Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mogoșești-Siret: Campusul "Prinț și cerșetor"

"Mi-ar plăcea să fiu fericit" - cu această dorință am dat startul unei săptămâni care se anunța a fi una dintre cele mai frumoase din acest an. Campusul organizat în parohia noastră în perioada 31 iulie - 6 august 2017 nu s-ar fi putut desfășura fără ajutorul, timpul, înțelegerea și răbdarea surorilor Mariana, Iacinta, Margherita, Antonia și Clara, dar și ale tinerelor voluntare venite tocmai din Italia, care și-au pus o părticică din sufletul lor, pentru a face aceste zile cu adevărat speciale.

Tema campusului a fost "Prinț și cerșetor", temă care a fost transpusă și jucată într-o piesă de teatru, iar mesajul transmis este acela că noi trebuie să fim mulțumiți și bucuroși cu ceea ce avem, căci dacă vom reuși să vedem în lucrurile mărunte frumusețea vieții, atunci vom fi cu adevărat fericiți. După cum spunea și sfântul Augustin: "Fericirea este să știi să îți dorești ceea ce ai deja". Copiii au învățat așadar, un lucru foarte important și anume aceea că în viață trebuie să fim milostivi și darnici unii cu ceilalți, să îi respectăm pe cei din jurul nostru, dar nu în ultimul rând, să îl acceptăm pe cel de lângă noi, așa cum este acesta. Mesajul a fost înțeles și chiar pus în practică de copii, prin ateliere în care au realizat diverse creații din materii reciclabile, dar și prin jocurile distractive și bansurile care i-au reunit și i-au ajutat să se cunoască mai bine, să se respecte și să se ajute unul pe celălalt.

De menționat celor care citesc aceste rânduri, este faptul că, prin intermediul acestui campus organizat în parohia noastră, am urmărit nu doar interacțiunea și cooperarea copiilor în activitățile desfășurate, ci am încercat totodată, pe lângă toate acestea, să îi încurajăm pe copii să dea viață tuturor sentimentelor și trăirilor ce zac adânc ascunse în cămăruțele sufletelor lor. Așa am aflat, de exemplu, că un copil și-ar dori să meargă în Dubai, altul să devină cântăreț, iar un altul și-ar dori chiar să zboare. Dorințele copiilor nu au fost însă suficiente pentru scopul urmărit de noi prin acest campus, scop ce a fost prezentat în rândurile de mai sus. Din această cauză, am încercat să aflăm de la copii cum s-au simțit în unele situații. Cu toate că la început au fost puțin reticenți, încetul cu încetul ne-au dezvăluit că au existat momente în care s-au simțit jigniți, dar și frumoși; supărați, dar și inteligenți; talentați, dar și respinși; iubiți, dar și inutili; speciali, dar și sensibili; triști, dar totuși, și fericiți.

Acestea fiind spuse, în final, noi, animatorii, am dori să exprimăm, în cuvinte, cu toate că acestea ne limitează, ceea ce am simțit în aceste zile petrecute alături de cei mici. În primul rând, menționăm cu sinceritate că inocența copiilor ne-a reamintit cât de important este ca în unele momente să retrăiești clipele copilăriei, să te joci și să te bucuri de zâmbetul minunat al soarelui și de îmbrățișările sale calde. De asemenea, am învățat cât este de important să legi prietenii și să muncești în echipă; chiar dacă în unele momente ne mai certăm, știm sigur că împreună vom reuși să facem lucruri mărețe. Nu în ultimul rând, mulțumim copiilor pentru iubirea pură și onestă de care au dat dovadă, de curajul și implicarea lor.

Menționăm că, în decursul acestor zile, am avut parte și de milostenia unor binefăcători care ne-au oferit energie, fie dăruindu-ne o înghețată, o prăjiturică, un suc sau pur și simplu încurajându-ne prin cuvintele calde.

Mulțumim, totodată, și părinților, care, la invitația părintelui paroh, Ștefan Bortă, ne-au arătat bunătatea și înțelegerea lor, lăsându-i pe copii să ia parte la activitățile realizate de noi, și chiar participând alături de copii la unele jocuri.

Campusul realizat în Parohia Mogoșești-Siret și-a lăsat amprenta asupra tuturor celor care au participat și s-au implicat în desfășurarea sa. A fost o experiență de neuitat, în care nu doar cei mici au avut de învățat, ci toți aceia care și-au dăruit o părticică din sufletul și timpul lor pentru ca acești copii să se simtă cu adevărat speciali.

Am dori să încheiem prin a vă reaminti că un copil este și va rămâne minunat, pentru că are și va avea în jurul său mereu oameni minunați!

Andreea Mădălina Cocu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 31 iulie - 6 august: Mogoșești-Siret: Campusul "Prinț și cerșetor"

* * *

Montaj video:


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat