Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pakistan, arhiepiscopul Shaw: "Biserica este binecuvântată"

De Paolo Affatato

Este mult prea ușor a privi Biserica catolică din Pakistan cu o lentilă întunecată de stereotipuri. Mult prea ușor a găsi exponenți din cler sau laici pakistanezi (mai ales cei transferați comod în Europa) cuprinși de victimizare sau de plângeri datorită persecuțiilor îndurate. Legea notorie de blasfemie, istoria lui Asia Bibi, discriminările existente, atentate teroriste care au episoade de violență în masă asupra cartierelor creștine oferă materie suculentă pentru a picta un tablou cu nuanțe sumbre: unde credincioșii sunt anihilați, plâng, cerșesc compasiunea (așadar banii) Occidentului. Ca să nu spunem cât de ușoară este exploatarea emoționantelor lor istorii de credință în campanii bine orchestrate de "marketing catolic", după criteriile moderne ale emotion-raising, care de mult timp au pătruns și în organizații creștine, deoarece sunt eficace și remunerative.

Cuvintele lui Sebastian Francis Shaw, arhiepiscop de Lahore, dieceză în inima Punjab-ului pakistanez, au puterea de a arunca în aer castelul de stereotipuri și prejudecăți care umplu vulgata cu privire la viața Bisericii din Pakistan. Și, cu puterea lor pur evanghelică, ridică temperatura credinței și lărgesc inima, cu un suflu de Duh Sfânt, în cel care le ascultă. Franciscan din Ordinul Fraților Minori, Shaw a fost numit în 2009 episcop auxiliar în arhidieceza de Lahore, sediu mai important din punct de vedere istoric din țară, centru cultural, economic și politic din Pakistan. Foarte repede a trebuit să gestioneze un delicat moment de tranziție și, ca administrator apostolic, și-a suflecat mânecile până când în 2013 a venit numirea arhiepiscopală din partea lui Benedict al XVI-lea.

Shaw este dezarmant când vorbește despre Biserica din Pakistan după o optică pur și simplu creștină, care exclude orice victimizare, plângere, învinuire sau protest, pentru a cuprinde în totalitate privirea fericirilor. Ceea ce asigură apropierea lui Cristos și darul mereu îmbelșugat al harului asupra unei comunități foarte conștiente că se bazează nu atât pe propriile forțe, cât mai ales pe forța care vine de sus: "Suntem o Biserică binecuvântată de Dumnezeu cu atâtea daruri, care ne surprind în experiența noastră zilnică", notează el la Vatican Insider. "În primul rând darul vocațiilor la preoție și la viața consacrată ne deschide inima la recunoștință și deschide larg porțile viitorului", continuă el, citându-i pe atâția tineri care în fiecare an intră în seminarul mare din Lahore. Acești studenți devin noi preoți: "Ne pregătim pentru șapte noi hirotoniri sacerdotale în 2017, în timp ce anul trecut am celebrat hirotonirea a cinci preoți franciscani capucini și a primului salezian pakistanez. Creșterea comunității noastre este simbolizată de exigența de a institui trei parohii noi, abia născute în teritoriul din Lahore", povestește el.

Episcopul este departe de a ascunde problemele pe care le trăiesc credincioșii pakistanezi, dar ceea ce le schimbă radical este perspectiva cu care trebuie privite și înfruntate: "Mă gândesc mereu că harul lui Dumnezeu este mai mare decât dificultățile și decât suferințele. Crucea este o trecere provizorie, care duce la înviere. Așa este în viața fiecărui creștin, așa este în viața noastră. Astăzi avem inima plină de speranță, având certitudinea că Dumnezeu nu ne abandonează". Pe catolicii pakistanezi lui Shaw îi place să-i definească "un popor al fericirilor", pentru că trăiesc ca blânzi, ca săraci în duh, ca făcători de pace și dreptate, uneori ca persecutați: "În prezentul istoriei noastre - revelează el - există un proiect providențial al lui Dumnezeu, care ne-a voit aici, ne-a chemat să ne naștem în Pakistan, în această epocă, pentru a mărturisi Evanghelia în acest hic et nunc al nostru: aceasta este misiunea noastră, asta înseamnă a binecuvânta istoria noastră și a fi deschiși la harul de astăzi, la kairos-ul pe care Dumnezeu ni-l rezervă".

"A trăi după Evanghelie", fără a întârzia în campanii persecuționiste (care se expun la instrumentalizări ușoare, în optica businessului) este una dintre prioritățile lui Shaw care nu evită să sublinieze cum creștinii pakistanezi, mai puțin de 2% din populație, învață să trăiască tot mai senin într-un mediu musulman, eliberându-se de "complexul de minoritate".

Asta se întâmplă mai ales parcurgând drumul dialogului interreligios, care ajută la cultivarea de relații rodnice cu necreștinii. Ca președinte al Comisiei episcopale pentru dialogul ecumenic și interreligios, Shaw relatează: "Dialogul islamo-creștin în Pakistan se lărgește și se întărește, implicând expansiune rapidă a imamilor și liderilor musulmani. Suntem din punct de vedere obiectiv mult mai apropiați față de trecut, în timp ce inițiative comune continuă cu regularitate".

Episcopul citează recenta spontană "Mișcare pentru pace" care a avut, ca mișcare vizibilă, semnificativă și originală, o extinsă campanie de plantare de pomi de măslin în fața bisericilor, școlilor catolice, seminariilor precum și moscheilor, medreselor, institutelor islamice dar și a templelor hinduse și sikh. Inițiativa l-a implicat personal: "Participanții, noi, liderii religioși de diferite credințe, suntem convinși că Dumnezeu vrea să ne folosească drept instrumente de pace și unitate. Credem în spiritualitatea dialogului și împărtășim această abordare care, pornind de la raportul cu Dumnezeu, revigorează societatea cu valori de iubire, toleranță, pace, prietenie, respect, conviețuire".

"Acest spirit de colaborare face să sperăm și aduce roade de pace. Sunt foarte optimist", remarcă el. Optimismul lui Shaw este înrădăcinat într-o privire evanghelică asupra evenimentelor catolicilor din Pakistan. Grație acestei perspective, "poporul lui Dumnezeu, chiar și în dificultăți, continuă să umple bisericile și să dea dovadă de mare credință", conclude el. Este optimismul întemeiat pe "speranța sigură", cum spune Francisc de Assisi, a lui "Dumnezeu-cu-noi".

(După Vatican Insider, 3 iulie 2017)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat