Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Grădinița "Sfânta Ana" din Săbăoani - File de istorie

"Cu cât avansez, cu atât mai mult îmi dau seama că misiunea Sionului este de actualitate" (Theodor Ratisbonne, 15 martie 1859)

Nu întâmplător am început prezentarea de față cu un citat al părintelui Theodor Ratisbonne. Motivul alegerii a fost acela că nu am putea vorbi astăzi despre Grădinița "Sfânta Ana" din Săbăoani dacă mai întâi nu ar fi existat Congregația Notre Dame de Sion. Fondarea, existența și dăinuirea în timp a acestei congregații sau ordin călugăresc catolic a fost cu siguranță una din operele divine înfăptuite de Dumnezeu prin intermediul părintelui Theodor Ratisbonne. Deducem deci, din cele relatate mai sus, că fondatorul acestui ordin călugăresc a fost nimeni altul decât părintele Theodor Ratisbonne, înființarea congregației având loc în Franța în anul 1843.

Demn de menționat este faptul că această congregație catolică, cu numele de Notre Dame de Sion este unul din primele institute religioase catolice care a ajuns în România - mai exact la 14 martie 1866, pentru prima dată la Galați. Ulterior au fost înființate centre la Iași și București. În toate aceste orașe surorile congregației au condus mai multe institute catolice. În decursul anilor, la Galați, surorile Notre Dame de Sion au avut în grijă: Școala primară de fete Notre Dame de Sion înființată în anul 1868 și recunoscută de statul român în anul 1929, Școala primară de fete, secția externat, înființată în 1870, Școala secundară de fete curs francez, secția pensionat, înființată în același an 1870, precum și Liceul de fete Notre Dame de Sion, înființat în 1923. În Iași surorile Notre Dame de Sion au condus Școala primară parohială pentru fete, înființată în 1866, o școală de ucenicie, un liceu de fete, un curs primar pensionat, precum și o Grădiniță, un cămin pentru studente, un orfelinat și un dispensar policlinic.

Trecând peste multe dificultăți, dar totodată bucurându-se și de multe realizări și rămânând fidelă normelor scolastice catolice, Congregația Notre Dame de Sion din Moldova, conformându-se și dispozițiilor date de autoritățile civile române, a contribuit, în mod decisiv, în cei 150 de ani de activitate în România, la dezvoltarea și formarea culturală a mai multor copii și tineri de confesiuni și religii diferite.

După evenimentele din 1989, care au avut loc în România, Congregația Notre Dame de Sion a fost recunoscută, surorile deschizând din nou comunități la Satu Mare, Iași, Roman, Săbăoani și Galați.

În comunitatea din Săbăoani funcționează și astăzi Grădinița cu Program Normal "Sfânta Ana". Asemeni congregației și grădinița se bucură de o istorie sau, dacă dorim să rămânem în termini specifici nivelului preșcolar, de o poveste.

Iar ca orice poveste și povestea grădiniței poate începe foarte bine cu a fost odată... Și era prin toamna anului 1995 când noi, Grădinița cu Program Normal "Sfânta Ana", luam ființă și ne deschideam porțile prin aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Neamț și prin binecuvântarea PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iași, în cadrul unei solemne celebrări și a unei sărbători a întregii comunități catolice din Săbăoani.

Grădinița face parte la nivel internațional al congregației din proiectul Speranță 2, fiind înființată ca o alternativă și ca un răspuns social la dreptul fiecăruia de a avea o educație de calitate. De o importanță majoră este faptul că această instituție de învățământ funcționează pe principii nediscriminatorii și nonprofit încercând, pe de o parte, să ofere o educație de calitate acolo unde considerăm că este mai mare nevoie, în mediul rural, dar pretindem în același timp dezvoltarea liberă, integrală și armonioasă a tuturor capacităților copiilor noștri, formarea lor în respectul față de drepturile și libertățile fundamentale, pregătirea lor pentru a participa în mod activ, competent, creativ și critic în viața socială și culturală. S-a pornit la drum încă de la început ținându-se cont de nevoia de căldură și de dragoste pe care o au cei mici, iar la baza formării și dezvoltării personalității acestora au stat și stau permanent următoarele obiective: descoperirea și dezvoltarea potențialului latent al fiecărui copil, formarea unei imagini de sine pozitive, îmbogățirea capacității copilului preșcolar de a intra în relație cu ceilalți copii și cu adulții, dezvoltarea capacității copilului de a-și cunoaște abilitățile fizice, intelectuale, emoționale și sociale.

Din cele relatate mai sus reiese clar misiunea grădiniței noastre, aceea de a forma oameni care să trăiască după valori umane și creștine punând accent pe respect, solidaritate, toleranță și cinste.

Dincolo de această misiune avem și o viziune clară asupra a ceea ce dorim să realizăm în grădiniță, și anume: dorim să oferim o educație de calitate; credem că formarea cadrelor didactice este o prioritate în care merită să investim pentru a se dezvolta și a progresa la nivel pedagogic, metodologic, didactic și tehnologic; aspirăm să fim din ce în ce mai buni și cât mai autonomi la nivel economic pentru a răspunde eficace necesităților educative, umane și creștine a fiecărei persoane care vine al noi.

Prin munca, dăruirea și grija permanentă a surorilor care și-au avut sau își au sediul în clădirea din Săbăoani, grădinița a progresat foarte mult de la înființarea ei și până astăzi. S-a pornit cu pași mici, dar siguri, la început cu două grupe de copii, după care, datorită numărului mare de cereri din partea părinților s-a mai înființat, prin aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Neamț, încă o grupă. După demersurile inițiale în care s-au obținut autorizațiile de funcționare și de încredere, astăzi ne bucurăm că am ajuns să fim recunoscuți la nivel local și județean drept Grădiniță cu Program Normal "Sfânta Ana", acreditată cu numărul de înregistrare 4667 din 12 iunie 2010.

Acest lucru a fost posibil deoarece au fost luate încă de la început măsuri pentru dotarea sălilor de clasă cu mobilier de cea mai bună calitate, care au permis asigurarea unui climat educațional eficient. Reprezentanții congregației și-au propus încă de la început să aleagă o echipă de educatoare competente, deschise, cu vocație, dornice de formare și perfecționare continuă, care să posede informații apropiate de viitor, să comunice cu copiii utilizând mijloace și metode dintre cele mai eficiente. Așa se face că în prezent procesul instructiv-educativ al unității este asigurat de trei cadre didactice titulare, cu gradul didactic I care au finalizat și cursurile unui Master în domeniul Educației Timpurii. În atenția noastră permanentă este Curriculum pentru învățământul preșcolar, respectat și analizat cu seriozitate, la care adăugăm recomandările scrisorilor metodice primite de la ISJ Neamț, reușind astfel să oferim o educație de calitate centrată pe copil, o educație care mulțumește părinții, copii, dar și pe noi înșine.

Educă-mă, te rog, ca să pot fi o binecuvântare pentru lume - acesta este motoul nostru, al celor trei cadre didactice - Daniela Andrieș, Elvira Ghiurca și Bernadeta M. Roca, care cu multă dragoste și profesionalism ne îndeplinim misiunea de a-i educa pe cei mai mici dintre cei mici. Alături de noi își desfășoară activitatea și două cadre didactice auxiliare, un secretar - Antoaneta Eva și o îngrijitoare - Mihaela Imbrișcă. Întregul colectiv al grădiniței este preocupat de menținerea unui climat educativ eficient bazat pe respect și colaborare, climat foarte apreciat și de responsabila Congregației "Notre Dame de Sion" din Săbăoani - sr. Ecaterina Bogdan.

Menționăm că în prezent în unitatea noastră funcționează trei grupe de copii, cu un efectiv de 60 de preșcolari repartizați în funcție de vârstă în grupele mică, mijlocie sau mare. Deoarece dispunem de un spațiu generos ne bucurăm să avem amenajate în interiorul grădiniței, pe lângă sălile de clasă, și spații auxiliare: birou al echipei manageriale, sală de joacă, bibliotecă, sală de mese, două cabinete metodice pentru depozitarea materialului didactic. Dispunem de bază didactico-materială proprie, care este permanent actualizată. De asemenea, curtea grădiniței oferă copiilor posibilitatea derulării unor frumoase activități în aer liber sau a unor momente de relaxare la groapa cu nisip sau la jocurile amenajate.

Ne dorim ca fiecare moment petrecut în grădiniță de copiii care ne trec pragul zi de zi să fie trăit cu maximă intensitate prin activități atractive și dinamice. Jocul rămâne însă forma fundamentală de exprimare a copilului, de relaționare și comunicare cu ceilalți, iar prin intermediul lui încercăm să le stimulăm și să le creăm spații de manifestare originale și creative.

Așa se face că atât prin joc cât și prin alte metode adecvate am realizat foarte multe activități în colaborare toate cele trei grupe de copii, dintre care amintim mai ales activitățile extrașcolare: serbări tematice organizate cu ocazia anumitor sărbători sau evenimente de Crăciun, de 8 martie sau sfârșit de an școlar, drumeții, plimbări, concursuri educative, expoziții, carnavaluri, vizitarea unor obiective culturale, spectacole de teatru etc. În derularea cu succes a acestor activități am avut parte de sprijinul și ajutorul permanent al părinților, aceștia fiind principalii parteneri în creșterea și educarea copiilor. Tot prin acordul părinților desfășurăm și activități opționale de limbă engleză, educație sanitară, educație plastică, educație financiară, educație moral-religioasă.

În munca noastră zilnică nu am fost și nu suntem niciodată singuri. Am încheiat acorduri de parteneriat și de colaborare cu importante instituții: Primăria Săbăoani, Poliția Săbăoani, Liceul Teoretic "Vasile Alecsandri" Săbăoani, Parohia Romano-Catolică "Sfântul Mihail" Săbăoani, Teatrul "Zum, Zum" din Iași, Teatrul "Magic" din Bacău, Biblioteca Săbăoani, medicul de familie Elena Vernica, Pompieri Săbăoani. Ne bucurăm de sprijinul, mai ales spiritual, al preoților Parohiei "Sfântul Mihail" din Săbăoani, care au răspuns afirmativ de fiecare dată apelurilor noastre realizând astfel împreună activități cu un frumos și necesar impact uman-spiritual asupra copiilor.

Deoarece nu putem uita că purtăm responsabilitatea primilor pași în viață, vom acorda în continuare prioritate lucrurilor care contează. Ne propunem ca în munca noastră să trăim alături de copii bucuria unui timp de calitate învățându-i că timpul are valoare, încurajându-i să cerceteze, să zâmbească, să gândească, să îndrăznească, să accepte, să fie toleranți, să iubească, să împartă.

Pentru cine dorește să ne contacteze ne poate găsi la adresa:

Grădinița cu Program Normal "Sfânta Ana"
Str. Orizontului, nr. 62, localitatea Săbăoani, județul Neamț
Tel./fax: 0233735117
E-mail: gradi_sfana@yahoo.com

Daniela Andrieș,
profesor învățământ preșcolar

* * *

Mai multe fotografii de la activitățile grădiniței au fost publicate în albumul foto "Activități Grădinița Sfânta ANa" pe site-ul Parohiei "Sfântul Mihail" din Săbăoani.


 

lecturi: 112.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat