Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vaticanul și Trump se mobilizează pentru a da o speranță lui Charlie

De Domenico Agasso jr

Vaticanul și Donald Trump pe teren pentru a-l ajuta pe micuțul Charlie. Sfântul Scaun și președintele Statelor Unite au comunicat ieri că sunt la dispoziția copilului de 10 luni lovit de sindromul de degradare mitocondrială, pentru care medicii de la spitalul din Londra unde este internat au decis întreruperea îngrijirilor, considerate inutile. Alegere confirmată și de Curtea Europeană a Drepturilor Umane de la Strasbourg, care a respins cererea părinților de a-l duce - pe cheltuiala proprie și cu o adunare de fonduri - pe copil în SUA pentru o terapie experimentală. De la Casa Albă a venit un tweet: "Dacă putem să-l ajutăm pe micul Charlie Gard, ca prietenii noștri din Marea Britanie și papa, vom fi fericiți să facem asta". Un purtător de cuvânt a precizat după aceea că Trump n-a vorbit cu rudele copilului, pentru că nu vrea să exercite presiuni, dar că membri ai administrației au avut contacte directe, facilitate de guvernul britanic. Niciun comentariu de la premierul britanic Theresa May, care s-a limitat să spună: "Toate gândurile noastre sunt cu Charlie și familia sa". În spatele acestei inițiative de la Washington ar fi disponibilitatea unor medici americani de a aplica gratuit acel tratament experimental și un spital neprecizat care l-ar găzdui. Sunt noutăți care probabil fac plăcere lui Chris Gard și Connie Yates, părinții micuțului, rămași alături de el în ultimele zile după ce doctorii au acordat o neașteptată prorogare vinerea trecută, în fața cererilor și implorărilor repetate ale familiei de a aștepta să scoată din priză aparatele care-l țin în viață pe copil.

Între timp de la Roma, Mariella Enoc, președinte al Spitalului pediatric "Bambino Gesù", proprietate a Sfântului Scaun, a oferit un ajutor concret: "Am cerut directorului sanitar să verifice cu Great Ormond Street Hospital din Londra, unde este internat nou-născutul, dacă există condițiile sanitare pentru o eventuală transferare a lui Charlie la spitalul nostru. Știm că acest caz este disperat și că, pe cât rezultă, nu există terapii eficace". Adaugă Enoc: "Suntem aproape de părinți în rugăciune și, dacă aceasta este dorința lor, disponibili să-l primim pe copilul lor la noi, pentru timpul care-i va rămâne de trăit".

Această propunere de primire vine în ziua de după apelul pontifului pentru ca micul Charlie să fie îngrijit până la sfârșitul zilelor sale. Enoc afirmă: a apăra "viața, mai ales când este rănită de boală, este o angajare de iubire pe care Dumnezeu o încredințează fiecărui om. Cuvintele Sfântului Părinte rezumă bine misiunea spitalului Bambino Gesù. În afară de asta, ieri a fost luarea de poziție a Monseniorului Vincenzo Paglia, președinte al Academiei Pontificale pentru Viață, institut din Vatican care se ocupă de aceste teme: "A scoate din priză aparatele de la un bolnav este un lucru care-mi provoacă repulsie". Și "este oribil că tribunalele decid cu privire la viața unei persoane".

Cu privire la posibilitatea ca micul Charlie să fie primit în Italia a intervenit ministrul sănătății Beatrice Lorenzin: "Aceasta este o evaluare care ține de medici și de familie", dar dacă ar fi să vină "vom da sprijinul necesar".

(După Vatican Insider, 4 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Papa despre Charlie Gard: Să fie îngrijit până la sfârșit


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat