte dură față de spital. "Eu m-am întrebat - a spus Parolin - la ce răspunde această investigație pentru că de fapt face referință la episoade petrecute în trecut care s-a încercat în toate modurile să fie găsite și să se ia în considerare încercând să fie rezolvate. Niciun spital nu este perfect, probleme există mereu, însă unele lucruri sunt în mod clar nefondate; cât privește problemele care au fost prezentate, este în desfășurare tentativa serioasă de a le rezolva".

O ulterioară precizare despre chestiunea Associated Press a venit apoi de la "Bambino Gesù", care a subliniat că în realitate problema cea mai gravă de care suferă acum spitalul Vaticanului este aceea a lipsei de spații; în acest sens, Sfântul Scaun și conducerea spitalului studiază soluțiile posibile pentru o chestiune care cu trecerea timpului și creșterea numărului de pacienți, devine structurală. În afară de asta, cardinalul a cerut Consiliului de Administrație abia reînnoit să susțină efortul spitalului în domeniul reorganizării sanitare.

După aceea, Parolin a voit să împărtășească apelul lansat chiar de președinta Enoc în sprijinul ministrului Beatrice Lorenzin în favoarea campaniei pentru vaccinarea tuturor copiilor: "Mi se pare important să împărtășesc acest apel, am văzu și cazuri în care nevaccinarea a adus daune ireparabile față de copii, motiv pentru care mă simt obligat să împărtășesc acest apel".

În sfârșit, printre multele date semnificative prezentate în ziua de ieri, merită de amintit că la "Bambino Gesù" au fost efectuate 339 de transplanturi de organe și țesuturi, 9.600 de pacienți "rari" diagnosticați și asistați, 93.120 nopți gratuite garantate pentru 3.700 de familii și 102 cazuri umanitare de pacienți străini luați în îngrijire. De asemenea: "În 2016 au fost înregistrate 80.015 accesuri la primul ajutor (dintre care 412 transporturi de urgență neo-natală și 81 transporturi cu elicopterul) și 1.696.279 prestații de ambulatoriu (+50% în ultimii 5 ani). 27.058 între proceduri chirurgicale și de intervenție, 26.947 internări obișnuite, dintre care 28% pentru pacienți care provin din afara regiunii și 13,5% pentru copii de naționalitate străină".

(După Vatican Insider, 5 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat